RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er Chess-garantien verdt

Chess' prisgaranti er ikke så lukrativ som selskapet prøver å fremstille den som.

Etter at Chess forrige uke lanserte sin nye prisgaranti, har det rådet betydelig forvirring rundt hva tilbudet egentlig innebærer.

Selskapet har selv forkludret budskapet som var ment å fremstå som en enkelhetens machete i jungelen av mobiltilbud.

Det viktigste du må huske på er dette: Chess har ikke satt ned prisene sine.

De er ikke det grann billigere i dag enn de var for en uke siden.

God dag mann, økseskaft
Fra selskapets hjemmesider har vi klippet følgende informasjon:

«[prisgarantien] gjelder kontinuerlig og løpende også etter de første 6 måneder av avtaleforholdet med Chess.»

Dermed skulle en tro at garantien varer til evig tid, hvilket selskapet nok gjerne vil ha oss til å tro. Men klikker man en side videre, kan man lese følgende:

«Fakturaene for de siste 6 mnd hos din tidligere operatør og de første 6 måneder som kunde hos Chess, er utgangspunkt for prissammenlikningen.»

Og det er denne versjonen som er riktig. Det får Mobilen.no bekreftet både hos administrerende direktør Per Christian Andersen, og hos kundeserice som, da vi snakket med dem i går, la til at den første setningen vil bli fjernet fra selskapet nettsider. Det har foreløpig ikke skjedd.

Engangsgaranti
Altså garanterer Chess kun én ting: Hvis du blir kunde hos dem og er der i minst seks måneder, kan du sende inn fakturaene fra den gamle operatøren din for en prissammenligning mellom det gamle selskapet ditt og Chess.

Har du tapt penger på byttet, lover Chess å betale tilbake mellomlegget. Vel å merke én gang.

Og der stopper garantien. Dersom du fortsetter å være Chess-kunde etter dette, får du ikke tilbake en eneste krone, uansett hvor mye du klager. Da må du bytte tilbake igjen til den tidligere operatøren din dersom du vil ringe billigere.

Chess-garantien kan derfor måles i kroner og øre ved hjelp av myndighetenes priskalkulator på nettsiden telepriser.no.

Dette er garantien verdt
Gjennomsnittsforbrukeren har et ringemønster som ser slik ut: Han ringer ut 11 ganger i uka, og disse samtalene varer til sammen i 20 minutter. Han sender dessuten 18 SMS og omtrent én MMS per uke.

Når vi mater disse verdiene inn i priskalkulatoren, får vi opp regningen du må betale for én måneds bruk hos de ulike tilbyderne:

1. One call Faktura 0 kroner
2. Ipea Apollon 28 kroner
3. Nutel Killbill 39 kroner
...
6. Chess Chesstouch 125 kroner

Det er med andre ord 116 kroners forskjell mellom den billigste løsningen på markedet og det billigste tilbudet fra Chess. Chess tar fem kroner mindre i måneden enn One call for personsvar, og legger vi til grunn at dette er noe de fleste ønsker å bruke, blir forskjellen 111 kroner i måneden.

Multipliserer vi dette tallet med seks for å finne mellomlegget Chess måtte ha gitt deg dersom du først hadde vært kunde hos One call, blir summen 666 kroner. Dette er den høyeste verdien Chess-garantien kan ha for en gjennomsnittsforbruker per i dag.

Det er viktig at å merke seg følgende: Etter ytterligere seks måneder ville gjennomsnittskunden tapt nye 666 kroner. Dette beløpet ville ikke blitt refundert.

Du kan jo selv regne på hvor lenge de pengene kunne holdt deg i gang hos et billigere selskap.

Lavere for storbrukeren
Fordi Chess, fortsatt sammenlignet med lavprisoperatørene, er mer konkurransedyktige når vi ser på storbrukeren, vil størrelsen på mellomlegget synke for disse kundene.

Men det er fremdeles et mellomlegg. Hvis vi tar for oss en storbruker som sender 75 SMS og ringer 80 minutter fordelt på 40 samtaler i uka, vil den månedlige regningen se slik ut:

1. One call Faktura 381 kroner
2. Nutel Killbill 409 kroner
3. One call Kontant 438 kroner
...
6. Chess Chesstouch 465 kroner

Trekker vi også her fra en femmer for den billigere svareren hos Chess, får vi en prisforskjell på 79 kroner per måned. Ganger vi dette med seks, ser vi at prisgarantien i dette tilfellet hadde kostet Chess 474 kroner over en periode på et halvt år.

Og til slutt: Ved et forbruk på 160 minutter fordelt på 70 samtaler per uke og 200 ukentlige SMS, er prisforskjellen mellom Chess King og den billigste konkurrenten, One call Kontant, ifølge telepriser.no 45 kroner.

Tommelfingerregel
Konklusjonen har vi egentlig allerede uttalt: Chess har ikke satt ned prisene sine. La deg ikke forlede til å tro noe annet.

Og tommelfingerregelen er denne: Får du igjen penger etter seks måneders kundeforhold hos Chess, betyr det at du må bytte selskap.

Det er nemlig beviset på at du har tapt.

Denne saken er hentet fra Mobilen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere