RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette brannvesenet har du aldri sett maken til

Siden 1994 har denne lille, rød trillebåren med brannpumpe stått klar på Verjø utenfor Nøtterøy. Beboerne på øya hadde aldri hatt bruk for branntrillebåren før en hytte ble totalskadet lørdag kveld.
Siden 1994 har denne lille, rød trillebåren med brannpumpe stått klar på Verjø utenfor Nøtterøy. Beboerne på øya hadde aldri hatt bruk for branntrillebåren før en hytte ble totalskadet lørdag kveld. Foto: Vestfold Interkommunale brannvesen
Med denne trillebåren reddet beboerne øya da en hytte tok full fyr.

– Vi var selvfølgelig de første på brannstedet, selv om brannvesenet kom imponerende raskt, sier Pål Espolin Johnson til tb.no.

Han er tidligere styreformann i Verjørådet og var til stede da en hytte på nordsiden av Verjø utenfor Nøtterøy i Vestfold ble totalskadet etter en brann lørdag kveld.

Eget brannvesen
For 20 år siden opprettet beboerne på Verjø sitt eget brannvesen på øya.

De satte opp en liten brannstasjon på øyas mest sentrale punkt og festet en brannpumpe til en rødmalt trillebår. Brannpumpen og slangen fikk de av Stokke brannvesen.

– Vi ville ha et eget brannvesen fordi øya ikke er så tilgjengelig for brannvesenet, og det er betryggende å vite at vi kan gjøre noe mens vi venter på de profesjonelle dersom det skulle begynne å brenne, sier Johnson.

– Gjorde riktig med å hindre spredning
Og lørdag begynte det virkelig å brenne. Etter at en forbipasserende båt varslet om at hytta sto i full fyr, måtte den lille, rødmalte trillebåren i aksjon for første gang.

Beboerne på øya valgte fort å fukte skogen ved hytta for å avverge spredning.

Hytta på nordsiden av øya ble totalskadet etter brannen. Det var ingen personer i hytta


– De gjorde et riktig valg med å hindre spredning, og lot hytta brenne når brannen var kommet så langt i bygget som den hadde. Det er i mponerende at de er forberedt og hadde øvd for det verste på sin ferieparadisøy, sier vakthavende brannsjef Hedin Gibbons til tb.no.

Mannskapene fra stasjon Tønsberg ble fraktet over til øya av en hytteeier i Verjøsundet. I tillegg rykket mannskapene fra stasjon Nøtterøy ut med brannbåten «Havkatten II».

Gibbons skryter veldig av innsatsen fra hytteeierne på Verjø.

– De gjorde en kjempeinnsats før vi kom. Trillebårbrannvesen av første klasse! sier Gibbons.

Brannøvelse hver sommer
Hver sommer har hytteeierne på Verjø en brannøvelse i forbindelse med årsmøte for å sjekke at alt utstyr fungerer og for å friske opp brannrutinene.

– Vi har aldri hatt bruk for trillebåren før. Det var interessant å se at den funket så bra. Brannøvelsene viste seg å være verdifulle. Vi hadde ikke tid til å fomle på lørdag, sier Johnson.

Det er totalt 12 hytter på Verjø, og når det er «fullt hus» kan det være opptil 50 mennesker på øya.

– Vi tenkte et eget brannvesen var lurt for å sikre oss mot potensielle branner. Trillebåren kunne jo aldri ha berget den hytta, men den kan avverge at mindre branner blir mer alvorlige, sier Johnson.

Pål Espolin Johnson er tidligere styreformann i Verjørådet. Han var til stede da hyttebrannen brøt ut lørdag og øyas eget brannvesen måtte i aksjon


Positivt med eget brannvesen på øyene
Vestfold Interkommunale Brannvesen har ikke oversikt over hvilke småøyer som har lignende tiltak som hytteeierne på Verjø, men de større øyene som Veierland, Hudøy og Bolærne har alle en frivillig beredskapsgruppe.

Brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold Interkommunale Brannvesen synes det er positivt hvis små øyer har eget, lokalt brannvesen.

– Vi er nødt til å bruke brannbåten for å komme oss til småøyene hvis det begynner å brenne, og det tar selvfølgelig litt tid. Hvis de som allerede er på øya kan gjøre en førsteinnsats, gjør det situasjonen lettere for oss, sier brannsjefen.

– Jo tidligere man oppdager brannen og får begynt med slukking, desto større sjanse for at man avverger brannen, legger han til.

Pettersen påpeker at det er veldig viktig at man ikke utsetter seg for fare og er forsiktige til tross for at man har et eget brannvesen på øya.

– Alle må ha røykvarsler slik at de kommer seg ut av bygningen, og helst noen slukkemidler slik at de kan gjøre en førsteinnsats, sier Pettersen.

Les flere saker hos Tønsbergs Blad!

Den lille brannstasjonen på Verjø er plassert på det mest sentrale punktet på øya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere