RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette dør folk av i Syria

ILLUSTRASJONSFOTO: Dette stillbildet er hentet fra en FIKTIV video som The Syria Campaign har lansert. Videoen viser et bombeangrep mot fotballspillende barn i baklengs film.
ILLUSTRASJONSFOTO: Dette stillbildet er hentet fra en FIKTIV video som The Syria Campaign har lansert. Videoen viser et bombeangrep mot fotballspillende barn i baklengs film. Foto: The Syria Campaign (skjermdump)
Oversikt over hva som tar livet av sivilbefolkningen i Syria.

Borgerkrigen i Syria er inne i sitt femte år. Fire millioner mennesker har flyktet landet og over 200.000 har blitt drept.

The New York Times har laget en omfattende grafikk over hva som tar livet av syrerne.

Minst 28.277 sivile har blitt drept i skyehendelser, massedrap eller i kryssilden mellom regjeringsstyrker og opprørsgrupper. I én hendelse 25. mai i 2012, ble 100 mennesker drept, inkludert 49 barn, ifølge FN.

FN melder også at væpnede opposisjonsgrupper har likvidert barn, men at det er vanskelig å innhente dokumentasjon på dette, ettersom det er begrenset tilgang til områder Den islamske stat (IS) kontrollerer.

Minst 27.006 sivile har blitt drept av enten artilleri eller rakettangrep. Barn utgjør 20 prosent av disse dødsfallene. Amnesty sier at slike angrep garantert rammer sivilbefolkningen.

Minst 18.866 sivile ble drept av luftangrep utført av den syriske regjeringen. Målene for luftangrepene har blant annet vært moskeer, skoler og kjøpesentre i opprørskontrollerte områder. Mer enn en fjerdedel av de drepte var barn.

Minst 8871 sivile ble drept etter å ha blitt kidnappet, anholdt og/eller torturert. Ifølge FN er det dokumentert bruk av tortur blant både regjeringsstyrkene og opprørsgruppene.

Minst 984 sivile døde etter å ha blitt utsatt for kjemiske eller giftige stoffer. Hundrevis av sivile ble drept i et kjemisk angrep i Damaskus-forstaden Ghouta i 2013.

Sivilbefolkningen ble angrepet med nervegassen sarin, som det syriske forsvaret har på lager. Det har også vært ubekreftede meldinger om at IS har brukt sennepsgass i angrep.

Minst 654 medisinsk personell har blitt drept i angrep mot sykehus. Det syriske regimet har fått kritikk for dette, og Physiciansfor Human Rights hevder å ha dokumentert opptil 300 angrep på sykehus.

Minst 568 sivile har dødd av sult, dehydrering eller mangel på medisinsk behandling.

Anslagsvis 181 sivile har blitt drep i amerikanskledede luftangrep mot IS, ifølge The Syrian Observatory for Human Rights.

Fiktiv video
Organisasjonen The Syria Campaign lanserte en sterk fiktiv video i fjor om den rammede sivilbefolkningen i Syria.

Videoen skildrer en gruppe barn som sparker fotball. Barna blir rammet av et bombenedslag, men det originale ved filmen er at hendelsesforløpet vises baklengs.

«Vi kan ikke reversere det som har skjedd i Syria, men vi kan endre hvordan historien ender,» konkluderer videoen.

Se filmen nedenfor. 


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere