Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er bare et spill

Brynjar Meling mener Krekar blir brukt i et spill for å ta Frp.

- Jeg har ikke fått gjort annet enn å snakke i telefonen i hele dag, og det er jo ikke noe nytt engang. Media vil bare bruke saken for å ta Frp, sier advokat Brynjar Meling oppgitt.

25. januar blir Mulla Krekar løslatt fra fengsel etter å ha sonet ferdig dommen på to år og ti måneder for trusler.

Les: Mullah Krekar dømt for trusler

Tidligere mandag fikk Frp kritikk for ikke å ha en plan for å forhindre at Krekar slipper ut som en fri mann.

- Har du snakket med Krekar i dag?

- Nei, kaoset rundt denne saken gjør at jeg ikke får snakket med ham før i morgen. Da håper jeg at jeg får et besøk i fengsel, sier Meling.

Rykter om forhandlinger
Krekars advokat sier til Nettavisen mandag kveld at han ikke vet hva Krekar vil gjøre når han slipper ut av fengsel. Han har selv ikke fått høre noe om de påståtte samtalene for å få Krekar tilbake til Nord-Irak.

Før jul skal broren til Krekar, Khalid Ranjdar, ha sagt til nettstedet Dorbeen.co at Krekar vurderer å flytte tilbake til Kurdistan i Nord-Irak hvis myndighetene kan forsikre ham om at han ikke blir tiltalt ved retur.

Det samme nettstedet har en nedtelling for når Krekar slipper ut av fengsel. Du kan se den her.

- Har ikke vært særlig vellykket
- Vil du gi Krekar råd om hva han kan og ikke kan gjøre for å unngå å bli arrestert igjen?

- I den grad jeg har gitt ham råd før, så har det ikke vært veldig vellykket, sier Meling og fortsetter.

I den grad jeg har gitt ham råd før, så har det ikke vært veldig vellykket

- Hans intensjon er å følge norsk lov og ha det samme spillerommet som andre borgere. Han ble domfelt for det noen oppfattet som trusler. Vi må ha forståelse for at norske myndigheter har en annen oppfatning av hva han sa enn det han har. Jeg regner med at han har lært av dette, sier Meling.

Kan ikke sende ham hjem
Meling sier at han ikke har vært i samtaler med norske myndigheter om en eventuell retur av Krekar til Irak. Krekar er utvist fra Norge, men norske myndigheter kan ikke sende ham tilbake før myndighetene i Kurdistan i Nord-Irak garanterer at han ikke vil bli torturert eller henrettet hvis han returnerer.

Kurdiske myndigheter har flere ganger de siste årene avvist å gi noen garanti for at Krekar ikke risikerer dødsstraff hvis han blir returnert. Derfor har han fått bli i Norge.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted