RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er aldri slankende

Sist oppdatert:
Stadig flere drikker øl med færre kalorier, nå frontes hvitvin med at du kan «nyte bikinisesongen»

(SIDE2:) - Jeg tenker at det i og for seg er positivt at det kommer en litt lettere hvitvin med mindre alkohol og kalorier. Det kan være positivt for mange, og en lavere alkoholprosent er vel så viktig, sier ernæringsfysiolog Kari Bugge i Grete Roede.

Nå er det kommet en ny hvitvin som frontes med ordene «nyt bikinisesongen». Domaine L’Herre er en tørr Sauvignon Blanc med kun 9 prosent alkohol, og inneholder omtrent 50 prosent færre kalorier enn en Chablis. I pressemeldingen heter det at Herre er spesielt godt egnet for alle som har et bevisst forhold til eget kaloriinntak.

Dette er bare ett av produktene som føyer seg i rekken av alkoholdrikker som skal vare en hjelp på veien under ønsket vektreduksjon. I butikkhyllene finnes allerede blant annet AAS Lite, og Tuborg Lite.

Ernæringsfysiolog Kari H.Bugge ved Grete Roede.
Ernæringsfysiolog Kari H.Bugge ved Grete Roede.

Går etter smak
Selv om stadig flere drikker øl med færre kalorier, får ikke Vinmonopolet mange henvendelser.

- Vi får ikke mange henvendelser med dette som tema, men noen er det. De aller fleste henvendelsene vi får dreier seg om hvordan en vin smaker og hva den passer til av mat. De henvendelsene som kommer om kalorier dreier seg ofte også om lavkarbo, eller viner med lite karbohydrater, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen ved Vinmopolet til Side2.

Han legger til at av flere grunner er det fint med viner med relativt lavt alkoholinnhold.

- Det viktige her er at det ikke går ut over kvaliteten.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Dette er blant ølmerkene som reklamerer med færre kalorier og karbohydrater.
Dette er blant ølmerkene som reklamerer med færre kalorier og karbohydrater.

- Ikke slankende
Selv om Bugge synes det er positivt med hvitvin med mindre alkohol, og kalorier, mener hun det er feil å se på dette som noe som kan fungere i en livsstilsendring.

- Vinen har et lavere energiinnhold, men når det gjelder at den frontes som slankende så er det ikke helt riktig å si med et sånt produkt. Dette er fortsatt noe som kommer i tillegg til maten, og det vi bør spise og drikke for å ha et sunt kosthold. Så vinen blir noe ekstra. Når det gjelder energiholdige drikker generelt, som brus, øl og vin, så vil du aldri kunne definere det som slankende. Det er godt dokumentert at energi via flytende føde ikke gir samme mettheten som tilsvarende energimengde via fast føde, for de fleste er de flytende kaloriene noe som kommer på toppen av det du spiser.

Å ha et bevisst forhold
Ernæringsfysiologen sier at deres erfaring er at det å redusere eller kutte alkoholinntaket bidrar positivt når du ønsker å gå ned i vekt.

- Å bytte fra vanlig vin til denne såkalte slankevinen, vil spare deg for noen kalorier, men det forutsetter jo at man ikke tar et ekstra glass av light-varianten. Er du opptatt av å passe vekten, bør du uansett ha et bevisst forhold til hvor mye og hvor ofte du unner deg et glass vin, sier hun og legger til:

- Husk, vi drikker vin for kosens skyld. Det å kose seg er viktig – også når du skal ned i vekt. Matglede er derfor en sentral del av Roede-metoden, så vår anbefaling er klar: . Skal du først unne deg et glass vin, så velg den vinen du synes smaker godt, og som du virkelig kan nyte. Du skal ikke ende opp med noe halvgodt slik at du bare får halve kosen.

Bugge påpeker at alkohol i seg selv ikke er slankende, det er kos, og litt utenom det som inngår i et sunt kosthold. Dette gjelder også Lite-flaskene.

- Selv om vi skulle ønske det, vil øl, vin, sjokolade aldri være slankende. På den annen side er det mye god helse i å kose seg. Men kos deg heller med passe mengder av det du liker best, enn store mengder av noe du synes er halvgodt.

Hvor mye har alkohol å si for vekten?

- Det er vanskelig å si noe om, fordi det ikke bare kommer an på hvor mye og ofte du drikker, men på summen av de valgene du gjør. Hvor mye du beveger deg og hvor mye du spiser av både mat, is, snacks og godteri. Mange går nok opp i vekt etter sommerferien, fordi summen av valgene kommer ut feil. Mye vin betyr jo ofte mindre aktivitet. Spiser du sunt, og mosjonerer, kan du også unne deg et glass vi i ny og ne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere