RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PANELOVN: Her har det vært nære på før panelveggen over panelovnen tok fyr.
PANELOVN: Her har det vært nære på før panelveggen over panelovnen tok fyr. Foto: Alle foto: Det Lokale El-tilsyn (DLE)

Dette er årsaken til halvparten av brannene i Norge

Sist oppdatert:
Feil i elektriske anlegg er årsaken til om lag halvparten av brannene i Norge hvert år. Og verre kan det bli.

Derfor skal du ikke gjøre elektrikerarbeid selv. Det er en grunn til at elektrikere har lang utdannelse og firma i bransjen er nødt til å godkjennes av myndighetene for å kunne installere elektriske anlegg, skriver Finnmarken.

Livsfarlige koplinger

Årsaken til det gjenspeiles dessverre i statistikkene og av E-verkenes kontroller.

– Vi finner det mest utrolige av monteringer, installasjoner og kreative løsninger i både private hjem og næringsbygg, sier Tor Wallenius.

Han er sjefskontrollør i Varanger KraftNett AS og kan vise Finnmarken en mengde fotografier etaten har tatt på sine kontroller.

– Flere av tilfellene vi har avdekket gjennom kontroller har vært direkte livsfarlige å nærme seg. I tillegg svært tvilsomme og veldig brannfarlige, sier tilsynssjefen.

Sjansespill

Han sier han ikke tror folk forstår risikoen de tar med hobbyelektrikere og kreative løsninger.

RYSTET: Tilsynssjef i Varanger KraftNett, Tor Wallenius, tror ikke folk forstår hvilken fare elektriske krumspring kan medføre.

– Statistikken sier nøkternt at om lag halvparten av brannene her i landet, som forøvrig rangerer i verdenstoppen når det gjelder hyppighet av brann, kan knyttes til eletriske anlegg og apparater. Eller mer riktig sagt: feil bruk av apparater.

Se de rystende bildene av brannfellene her

Skremmende utvikling

Elektrisk materiell er blitt hyllemeter i mange butikker og via internett kan man kjøpe hva som helst for å intallere eller lage egne elektroniske apparater.

Sikringsskap, varmekabler, stikkontakter, ledninger og alt mulig annet finnes tilgjengelig for alle som vil ha.

Wallenius tror det er privatmarkedet disse butikkene henvender seg til.

– Antakelig er det god fortjeneste i slike produkter og liten risiko for leverandørene. Ellers ville tilbudet neppe vært der.

Må ha godkjenning

Nå er problemet blitt så omfattende at bransjeforeningen for tilsyn av elektriske anlegg har laget en kampanje for å møte utfordringene.

– Det er ikke ulovlig å selge slike produkter og de er merket, riktignok med veldig liten skrift, om at det ikke er lov å installere av andre enn godkjente installatører, sier Wallenius.

Et annet meget bekymringsfullt aspekt ved utviklingen Wallenius snakker om, er sikkerheten som forsvinner med tvilsomme produkter og installasjoner.

– Dette går jo direkte på ens egen og familiens sikkerhet. Når man vet at halvparten av brannene trolig skyldes dette, er det utrolig at noen velger å risikere så mye for å kanskje spare noen kroner, sier tilsynssjef Tor Wallenius hoderystenede.

Egen innsats

Arbeid private kan gjøre på sine anlegg er kun enkle oppdrag som bytting av støpsler, kobling av lampetter og lignende.

– Det er egentlig veldig lite ufaglærte har lov til å gjøre. Men det er en grunn til at det er slik.

  • KONTAKTSØKENDE: Denne skjøteledningen har vært svært nær antenning.
  • IKKE SIKRET: I dette sikringsskapet er de tilkoplede sikringene bare stablet opp mot skapet.

ANNONSE


Erstatningene etter brann i private boliger og hytter ble i 2013 på nesten 2,5 milliarder kroner. Det innebærer en økning på 13 prosent fra 2012, viser tall fra Finans Norge.

Vinteren verst

- Vintermånedene er erfaringsmessig de verste månedene når det gjelder brann, sier Stine Neverdal, infomasjonssjef i Finans Norge som registrerer skadeutbetalinger fra forsikringsselskapene.

Boligbrann-erstatningene varierer en del fra år til år. Kulde innebærer økt bruk av vedovn og peis. Sammen med økt strømforbruk betyr dette større risiko for brann.

Desember er den verste brannmåneden, tett etterfulgt av januar.

- Om vinteren bruker vi mer levende lys og åpen ild, sier hun.

Ukjent årsak

I svært mange branner er brannårsaken ukjent. Men der hvor brannårsaken er kjent, er det 40-50 prosent som har en elektrisk årsak, eller skyldes feil bruk av elektrisk utstyr.

– Kontroll av det elektriske anlegget er et viktig tiltak for å hindre brann. Bruk sertifisert kontrollør og få sjekket huset ditt, sier informasjonssjef Neverdal og legger til:

– Ikke minst på hytter og enkle byggverk, er det en del som tyr til hjemmelagde løsninger. Hjemmesnekring i sikringsskapet kan føre til redusert erstatning eller i verste fall ingen erstatning i det hele tatt, sier Stine Neverdal.

Les flere saker iFinnmarken


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere