RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er AUFs krav til en ny rødgrønn regjering

Generalsekretær Marianne Wilhelmsen og leder Eskil Pedersen skjærer opp kaken under 110-årsfeiringen for AUF i Oslo lørdag ettermiddag.
Generalsekretær Marianne Wilhelmsen og leder Eskil Pedersen skjærer opp kaken under 110-årsfeiringen for AUF i Oslo lørdag ettermiddag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Flere kvoteflyktninger, vern av Lofoten og Vesterålen og kontantstøtten på skraphaugen er blant AUFs krav til en tredje rødgrønn regjering.

Kravene ble pakket inn som en liste med ti gaveønsker og levert til Ap-toppene som var innom markeringen av ungdomsorganisasjonens 110 års bursdag lørdag.

Flere av kravene ligger et stykke unna det som er innen rekkevidde å få innfridd, men Ap-toppene som kastet glans over feiringen ville ikke ta direkte avstand av den grunn.

– Jeg har ingen problemer med å forstå at dette er et mål for AUF, sier justisminister Grete Faremo til kravet om å ta imot flere kvoteflyktninger.

– Jeg er stolt over å være med i et parti der ungdomsorganisasjonen jobber for disse sakene, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Kravlisten
Kravlisten som AUF la fram lørdag ser slik ut:

Lovfestet rett til lærlingplass for alle på yrkesfag, gratis prevensjon opp til 25 år, øke antall årlige kvoteflyktninger til minst 1.500, bedre ungdomsrabatter på kollektivtransport for lærlinger, elever og studenter, bygging av 3.000 studentboliger i året og 11 måneders studiestøtte, digital revolusjon i skolen, ikke åpne for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, styrket skolehelsetjeneste, fjerne kontantstøtten og holde bistanden på minst 1 prosent av statsbudsjettet.

– Det er en fin blanding av gode ungdomspolitiske saker, likestilling og internasjonalt engasjement, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Miljødimensjonen
Han tror at kravet om lærlingplasser har størst mulighet til først å bli realisert, men legger til at kvoteflyktning-kravet og vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er kamper AUF har høyt på listen.

– I kampen om Lofoten, Vesterålen og Senja ble det jo et slags kompromiss på Arbeiderpartiets landsmøte i mai. AUF har kjempet denne kampen lenge, og jeg opplever at miljødimensjonen, fra å være en ganske fjern tanke, nå er i ferd med å sige inn i hele Arbeiderpartiets oljepolitikk, sier Pedersen til NTB.

Skolerett
Sammen med næringsminister og tidligere AUF-leder Trond Giske slo Pedersen fast i bursdagstalene at AUF har fått gjennomslag for krav som i sin tid fremsto som temmelig luftige.

– Et eksempel er jo lovfestet rett til videregående skole. Det startet som et krav AUF måtte kjempe hardt for å få med moderpartiet på. I dag stiller ingen spørsmål ved dette, sier Pedersen til NTB.

Livredder

Kampen mot klasevåpen er en annen seier, sier han.

– Det startet med at vi fremmet kravet på et AUF-landsmøte der Jonas Gahr Støre var tilhører. Mange ville nok den gang, i 2006, si det var temmelig naivt å kreve et internasjonalt forbud mot klasevåpen. Så ble det etter hvert vedtatt i partiet og Norge tok kampen internasjonalt, sa Pedersen.

– AUF har reddet millioner av liv, repliserte Giske, og la til at internasjonalt vaksineprogram også har vært en AUF-kampsak.

– Det bør alene være grunn god nok for en ny rødgrønn valgseier, sa Giske til jubel og applaus blant bursdagsgjestene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere