*Nettavisen* Nyheter.

Dette drikker du ikke

Foto: (Crestock)

Rekordsalg av ekte brus i sommer.

13.09.10 13:53

(SIDE2:) At nordmenn er blitt sunnere opp gjennom årene, gjelder i hvert fall ikke på leskedrikkfronten.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Brussalget økte med nesten ti prosent sammenlignet med sommeren i fjor, viser tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen. Samtidig stuper salget av flaskevann.

Rekord i juni
Salget var høyest i juni. Da drakk nordmenn godt over 53 millioner liter brus, noe som tilsvarer over 11 liter per nordmann. Det er salgsrekord for en enkeltmåned i Norge.

LES OGSÅ:Er Zero sunnere enn vanlig Cola?

- Det kan tyde på at folk har hatt evnen til å kose seg, selv om sommeren ikke var av de aller beste værmessig, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen til Newswire.

Siden sank brussalget gjennom en stadig våtere og kaldere sommer, og endte på 41 millioner liter i august. Augustsalget av brus var likevel ti prosent høyere i år enn i fjor.

Populært med sukker
Det var økt salg av alle typer brus i sommer. Men salget av sukkerfrie produkter har stanset opp noe, til tross for at bransjen har satset tungt på utvikling og markedsføring av sukkerfri brus.

Ifølge ernæringseksperter har sukkerforbruket sunket med 25 prosent på ti år, fordi stadig flere velger sukkerfri drikke.

Dropper flaskevann
Tallene viser også at salget av flaskevann stuper. Siden toppåret 2008 har sommersalget av vann på flaske sunket med hele 22 prosent. Svikten har særlig rammet salget fra kiosker og bensinstasjoner.

– Svikten for flaskevann begynte med finanskrisen, som førte til at mange lot være å kjøpe varer de opplevde som litt unødvendige. Derfor har nok flaskesalget av vann fra kiosker og bensinstasjoner sunket så mye. Det kan oppleves som dyrt, sier Petter Nome.

Det ble solgt 28,7 millioner liter flaskevann i sommer, åtte millioner liter mindre enn sommeren toppåret 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.