Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er dårlig sjømannskap

Sjøfartsverket retter skarp kritikk mot mannskapene om bord på fergene som kjørte seg fast i Østersjøen.

Kapteinene på fergene som kjørte seg fast i isen i Østersjøen torsdag lyttet ikke til advarslene. Nå får de kraftig kritikk, skriver Svenska Dagbladet.

- Det er dårlig sjømannskap. De bør vente med å gå ut til det finnes isbrytere i nærheten som kan hjelpe dem, sier Ulf Gullne, sjef for isbryteravdelingen i Sjöfartsverket, til avisa.

- Tror de er så store og sterke
Han mener offiserene om bord blåste i advarslene.

- De tror de er så store og sterke. Dette volder oss mye bekymring, sier han.

Det er Viking Line som eier passasjerfergene «Isabella» og «Amorella». «Isabella» kom seg løs torsdag mens «Amorella» mandag morgen kunne sette sine 950 passasjerer i land etter en natt fastfrosset i isen.

Mener advarslene kom for sent
Rederiet mener de ikke kan klandres.

- Advarselen kom først etter at fartøyet hadde frosset fast, sier Jan Kårström, administrerende direktør i Viking Line, til SvD.se.

Amorella» lå fast ved øya Tjärven utenfor Kapellskär nordøst for Stockholm. Her kolliderte den med fartøyet «Finnfellow» med 84 personer om bord. Også den lå fastfrosset i isen. Ingen ble skadet i sammenstøtet, og det var ikke behov for å evakuere fartøyene.

Gjenopptar trafikken fredag
Viking Line melder på sin nettside fredag at «Amorella» ankom Stockholm klokka 06.30 og vil gjenoppta sin ordinære trafikk fredag kveld klokka 20.10. «Mariella» er beregnet å ankomme Helsingfors klokka 17.30 lokal tid fredag.

Rundt 50 fartøy, blant dem Viking Lines passasjerferger, lå torsdag innefrosset i isen i Østersjøen.

Kommentarer til denne saken