RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette brevet var hemmelig

Sist oppdatert:
Her er brevet som startet hijab-sirkuset.

Trebarnsmoren Keltoum Hasnaoui Missoum (24) fra Sandnes startet hele hijabdebatten med dette brevet til Politidirektoratet (POD). I fire måneder var brevet sporløst forsvunnet, men nå presenterer Nettavisen det i sin helhet.

Brevet har satt fart i en massiv hijabdebatt, som har engasjert alle samfunnslag, gitt nytt liv til Facebook-grupper, sterkt medvirket til Frps februarfremgang på meningsmålingene og tvunget justisministeren i kne. For en uke side måtte han gjøre full retrett og onsdag ble han sykmeldt.

Les også: Frp fram på hijabbråket

Brevet
Brevet er kortfattet:

«Jeg er en muslimsk dame fra Algerie, som bruker hodeplagg (hijab). Mitt spørsmål er om jeg får tillatelse til å bruke hodeplagg under utdanning og videre i tjenesten som politi. Jeg har et sterkt ønske om å bli politi, men vil ha avklart spørsmålet om hodeplagg først.»

- Borte vekk
Journalist i Stavanger Aftenbladet, Tove M. E. Bjørnå, har fulgt saken tett fra start og beskriver en «rotete og diffus prosess» fra september til februar:

- Jeg visste at Keltoum hadde sendt brevet, og ringte POD og fikk bekreftet at de behandlet dette. Men etter at saksbehandlingen var over i POD forsvant brevet. Så fikk jeg i januar et hint om at det var sendt til Justisdepartementet, men der fant jeg det ikke noe sted, sier Bjørnå til Nettavisen.

«Vet ikke hvor det er...»
- Det rare er at brevet ikke lå i postlistene. Arkivdamen kan ikke forklare hvorfor, fortsetter hun.

«Det er til behandling, vi vet ikke hvor det er», var gjennomgangsmelodien i nær fire måneder, forklarer hun og beskriver diffus og uklar kommunikasjon.

Utrolig raskt
Brevet var i utgangspunktet «unntatt offentlighet» § 15, hvilket betyr at «avslaget er begrunnet med at dokumentet er innhentet fra et underordnet organ eller utvekslet mellom to departementer».

- Men så fikk jeg innsyn 4. februar, hvor jeg så Ingelin Killengreens innstilling. Jeg ventet at Justisdepartementet skulle be om tid til å behandle saken, men jeg mottok kort tid etterpå departementets instilling, hvor de åpnet for «religiøse hodeplagg».

- Jeg er stolt og glad, sa Missoum til Aftenbladet.no samme dag.

Drømmen brast
Men gleden ble kortvarig. 20. februar gjorde Storberget full retrett i saken slik at politidrømmen brast:

- Jeg ville inn i politiet for å hjelpe kvinner som blir undertrykket, som blir tvangsgiftet og som har det vanskelig. Nå er jeg redd drømmen skal bli et dårlig minne, sa Missoum til Aftenbladet.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Missoun.

Ikke overrasket
Journalist Tove Bjørnå er ikke overrasket over at Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal se på saksgangen.

- Det har gått fort på slutten og det har vært mye rot underveis. Saken har så mange dimensjoner, derfor hang jeg på i utgangspunktet, sier hun.

Reagerer
Redaktørforeningen skriver i sitt nyhetsbrev at de mener behandlingen i Politidirektoratet og Justisdepartementet er «et nytt eksempel på myndighetenes lemfeldige omgang med åpenhetsprinsipp og offentlighetslov».

Les også: Storberget bekreftet hijabkuppet
Les også: Skal hijab-grille Storberget

Merkedager for hijabbrevet:
23. november: POD sender sin innstilling til Justisdepartementet, som hemmeligstempler saken.

23. januar: Justisdepartementet opprettholder sitt hemmelighetsstempel. Aftenbladet bruker offentlighetsloven og klager på vedtaket.

4. februar: Aftenbladet får medhold i klagen og får tilgang på brevet fra POD. Konklusjonen fra politidirektør Ingelin Killengreen er positiv til å tilpasse religiøse hodeplagg som hijab til uniformen.

4. februar: Samme dag forteller Justisdepartementet at det støtter POD og vil tillate bruk av religiøst hodeplagg.

12. februar: Stortinget ber om å få saken og antyder at den vil bli avgjort om tre til fire uker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere