På GatesNotes, Bill Gates blogg, reflekterer Microsoft-gründeren over året som gikk. I innlegget, som tar i underkant av en halvtime å lese, tar Gates opp flere temaer som pandemien, digitalisering og klimakrisen.

Han forteller også at mistillit til myndigheter verden rundt er noe han er dypt bekymret for.

– Myndighetene er et åpenbart mål

Gates skriver at pandemien har vært en stor test for myndighetsstyring.

– Denne tiden har vist oss at nedgangen i tillit til offentlige institusjoner skaper problemer og gjør det vanskeligere å svare på utfordringer.

– Basert på hva jeg har sett de siste årene, er jeg mer bekymret enn noensinne over om myndighetene klarer å gjennomføre større ting.

Milliardæren påpeker at nedgangen skjer over hele verden.

– 2021 Edelman Trust Index viser bekymringsfulle fall over hele verden. En del av det er forståelig. Hver gang du har en stor krise som en pandemi, vil folk se etter noen å klandre. Myndighetene er et åpenbart mål, skriver Gates.

Forretningsmannen forteller også hva han mener er årsaken til at situasjonen har oppstått.

– Men denne trenden mot mindre tillit til myndighetene startet ikke i 2020. Pandemien gjorde bare det som allerede hadde begynt å skje mer synlig, legger han til.

– Så hvem eller hva har skylden? Det er klart at polarisering er en viktig årsak. Dette er spesielt synlig her i USA, selv om vi er langt fra alene. Amerikanere har blitt mer delt og mer forankret i deres politiske tro. Avstanden mellom venstresiden og høyresiden har blitt en bukt som har blitt hardere og hardere å krysse.

Han peker på flere årsaker han mener har skapt dette polariserende miljøet.

– Det er mange grunner til denne voksende avstanden, inkludert en 24-timers nyhetssirkel, et politisk klima som belønner overskrifter istedenfor en innholdsrik debatt, og fremveksten av sosiale medier. Jeg er spesielt interessert i å forstå sistnevnte, skriver Gates.

Les også: Bjørn Maaseide vokste opp i en vanlig familie og ble milliardær. Han mener politikerne må slutte å frykte de rike: – Vi må heie på dem

– Vanskeligste året i mitt liv

Milliardæren forteller også om hvordan hans eget år har vært i løpet av 2021.

Til tross for en bankkonto de fleste kan drømme om, forteller milliardæren at 2021 har vært det vanskeligste året i livet hans.

– Da Paul og jeg starter Microsoft hadde vi en visjon om at personlige datamaskiner skulle spille en betydelig rolle i livene til folk. Men jeg tror ikke noen av oss forutså en fremtid hvor det ville bli din eneste forbindelse til omverden.

Han forteller at det var flere dager dette året han kun hadde kontakt med andre gjennom en skjerm.

– Resultatet har blitt det mest uvanlige og vanskeligste året i mitt liv, skriver Gates.

– Vi har alle måtte tilpasse oss til en «ny normal», som ser annerledes ut for oss alle. For meg har jeg tilbrakt mesteparten av året på nett. Jeg har hatt lengre perioder uten å ha møtt noen ansikt-til-ansikt.

– Et år med mye personlig sorg

Tiden ble brukt til å spille «Bridge» på nett med venner eller være med dem på videochat.

– Med en gang jeg ble vaksinert startet jeg å ha noen små sammenkomster med venner, men mitt sosiale liv har vært mer digitalt enn det pleide å være.

– Det har vært en merkelig og desorienterende opplevelse. Min personlige verden har aldri føltes mindre enn den har gjort de siste tolv månedene, skriver milliardæren.

I starten av mai kom nyheten om at Bill og Melinda Gates skulle skilles. Gates nevner kun skilsmissen en gang i løpet av innlegget.

– Selv om jeg mener det jeg har jobbet med i år er det mest interessante som har skjedd, vet jeg at det er mange som er nysgjerrig på et mer personlige tema: Min skilsmisse. Melinda og jeg fortsetter å drive organisasjonen vår sammen og vi har funnet en god arbeidsrytme.

– Men jeg kan ikke nekte for at dette har vært et år med mye personlig sorg for meg.

Gates avslutter avsnittet med å si at han er imponert over hvor fleksible barna hans har vært i denne perioden.

Les også: Norsk toppsjef møtte Bill Gates: – Suveren intelligens

Koronaoptimisme

Bill Gates kan neppe skrive et innlegg som reflekterer om året som snart er over uten å ta opp koronaviruset fra flere perspektiver. Han skriver om hvor imponert han er over vaksinene, og kommer også med et optimistisk budskap om pandemien.

– Det kan være dumt å komme med en ny spådom, men jeg tror den akutte fasen av pandemien vil være over i løpet av 2022.

Milliardæren påpeker at han fortsatt er bekymret for omikron-varianten, men mener verden er mer rustet til å takle verre koronavarianter enn ved tidligere tidspunkt i pandemien.

– Vi fanget opp denne varianten mye tidligere enn vi oppdaget Delta fordi Sør-Afrika har investert tungt i geonomiske sekvenseringsevne, og vi er i mye bedre posisjon til å lage oppdaterte vaksiner hvis det er et behov.

Les også:Norge skal trolig ikke bruke Mercks koronapille