Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er absurde beskyldninger

Pakistans statsminister benekter påstander om medvirkning.

Beskyldningene har haglet mot Pakistan etter at Osama bin Laden (54) ble drept i en amerikansk aksjon i Abbottabad natt til mandag forrige uke.

Bin Laden hadde skjult seg i en bolig i fem-seks år i byen Abbottabad, bare noen hundre meter unna en av Pakistans største militærakademier.

Dette utløste anklager om at elementer i det pakistanske statsapparatet eller etterretningsapparatet har bistått bin Laden med å holde seg i skjul i Pakistan.

I tillegg har det blitt fremmet anklager om at pakistansk etterretning har vært inkompetente, ettersom de ikke klarte å avsløre bin Ladens skjulested i den pakistanske garnisonsbyen.

- Beskyldningene er absurde
Mandag forsøkte den pakistanske statsministeren Yusuf Raza Gilani å svare på tiltale.

- Beskyldningene om medvirkning og inkompetanse er absurde, sa statsministeren da han adresserte den pakistanske nasjonalforsamlingen, melder BBC.

Videre rettet statsministeren kritikk mot USA, og omtalte aksjonen som en krenkelse av Pakistans suverenitet. USA varslet aldri pakistanske myndigheter om aksjonen før etter at bin Laden var skutt og drept.

Gilani gikk også langt i å anklage USA for å ha skapt Al-Qaida-bevegelsen under den sovjetiske okkupasjonen i Afghanistan på 1990-tallet.

- Vi inviterte ikke Al-Qaida til Pakistan, sa han.

USA bisto som kjent de afghanske frihetsforkjemperne med våpen og penger i krigen mot tidligere Sovjetunionen.

- Alle land må bære skylden
Gilani hevder at etterretningstjenester i «hele verden» må bære skylden for at Osama bin Laden klarte å holde seg i skjul i ti år etter terrorangrepene mot USA i 2001.

USAs president Barack Obama krever at pakistanske myndigheter etterforsker muligheten for at Osama bin Laden kan ha fått støtte av offisielle personer i det pakistanske statsapparatet.

Det har også blitt rettet mistanke mot den pakistanske etterretningstjenesten ISI, som tidligere har hatt nære bånd til ulike terrornettverk.

Men statsminister Gilani hevder ISI har regjeringens fulle tillit. Han understrekte også at USA forblir en viktig alliert av Pakistan.

Kommentarer til denne saken