Da omikron ble kjent for verden i slutten av november var det stor usikkerhet. Sør-Afrika, som først oppdaget den nye varianten og delte sine opplysninger med andre land, meldte om et svært smittsomt virus, men som også ga et mildere sykdomsforløp. Sør-afrikanske leger rapporterte om forkjølelseslignende symptomer som sår hals, nysing og rennende neser. Dette var i kontrast til kjente korona-symptomer fra før av, som feber, hoste og tap av smak- og luktesans.
- De mest rapporterte symptomene av omikron er ganske like symptomene man får av en forkjølelse, spesielt hos dem som er vaksinert, sier Claire Steves, lege og forsker, som har vært involvert i ZOE Covid-studien. ZOE Covid-studien er verdens største pågående covid-19-studie som kom i gang i slutten av mars 2020. Hittil har over fire millioner mennesker bidratt.
Studien bruker en app på smarttelefonen som loggfører hvordan hundretusenvis av personer føler seg hver dag i Storbritannia. Den gir en godt bilde av hvordan korona-symptomene har endret seg i løpet av pandemien, først og fremst etter at delta- og omikronvarianten kom inn i bildet, skriver Business Insider.
De vanligste symptomene
Ut ifra dataene som har blitt samlet inn i Zoe-appen, så rapporterer brukerne om følgende symptomer fordelt på de ulike virusvariantene:
I dataene kan man også se hvilke omikronsymptomer som er mest fremtredende hos brukerne i Storbritannia, som har fått påvist omikronvarianten etter å ha testet seg de siste ukene.
Som man ser av grafikken, melder et stort flertall om rennende nese og hodepine etter å ha fått den nye virusvarianten. Business Insider presiserer at dataene ikke skiller mellom vaksinerte og uvaksinerte, men at 70 prosent av Storbritannias befolkning har fått minst to vaksinedoser.
Lege Jorge Moreno som jobber på en klinikk i Connecticut, USA, og som også er en assisterende professor på eliteuniversitetet Yale, forteller at de aller fleste pasientene med omikron har en tørr og skrapete hals i begynnelsen av sykdomsforløpet.
- Det er et fremtredende symptom. Det er ikke en liten kløe i halsen. De forteller at det føles som at halsen føles «rå», sier Moreno til Business Insider.
Lav risiko
På kort tid ble omikron den dominerende varianten som står for nesten all koronasmitte i Norge nå. Folkehelseinstituttet (FHI) har imidlertid oppløftende nyheter etter å ha studert ferske tall. Risikoen for å bli innlagt på sykehus med omikronsmitte er så lav som 0,2 prosent, ifølge TV 2.
Les også: Fem grunner til ikke å bli omikron-smittet med vilje
FHI har sett på antall registrerte koronasmittede og antall sykehusinnlagte fra uke 49 til 52, fordelt etter virusvariant.
I disse ukene var det over 65.000 bekreftede smittetilfeller, rundt 30 prosent var omikrontilfeller. I de samme ukene var det 529 innleggelser – da var 41 av de innlagte smittet med omikronvarianten.
- Ut fra beregningene anslår vi at risikoen for innleggelse med deltasmitte er omtrent én prosent. Risikoen med omikron er cirka 0.2 prosent, så den er vesentlig mindre, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til TV-kanalen.
Vaksineforskeren har sine klare meninger om hvordan vi bør angripe den nye varianten: