Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er bare tull

Foto: Guro Holmene (Side2)
Sist oppdatert:
Du tror kanskje du sparer tid?

(SIDE2): Hvor lang tid tar det egentlig å lage vaffelrøra selv i forhold til å kjøpe en pose du allikevel må tilsette vann, margarin og egg?

Det tar rett og slett ikke mye lengre tid. Og for noen produkter tar det ikke lengre tid i det hele tatt.

Halvfabrikata pøses på forbrukerne og det er lett å gå i fella.

LES SAKEN: - En generasjon posespisere

Ernæringsfysiolog Kristina H.Steinset i kostholdsveilederen, Somebody.no mener utvalget over representerer verstingene blant halvfabrikata og ferdigprodukter. Dette er de varene du like lett kan lage selv fra grunnen av og som du har mye næringsstoffer å spare på å gjøre selv.

- Hele poenget er jo borte når det ofte ikke tar lengre tid å lage maten selv, enn å bruke disse ferdigproduktene, sier Steinset.

Og når det ikke er tid å spare, hva er vitsen da? For varene er garantert ikke sunnere enn du kan lage de selv.

- Pannekakerøre og vaffelrøre er blitt helt vanlig posemat. Her er det virkelig ingen tid å spare, så lenge du har ingrediensene i skapet. Lager du røren selv har du jo også mulighet til å blande både fint og grovt mel, og få fiber og litt fornuftige næringsstoffer på kjøpet, sier Steinset.

Her er produktene ernæringsfysiologen mener er tull å kjøpe som ferdigvariant eller halvfabrikat.

Ferdig pizzabunn
Det er bare å rulle ut og putte på fyllet. Men hvor lang tid tar det å lage den på gamlemåten? Ikke spesielt lang tid! Du kan blande både fint og grovt mel og få en sunn vri på pizzaen din uten konserveringsmidler.

Her finner du en superenkel oppskrift på pizzabunn fra matoppskrift.no

Frossen potetmos på pose
Siste skrik er potetmos på pose, der produsenten har vært så snill å koke og mose poteten for oss. Er dette noe vi virkelig vil betale for? Kutt poteten i små biter, så skal det ikke mange minuttene til før de er ferdige. Du må uansett tilsette melk og smør, så resultatet er bare at du har betalt dyrt for at andre skal mose poteten for deg.

Potetmos som tørrvare på pose
Potetmos som tørrvare påstås å være nesten like næringsrikt som poteten selv fra produsenten. Likevel får man tilsetningsstoffer på kjøpet, og en konsistens som minner mer om barnemat enn om potetmos.

LAG DET SELV:
Hjemmelaget potetmos fra matprat.no

Kyllingfilet med salt og pepper
Prior har saltet og pepret denne for deg. På kjøpet får du også en fin dose tilsetningsstoffer og en litt høyere pris.

Alternativet er altså å bruke salt- og pepperbøssa selv, og dermed spare seg for dette.

Guacamole på boks
Blandingen inneholder kun 26 prosent avocado. Dette er jo egentlig hovedingrediensen i denne dippen. Her er det brukt erter for å få grønnfargen. Mye billigere for produsenten og smaken minner ikke mye om den guacamolen du lager selv.

LAG DET SELV:
Hjemmelaget guacamole fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Pannekaker - ferdiglaget og på pose
Pannekakerøre og vaffelrøre er blitt populær posemat. Nå får du også en helt ferdig vaffelrøre, og vakuumpakkede pannekaker. Det koster dyrt å slippe å knekke egg, smaken blir også deretter. Her er det virkelig ingen tid å spare, så lenge du har ingrediensene i skapet. Lager du røren selv har du jo også mulighet til å blande både fint og grovt mel, og få fiber og litt fornuftige næringsstoffer på kjøpet.

LAG DET SELV:
Grove pannekaker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Vaffelrøre - ferdiglaget og på pose
Lager du røren selv kan du variere innholdet. grove vafler er kjempegodt! Og vaffelrøre kan også lages med eller uten rømme eller rømmekolle, mer eller mindre sukker. I bakemiksen fra Rema 1000 må du allikevel tilsette vann, margarin og egg. Så hva er egentlig vitsen da?

LAG DET SELV:
Grove vafler fra Opplysningskontoret for melk

Andre produkter som du lett kan stå for selv.
Knekkebrød på pose
Da Side2 skulle få tak i disse var de utsolgt flere steder. Det nyeste nye i bakehyllene er altså knekkebrød på pose som du enkelt lager selv. men få vet kanskje hvor enkelt det faktisk er å lage knekkebrød fra grunnen av? Helt fullstendig tull, når du kan blande ingrediensene i en fei og selv bestemme hva du skal ha i røra di. Lager du selv kan du unngå hvetemel og tilsetningsstoffer helt og fullt.

LAG DET SELV:
Oppskrift:
4 dl havregryn
2.5 dl solsikkekjerner
2.5 dl sesamfrø
1.5 dl linfrø
3 dl sammalt rug, grov
1 ts salt
1 ts bakepulver
8 dl lunkent vann

Bland alt og la det svelle 5 min før du smører ut på 2 plater med bakepapir. Sett i ovnen på 200 grader (varmluft - begge brett samtidig). Etter 10 minutter tar du dem ut for å rute opp knekkebrødene med en pizzarulle. Sett dem inn igjen og stek i 40 minutter.

Kyllingfilet med salt og pepper
Du får altså kjøpt kyllingfilet som produsenten har saltet og pepret for deg. På kjøpet får du også en litt høyere pris.

LAG DET SELV:
Bruk salt og pepperbøssa selv. Eller varier krydderet!

LES OGSÅ:

Er det farlig?

Hvilken av disse inneholder benzosyre?

Smak deg slankere

LES FLERE HELSESAKER HER


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!