*Nettavisen* Nyheter.

Dette bør du tenke på under jobbintervjuet

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

- Mange glemmer de elementære tingene, sier Trine Larsen.

(SIDE2): Når man har endt studier, eller noen ganger underveis, er det tid for jobbsøkerprosessen. En stor og viktig del av denne prosessen er jobbintervjuet, noe mange gruer seg til.

Vær forberedt på det relevante

Trine Larsen, Nettavisen blogger og jobbekspert, forteller at mange er usikre på søknadsprosessen.

- Med jobbsøknaden er målet å komme på intervju. Derfor trenger man ikke skrive alt som seg selv. Kommer man på intervju betyr det at de synes du har en relevant bakgrunn og vil høre mer om deg, sier Larsen.

Derfor bør man forberede seg på å fortelle hva man har gjort tidligere og få fram hva med seg selv som er relevant opp mot den jobben.

- Målet med intervjuet er å få en felles oppfattelse av hva jobben går ut på. Få derfor fram hva som er relevant og som man er god på, sier Larsen.

Det kan også være lurt å ha med seg en huskelapp på intervjuet. Larsen forteller at dette har ikke arbeidsgiveren noe imot.

Ha selvtillit

Før man kommer til intervjuet kan det også være lurt å tenke gjennom relevante spørsmål til arbeidsgiveren. Dette viser at man har forståelse for hva jobben går ut på.

- Så har man de elementære tingene, slik som å være presis, ren og pen, se folk i øynene og ha et fast håndtrykk. Dette er det mange som kan tenke litt mer over. I tillegg synes jeg det er viktig å tenke på at når du har blitt ringt inn til intervju så er du interessant, derfor må man ha selvtillit, sier Larsen.

Men det er også noen ting man kanskje ikke bør dele under jobbintervjuet.

- Jeg er opptatt av at man skal være ærlig. Alle parter tjener på det, men man trenger ikke fortelle absolutt alt gjennom hele livet. Skittentøyvasken holder man innendørs, men hvis en kandidat har hatt mye konflikter i tidligere jobber, lurer man jo på hva som er årsaken. Derfor er jeg tilhenger av åpenhet og ærlighet, sier Larsen.

Det er altså viktig å være ærlig, men ikke fortelle alt i voldsomme detaljer. Har man gjort noe feil eller gått skikkelig på tryne kan det noen ganger være en styrke.

- Ingen er feilfrie. Man blir skeptiske av folk som ikke har gjort noen feil også, sier Larsen.

LES MER: Her er Norges beste arbeidsplasser

Kle deg straight

Et stort spørsmål for mange er ofte hvordan man skal kle seg på et jobbintervju. Noen går for et mer profesjonelt utseende, mens andre kler seg mer hverdagslig.

- Hvordan man bør kle seg varierer fra hvilken jobb man søker på, men T-skjorter med mye budskap er sjeldent lurt. Et tips er å dra innom arbeidsplassen noen dager før å se hvordan folk der kler seg og kle seg etter det. Noen bransjer er også mer dresskledte enn andre. Kle seg straight, sier Larsen.

Man bør ikke kle seg i noe som gjør at oppmerksomheten trekkes mer til hva du har på deg enn hva du har å si og hvem du er. Man vi ha fokus på seg selv og sin erfaring, og ikke hva man har på seg.

- Klær er viktig. Det er en måte å uttrykke seg og kommuniserer på. Utringning er kanskje ikke det beste, da drar man fokuset et annet sted. Noen ganger er dress og slips riktig, andre ganger ikke. Straight klesstil er det jeg anbefaler, sier Larsen.

Vi har flere ganger sett eksempler av CV-juks i Norge. For eksempel at man har en bachelorgrad, men egentlig at strøket i ett eller flere fag.

- Det er absolutt ikke greit. Du har jo ikke graden, så det er en løgn. Hvis du blir tatt i en løgn lurer man på hvilke andre ting som er løgn. Ikke fortell meg at du har en grad hvis du ikke har det. Slikt blir ofte oppdaget, sier Larsen.

LES OGSÅ:

- Studenter har ikke råd til å studere på heltid
Slik får du studert i utlandet
Visste du dette om studielånet?
- Oslo har best studentmiljø
Her er det dyrest og billigst å bo for studenter
Har du en god forretningsidé på lur?
Dette kan være viktigere enn å studere

Annonsebilag