RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: (AP Photo/Gregorio Borgia

Dette bør du vite om den nye paven

Sist oppdatert:
Den argentinske biskopen Jorge Mario Bergoglio er en omdiskutert mann.

Den argentinske biskopen Jorge Mario Bergoglio sto langt nede på lista over favorittene til å bli den neste paven. Men på bare litt over et døgn fikk han støtte av et flertall av kardinalene.

Bergoglio er tidenes første pave av latinamerikansk herkomst. Han ble født i Buenos Aires som ett av fem barn av en italiensk jernbanearbeider og hans argentinske kone.

Ifølge The Guardian tror Bergoglio på prevensjon for å hindre kjønnssykdommer. Han er angivelig også åpen for dialog med andre religioner og har ikke vært i søkelyset i forbindelse med noen av overgrepsskandalene.

Bergoglio begynte å utdanne seg til kjemitekniker, men fikk et kall og startet i stedet studier ved presteseminaret i Villa Devoto. I 1958 sluttet han seg til jesuittordenen. Elleve år senere, i 1969, ble han viet til prest, og i 1992 ble han utnevnt til hjelpebiskop i Buenos Aires av pave Johannes Paul II. Samme år ble han bispeviet, og i 1998 overtok han som erkebiskop.

Tre år senere, i 2001, kunne Bergoglio ikle seg kardinalens røde kappe.

Den nye paven er kjent for å tilhøre den konservative fløyen innen den katolske kirken, men han har også gjort seg bemerket ved å tale de fattiges sak og er meget populær blant både unge prester og befolkningen for øvrig i Argentina.

Valget av Bergoglio kommer som en overraskelse på mange som hadde tippet at storfavoritten Angelo Scola fra Italia ville bli det nye overhodet for den katolske kirken, særlig fordi de 115 kardinalene i konklavet overraskende raskt ble enige om hvem som skulle bli pave Benedikts etterfølger.

I pavevalget i 2005 skal Bergoglio imidlertid ha kommet på andreplass etter pave Benedikt i flere av avstemningene, ifølge et italiensk tidsskrift.

(Kilder: BBC) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere