*Nettavisen* Nyheter.

Dette er årets beste naturbilde

Det tok 10 måneder og 14 kameraer å få dette bildet.

01.11.08 13:59

Hvert år på denne tiden kåres årets beste naturbilder i den internasjonale fotokonkurransen Wildlife Photographer of the Year, som arrangeres av Natural History Museum og BBC Wildlife Magazine.

Denne gangen var det amerikanske Steve Winter som tok førsteprisen, og dermed kan smykke seg med den gjeve tittelen Wildlife Photographer of the Year, med et bilde av en snøleopard. Britiske Catriona Parfitt ble kåret til Young Wildlife Photographer of the Year, med et bilde av en løve som angriper en sjiraff.

Klikk på bildet for å forstørre.

Snowstorm Leopard

Vinnerbildet ble tatt med et av 14 fjernstyrte kameraer i Hemis High Altitude National Park i India.

Fotografen tilbragte flere måneder med å planlegge og fotografere under ekstremt kalde værforhold, gjerne helt ned i -40 grader, før han endelig fikk ønskebildet av den utrydningstruede snøleoparden i snøvær. Bildet ble tatt en tidlig morgen i mai, etter ti måneder med fotografering.

- Det er bare noen få tusen av disse dyrene igjen i villmarken. Jeg var overlykkelig over å endelig få tatt bildet jeg hadde drømt om - en vill snøleopard i sitt sanne element, uttalte Steve.

- Alt kommer sammen i dette slående bildet - snøens drama, mørkets mysterier, holdningen til den sjeldent fotograferte snøleoparden og den fengslende komposisjonen, sier Mark Carwardine, en av dommerne.

Utstyr:
Canon EOS Rebel XT + 10-22mm lens at 16mm; 1/200 sec at f16; ISO 100; waterproof camera box + Plexiglass tubes for flashes; Trailmaster 1550-PS remote trigger.

Klikk på bildet for å forstørre.

The show

Catrionas bilde ble tatt i Namibia, og forestiller en ung løve som forsøker å angripe en sjiraff, mens en gruppe gemsboker ser på.

- Kanskje en skvetten, ensom sjiraff bare var en altfor stor fristelse for en løve som kjedet seg, fordi hver gang sjiraffen kom nær vannet, løp løven ned og jaget den vekk, sa 15 år gamle Catriona og hevdet at løven bare lekte med sjiraffen.

- Ganske enkelt et forbløffende bilde. Åsted, action, historie og tilskuere kombineres for å lage en uforglemmelig scene, sier Rosamund Kidman Cox, en av dommerne.

Utstyr:
Canon EOS 400D + Canon EF300mm f4 IS USM lens + Canon EF 1.4 extender; 1/200 sec at f5.6; ISO 100.

Klikk på bildet for å forstørre.

Whooper lift-off

Dette bildet av en svane som letter, fikk hederlig omtale i kategorien "Animals in Their Environment ". Bildet ble tatt i Hokkaido, Japan, etter mange timer med fotografering i iskaldt vær.

- Jeg var fylt med ærefrykt over at disse fuglene orket å møte vannet under så kalde omstendigheter, sier amerikanske Ellen Anon.

Utstyr:
Canon EOS-1D Mark II + Canon 28-300mm f3.5–5.6 lens; 1/800 sec at f11; ISO 400.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sailfish strike

Bildet over, tatt av israelsk-amerikanske Amos Nachoum, tok andreplassen i kategorien "Behaviour: Other Animals ". Bildet ble tatt på øya Isla Mujeres i Mexico, og forestiller en sverdfisk på sardinjakt.

Utstyr:
Canon EOS-1Ds Mark III + Canon 16-35mm lens; 1/200 sec at f4; ISO 320; Seacam housing.

Klikk på bildet for å forstørre.

First encounter

Dette bildet av en 14 meter lang og 70 tonn tung hval sammen med en dykker, vant kategorien "Underwater World". Bildet ble tatt av amerikanske Brian Skerry, ved Auckland Islands, sør for New Zealand.

Sannsynligheten er stor for at dette var første gang hvalen så et menneske, og var trolig like nysgjerrig på dykkerne som de var på hvalen.

Utstyr:
Nikon D2x + 10.5mm f2.8 lens; 1/80 sec at f6.3; Subal housing.

Hele 32.351 bilder fra 82 land ble sendt inn i årets konkurranse. De beste bildene i alle 17 kategoriene presenteres i en utstilling som åpner i dag på the Natural History Museum i London .

Les også:
Se de fantastiske naturbildene!
Naturfotografens ABC
Villdyrfotografering på 1 - 2 - 3!

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.