*Nettavisen* Nyheter.

Dette bør kvinner passe seg for

Foto: Crestock

Forskjeller i hvordan menn og kvinner reagerer på raske karbohydrater.

(SIDE2): Karbohydrater kan nemlig være mer farlig for kvinners hjerte enn for menns.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Kvinner som spiser store mengder raske karbohydrater som hvitt brød, hvit ris og sukker, har dobbel så stor sjanse for å rammes av hjertesykdommer enn kvinner som spiser mindre av de raske karbohydratene, det skriver Aftonbladet.se.

Menn er ikke like følsomme, det fremkommer i en ny italiensk studie som omfatter 48 000 voksne menn og kvinner.

Velg kost med lav GI
Resultatene i undersøkelsen slår fast at karbohydratrik kost øker blodsukkernivået og mengden skadelig blodfett, såkalt triglyserider, samtidig som nivåene av det gode kolesterolet HDL minsker. Særlig stor innvirkning hadde matvarer med høy glykemisk indeks (GI).

Over doblet risiko
Studien viser at kvinner som spiste mat med høy GI hadde 2.24 ganger så høy risiko for å rammes av hjertesykdom enn kvinnene som spiste et kosthold med lav GI, som for eksempel frukt, grønnsaker og fullkorn. Tilsvarende risiko kunne ikke påvises hos menn.

Kan skyldes forskjeller i stoffskiftet
Forsker Sabina Sieri ved italienske «Fondazione IRCCS Instituto Nazionale dei Tumori» ledet undersøkelsen. Hun sier ifølge nettstedet at kjønnsforskjellene kan skyldes forskjeller i stoffskiftet som gjør kvinner mer følsomme for høye triglyceridnivåer.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.