RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er cheerleading

Sist oppdatert:
En av de raskest voksende idrettene i Norge og verden over er det som opprinnelig var å heie på andre.

Cheerleading eller det som på norsk kan omtales som «heiagjenging» startet ved Princeton University i 1880, om man skal tro amerikanske «historikere.» I 1898 kom den første heiagjenglederen på en sportsstadion.

Helt fram til 1920-tallet var det kun menn med, mens man nå regner med at 97 prosent av alle som driver med cheerleading er kvinner.

Se bildekarusell fra amerikanske cheerleadere for idrettslag under. Norsk cheerleading fokuserer mer på akrobatikk og mindre på kostymer enn den amerikanske versjonen.

I dag regner man med at det er rundt 3,5 millioner som driver med det som karakteriseres som en sport i sporten for de fleste grener i USA.

I Norge
Cheerleading har også etterhvert blitt en idrett i Norge og Norwegian Cheerleader Committee er organisert i Norsk Amerikansk fotball og cheerleaderforbund, som igjen er en del av Norges idrettsforbund. Denne formen for cheerleading skiller seg skarpt fra det som normalt har blitt sett på som pauseunderholdning ved at det er fokus på akrobatikk og idretten rundt det.

De arrangerer også NM i cheerleading. Det neste norgemesterskapet avholdes den 24.mars i Oslo.

Les også:
NRC Tigers tok EM-sølv
Vi testet cheerleading
Norges sprekeste jenter

- Det er i underkant av 1000 aktive i Norge i dag, sier Kine Storbaaten i NCC.

Da idretten startet i Norge så var det i samarbeid med tradisjonelle amerikanske idretter, men nå er det klubber som ikke er tilknyttet en annen idrett.

- Det er rundt 20 klubber i Norge. Primært i østlandsområdet, og rundt Bergen og Trondheim. Primært er det frittstående cheerleadingklubber.

Her kan du besøke NCC

NB! Ved å følge denne linken kan du se bilder av den idrettslige formen for cheerleading.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere