Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er bilder fra et helvete

Familien er forferdet etter å ha sett denne videoen.

NEW YORK/OSLO (Nettavisen/NTB): En video av et lik som faller ut av en ambulanse går nå verden rundt, og illustrerer hvor ille det står til i India akkurat nå. Se videoen her:

- Ble ikke informert

På videoen kan man se en ambulanse som er på vei til et likhus, men som mister et av likene ut av bilen idet den skal svinge rundt et hjørne.

Les også: Ferske vaksinetall sjokkerer

Hendelsen fant sted i Vidisha i distriktet Madhya Pradesh, og ifølge Times of India er familien forferdet etter å ha sett videoen og hevder de ikke ble informert om hendelsen.

India på verdenstoppen fem dager på rad

India har ligget på verdenstoppen for nyregistrerte koronasmittede i fem dager på rad, og får nå massiv oppmerksomhet rundt i verden.

«Systemet har kollapset. Indias nedstigning til et Covid-helvete» skrev The Guardian allerede for flere dager side om situasjonen landet befinner seg i akkurat nå.

Les også: På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

«Dette er scener fra helvete», skriver Daily Mail på mandag, som blant annet viser bilder av en mor som frakter sin døde sønn som omkom av koronaviruset i en rickshaw, samt bilder av en kvinne, som også døde av viruset, som skal ha blitt dumpet i en grøft av sin sønn.

Mandag ble det registrert 352.991 nye smittetilfeller. Samtidig ble det registrert 2.812 nye koronadødsfall, en ny toppnotering, viser tall fra Indias helsedepartement.

Til sammen er det registrert 195.123 koronadødsfall i landet, mens 17,3 millioner mennesker har fått påvist covid-19.

Sykehus, hjelpeløse pasienter og familiene deres har slått alarm om mangel på oksygen, sykehussenger og medisiner. Statsminister Narendra Modi sa søndag at «stormen» covid-19 har «rystet landet», og at å bekjempe pandemien nå er førsteprioritet.

Les også: Nok en ny koronatopp i India

Les også

Ferske vaksinetall sjokkerer

Tilbyr hjelp

Flere land har tilbudt seg å hjelpe det kriserammede landet.

President Joe Biden har sagt at USA er fast bestemt på å hjelpe India, og landet har bekreftet at de vil gjøre tilgjengelig ingredienser som trengs for å produsere den indiske vaksinen Covishield.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Les også

- Fra nå av kommer det bare til å dreie seg om sex

Biden har bestemt seg for å dele ut 60 millioner doser av vaksinen AstraZeneca med resten av verden, deriblant India, skriver New York Times.

Storbritannia har lovet livreddende medisinsk utstyr, inkludert hundrevis av oksygenkonsentratorer og respiratorer. Også EU, Tyskland og Israel har tilbudt seg å hjelpe.

Les også

På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

Ifølge CNN er situasjonen spesielt prekær på sykehusene i New Delhi akkurat nå, der byen er under lockdown frem til 3. mai, og der man nå opplever stor mangel på oksygen.

Hæren settes inn

Hæren i India skal bidra i arbeidet med å håndtere koronakrisen som herjer i landet, opplyser myndighetene.

Den siste smittebølgen har ført til et kraftig press på helsevesenet. Byer som New Delhi er i ferd med å gå tom for oksygen, sykehussenger og plass til å begrave de døde.

Les også

Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Alt medisinsk personell som er pensjonert fra Indias væpnede styrker de siste to årene skal kalles inn for å bidra i koronainnsatsen, opplyste forsvarssjef Bipin Rawat i et møte med statsminister Narendra Modi mandag.

Oksygentanker som hæren har til rådighet skal sendes til sykehus som behandler covid-19-pasienter.

Annet pensjonert forsvarspersonell er bedt om å bidra til å bemanne myndighetenes hjelpetelefoner.

Les også: - Fra nå av kommer det bare til å dreie seg om sex

Stiger raskt

Målt i antall registrerte smittetilfeller er India verdens nest hardest rammede land etter USA. Men mens smitten går ned i USA, stiger den nå raskt i India der en stor, andre smittebølge brøt ut i midten av februar.

Eksperter har knyttet den tiltakende smitten til mer smittsomme virusvarianter, dårlig etterlevelse av smitteverntiltak, samt dårlige forberedelser fra regjeringshold.

Les også: Kraftige reaksjoner etter sjokkmelding om Trumps vekt

- Flere bekymringsfulle mutasjonene i en og samme stamme

På Dagsrevyen mandag fortalte Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Bioteknologirådet, at det nå er en frykt for at virus i India skal spre seg til resten av verden, siden det har flere av egenskapene til det sørafrikanske og varianten i Brasil, og at man nå frykter at et slikt virus ikke knekkes av vaksine.

Les også

Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

- Dette er mutasjoner vi egentlig kjenner fra de andre tidligere mutantvariasjonene vi har sett, men det som er nytt her er at man har sett mutasjoner i samme virusvariant, så man har fått flere av de bekymringsfulle mutasjonene i en og samme stamme, sier Bratlie til NRK.

Les også: Indisk koronavariant påvist i Nord-Italia

- Vi vet at den i Sør-Afrika og den i Brasil har mutasjoner som man er bekymret for at kan unnslippe vaksineeffekten, eller immunitet fra tidligere infeksjon man har sett tilsvarende i denne. I tillegg har man sett mutasjoner som antageligvis sprer seg raskere enn den vanlige covid-19-varianten, sier hun.

Les også

Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

På spørsmål om hva dette betyr det for Indias evne til å begrense denne smitten, svarer Bratlie følgende:

- Det vil antagelig ha en del å si, fordi de er midt i vaksinerulleringen. Dersom denne varianten fører til redusert effekt av vaksinen vil det ha mye å si. De bor i tillegg såpass tett i India at dette mutasjonstrykket vil fortsette og drive frem nye mutasjoner antageligvis, sier hun til NRK.

Les også: Her deler han ut gratis marihuana til de som har vaksinert seg

- Det betyr at tiltakene må opprettholdes

Bratlie forklarer oppblomstringen av viruset i India slik:

- Antageligvis er det en kombinasjon av virusvarianten og at de har lettet på tiltakene sine. De trodde at de var på riktig side. Det viser jo nettopp hvor sårbart dette kan være, at man har lave smittetall - og så plutselig står man i en slik situasjon. Man skal ikke ta for lett på dette.

Les også: Donald Trump har havnet i full krig med superstjerne: - Han er en rasist

Hun frykter hva som kan skje om denne mutasjonen får spre seg til andre deler i verden.

- Da vil vi få et lignende bilde her, gitt at det faktisk har disse egenskapene som jeg nevnte i stad. Da er det helt nødvendig å forvente at også smitten øker her. Det betyr at tiltakene må opprettholdes i så fall, sier Bratlie til NRK.

Myndighetene i Nord-Italia opplyser på mandag at de har påvist to tilfeller av en indisk koronavariant hos en far og en datter som nylig kom tilbake fra India.

Les også: USA vil trappe opp eksporten av AstraZeneca-vaksiner

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren