RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er arvtakeren

Foto: PETAR KUJUNDZIC (Reuters)
Sist oppdatert:
- Han vet iallfall at Nord-Korea ikke er noe paradis på jord, sier stortingsrepresentant om Kim Jong-un.

Det statlige nordkoreanske nyhetersbyrået KCNA omtaler Kim Jong-ils sønn, Kim Jong-un, som «revolusjonssakens store arvtaker», melder CNN.

Går overgangen som planlagt, vil den kommunistiske ettpartistaten med 24 millioner innbyggere bli ledet av en mann i 20-årene som verden vet lite om.

- Ufattelig brutalt regime
Stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (Frp) besøkte Nord-Korea på en ferietur sammen med sin kone i fjor og sier maktskiftet etter Kim Jong-ils død neppe vil føre til nevneverdige endringer i et land med det han beskriver som et «ufattelig brutalt» regime. Han betegner Nord-Korea som et land som er i ferd med å bryte sammen, og sier styret under Kim Jung-il har vært en sammenhengende katastrofe siden han tok over i 1994.

Har gått på skole i Sveits
Men Hagesæther øyner et ørlite håp i at mannen som nå er utpekt til å lede nasjonen videre har sett litt av verden utenfor.

- Han har gått noen år på skole i Sveits, så han vet iallfall mer enn 99,9 prosent av befolkningen i Nord-Korea om verden utenfor. Han vet at Nord-Korea ikke er noe paradis på jord, slik det framstilles i nordkoreanske medier, sier Hagesæther.

Fikk se nøden
På sin ferietur til Nord-Korea fikk han et glimt av nøden og elendigheten. Blant annet fikk han være med Røde Kors noen timer i en landsby.

- Det er ingen tvil om at det er en betydelig matmangel. Du ser folk plukke blader fra trærne for å blande det inn i risen, sier Hagesæter. Utenfor hovedstaden ser du ifølge stortingsrepresentanten en infrastruktur som ikke imponerer.

- Hvis dette regimet føler at de mister kontrollen, blir de bare mer brutale. Derfor tror jeg ikke et lederskifte vil utgjøre noen nevneverdig forskjell. Vi vet ikke mye om Kim Jong-un, men han er nok tilstrekkelig brutal og hensynsløs, og det er også et betydelig maktapparat rundt ham, sier Hagesæter.

Yngste sønn
Kim Jong-un er født i 1983 eller 1984 og er den tredje og yngste av avdøde Kim Jong-ils sønner.

Den antatte arvtakeren har altså noe utdanning fra Sveits og startet sin karriere som firestjerners general. De siste årene har han fått flere offisielle plikter av faren.

- Det er klart at han er tiltenkt rollen som arvtaker, sier Asia-ekspert Mike Chinoy til CNN.

- Ønsker smidig overgang
Donald Gregg, USAs tidligere ambassadør til Sør-Korea, sier til Bloomberg at verden ikke kan gjøre noe mer enn å akseptere at det blir Kim Jong-un som nå overtar. Han sier Nord-Korea ikke ønsker økt spenning, men en smidig overgang og sier det kan være positivt at Kim Jong-un snakker noe engelsk og vet mer om vesten enn hans far og bestefar.

Kim Jong-un var med faren på en reise til Kina i mars i år. Han skal også ha vært med faren på en reise til Kina i august i fjor.

«Fra sorg til styrke»
På statlig fjernsyn mandag ble nasjonen, folket og militæret oppfordret til å hedre den «respekterte kameraten Kim Jong-un».

«Under kamerat King Jong-uns ledelse må vi gå fra sorg til styrke og mot og overvinne dagens vanskeligheter», het det i meldingen.

Millioner av nordkoreanere fikk se Kim Jong-un for første gang i fjor, da statlig fjernsyn viste bilder av ham sammen med faren under en parade.

VIDEO: Kim Jong-uns første offentlige opptreden i oktober 2010. Video hentet fra Telegraph.co.uk.

VIDEO: Se nyhetsinnslag om Kim Jong-ils død på CNN under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere