Gå til sidens hovedinnhold

Dette er de ubesvarte spørsmålene i Anne-Elisabeth Hagen-saken

Bortføringen i Lørenskog:

I snart seks måneder har milliardærkonen vært savnet uten livstegn, og fortsatt famler politiet i blinde.

Politiet jobber ut ifra en hovedteori om at 69-åringen Anne-Elisabeth Hagen skal ha blitt bortført mot sin egen vilje fra sitt eget hjem i Lørenskog, cirka 15 km øst for Oslo.

Hun er ektefellen til milliardæren Tom Hagen, som har slått seg opp på eiendom og strøm.

Bortføringen skjedde 31. oktober i fjor, og det har siden ikke vært noen livstegn fra henne på de snart seks månedene som er gått.

BAKGRUNN: Politiet mener konen til en av Norges rikeste er kidnappet

Politiet kan ikke utelukke at Anne-Elisabeth er i live, men jo lenger tid som går jo mindre sannsynlig mener de det er for at hun er i live.

- Med bakgrunn i manglende livsbevis, og tiden som nå er gått, tenker vi at det er mindre sannsynlig at hun er i live. Det er likevel viktig å understreke at vi ikke har bevis på at hun ikke er i live.

- Tidsfaktoren er et moment, men vi kan ikke utelukke at bruk av tid er en bevisst strategi fra antatt motpart. Og vi kan ikke konkludere med at hun ikke er i live, sa politiinspektør i Øst politidistrikt Tommy Brøske til Nettavisen i slutten av mars.

Siden saken ble offentlig kjent 9. januar i år, etter 70 dager med topphemmelig etterforskning, har Nettavisen stilt politiet en rekke spørsmål. De færreste er blitt besvart, med begrunnelse i den pågående etterforskningen. Dette er også spørsmål vi kommer til å følge opp, med hensikt om redaksjonell omtale.

Les også: Bortføringssaken har gått utover andre politioppgaver - må ber om mer penger

- Hvor er Anne-Elisabeth Hagen?

Det er likevel en rekke åpenbare spørsmål ved bortføringssaken mange lurer på, i tillegg er det andre ikke fullt så klare spørsmål i saken. Per 19. april 2019 er dette noen av de ubesvarte spørsmålene:

- Hvor er Anne-Elisabeth Hagen?

Svar: Politiet har så langt fått inn rundt 1600 tips, blant annet om mulige skjulesteder i og utenfor Norge. Men de har ingen indikasjon på hvor hun kan være.

Har du spørsmål du lurer på om kidnappingssaken? Ta kontakt med Nettavisens journalist på mail. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Hvem har bortført henne?

Svar: Dette er usikkert. Politiet mener bortføringen har et profesjonelt preg, og de utelukker ikke at både nordmenn og utenlandske kriminelle er involvert. De undersøker også om personer utenfor kriminelle miljøer kan ha bortført henne, eller har medvirket til dette. Nettavisen har tidligere omtalt at politiet har kontaktet personer i kriminelle miljøer på Østlandet, i håp om å få svar i etterforskningen.

- Hvorfor ble Anne-Elisabeth bortført?

Svar: Politiets hovedteori er at hun ble bortført mot sin vilje fra sitt eget hjem, og at det er økonomiske motiver som ligger bak.

- Hvordan ble hun bortført?

Svar: Politiet har en teori om at mulige kidnappere har tatt seg inn i huset, og funnet henne på badet. Kilder opplyser til Nettavisen at det skal ha vært rotete og spor som kan tyde på kamp her. En teori er at de skal ha tatt henne med ut baksiden av huset, som har himmelretning nord. Ifølge politiet er det siste livstegnet fra Anne-Elisabeth fra en telefonsamtale med et familiemedlem klokken 09.14, 31. oktober i fjor. De mener derfor at hun ble bortført mellom 09.15 og 13.30. Det var på det siste tidspunktet ektemannen Tom Hagen kom hjem fra jobb og fant en lapp med trusler, og et krav om løsepenger på cirka 86 millioner norske kroner i kryptovaluta. 30 minutter etter at Tom Hagen kom hjem, varslet han politiet om saken.

- Hvorfor ventet politiet i 70 dager med å gå ut med saken offentlig?

Svar: På en lapp skrevet på gebrokkent norsk ble ektemannen Tom Hagen advart mot å kontakte politiet. Det var også konkrete trusler mot Anne-Elisabeth, om å skade henne, eller ta livet av henne, dersom politiet ble informert om saken. Politiet måtte derfor jobbe svært diskret med strengt hemmelig etterforskning. I denne perioden var det også begrenset hva de kunne foreta seg, som for eksempel sporsikring og søk med hund rundt huset og rundspørring av naboer. Årsaken til dette var frykt for kontraspaning, altså at de antatte kidnapperne hadde spaning på huset for å se om politiet hadde blitt tilkalt, og om det var noen politiaktivitet. Politiet måtte benytte falske bilskilt på sivile politibiler når de skulle til og fra huset til ekteparet Hagen i den innledende fasen. Men politiet gjorde en svært grundig kartlegging av Anne-Elisabeths nærmeste krets og familie, for å undersøke om noen av disse kunne ha motiv for å kidnappe henne.

Politiet oppsøkte kriminelle

- Hvorfor valgte politiet til slutt å gå ut offentlig med saken?

Svar: Etter 70 dager med topphemmelig etterforskning følte de at de ikke kom noen vei, og trengte hjelp fra publikum. Da saken ble kjent kom det raskt inn rundt 100 tips. Politiet foretok også rundspørring av tilfeldig forbipasserende i nærheten av huset til ekteparet Hagen. De oppsøkte også kriminelle miljøer på Østlandet. Politiet har fått en del kritikk av naboer og tidligere politiledere for ikke å ha gått ut offentlig tidligere. Øst politidistrikt har blant annet fått kritikk for at grenseoverganger ikke ble varslet.

- Hvilke spor har politiet å gå etter?

Svar: Politiet har fått inn rundt 1600 tips i saken. Blant tipsene er mistenkelige biler, mulige skjulesteder av Anne-Elisabeth Hagen, mulige gjerningspersoner og ulike andre observasjoner. Lappen med pengekrav og trusler er blitt undersøkt. En rekke tekniske funn er sendt til analyse, i tillegg er teledata og overvåkingsvideoer sikret. I området rundt Sloraveien i Lørenskog, hvor ekteparet Hagen bor, er det 68 basestasjoner. Politiet har også gjennomført rundt 250 avhør i saken. Politiet har ikke besvart om de har kontroll på telefonen til Tom og/eller Anne-Elisabeth Hagen. Men naboer Nettavisen har snakket med har fortalt at det har vært en ukjent stemme som har besvart telefonen når de har ringt til Tom Hagen sin mobiltelefon. Trolig har politiet også gjort flere beslag fra hjemmet til ekteparet. Dette har de så langt ikke villet bekrefte.

Romerikes Blad og andre medier har tidligere omtalt flere ting som kan ha vært forberedelser til en antatt bortføring.

Politiet har undersøkt hvem som har hatt tilgang til, og lest, en avisartikkel hvor formuen til Tom Hagen ble omtalt. Artikkelen sto på trykk i juli 2018.

Opprettelsen av en anonym kryptovaluta-konto som politiet knytter til de antatte bakmennene er også et sentralt spor. Kontoen ble opprettet kort tid etter at den nevnte avisartikkelen ble publisert.

Les også: Slik jobber politiet med tipsene i kidnappingssaken

- Hva har politiet gjort av etterforskningsskritt så langt?

Svar: Politiet har gjort en rekke etterforskningsskritt. Blant annet:

 • Det er utført over 250 avhør.
 • Det er utført en rekke søk i huset.
 • Det er gjort flere søk utenfor huset og rundt eiendommen.
 • Personer som er fanget på overvåkingskamera ved Tom Hagens arbeidsplass er etterlyst.
 • Politiet har undersøkt hvem som har hatt tilgang til, og lest, en avisartikkel hvor formuen til Tom Hagen ble omtalt. Artikkelen sto på trykk i juli 2018.
 • Det er utført søk i Langvannet, som ligger i tilknytning til eiendommen.
 • Det er foretatt rundspørringer i nærområdet.
 • Det er satt opp et eget tipsmottak for saken, som er døgnkontinuerlig bemannet på Gardermoen.
 • Eksperter på gisseltaker- og kidnappingssituasjoner er koblet inn.
 • FBI har vært koblet inn.
 • Kripos bistår med tekniske undersøkelser.

Flere teorier

- Er det noen mistenkte i saken?

Svar: Politiets svar på dette var i rundt en måned, nei. Fra begynnelsen av februar har politiet valgt å svare at de ikke vil kommentere spørsmålet av etterforskningshensyn. Per 19. april 2019 er det ikke noe som tyder på at de har noen konkrete mistenkte i saken.

- Hvilke andre teorier jobber politiet ut ifra?

Svar: Nettavisen har tidligere omtalt politiets alternative teorier.

Ifølge politiinspektør Brøske er det minst tre andre teorier. Dette sa han om dem i slutten av januar:

 • Det kan dreie seg om en frivillig forsvinning.

- Vi har erfart fra tidligere tilsvarende saker at folk frivillig ønsker å bli borte.

 • Det kan dreie seg om en drapssak.

- Det er flere tilfeller savnetsaker har endt opp med å være drap.

 • Anne-Elisabeth Hagen kan ha blitt utsatt for en ulykke.

- Det kan også være en nyanse mellom en frivillig forsvinning og et drap. Hun kan ha blitt utsatt for en ulykke et eller annet sted.

- Hvem er involvert i etterforskningen?

Svar: Det er felles enhet for etterretning og etterforskning i Øst politidistrikt som leder etterforskningen, og de får bistand fra Kripos, som blant annet bistår med kriminalteknikere og datakrimenheten, Økokrim, eksperter på gisselsituasjoner i Oslo politidistrikt, i tillegg er det samarbeid med FBI, Anne-Elisabeth er etterlyst gjennom Interpol, og det er et samarbeid med Europol (Den europeiske unions byrå for politisamarbeid).

- Hvem er de etterlyste personene fra overvåkingskameraene?

Svar: Kort tid etter at saken ble offentlig kjent, slapp politiet fire overvåkingsvideoer fra området rundt Futurumbygget på Lørenskog. Det er her Tom Hagen jobber, og det ligger cirka 3,5 km fra ekteparet Hagens hjem. På morgenen da Anne-Elisabeth forsvant, ble en mann, som ser ut til å gå med lue, observert klokken 07.36. Den andre mannen, som ser ut som han snakker i en mobiltelefon, ble observert klokken 08.00. Det er ikke klart om dette er den samme personen, eller om det er to forskjellige. En tredjeperson, en syklist med gul overdel, ble også etterlyst, men han meldte seg etter kort tid til politiet, og ble sjekket ut av saken etter å ha vært i avhør.

- Hvem er det som kommuniserer med familien Hagen?

Svar: Politiet har gjort det kjent at det per 19. april 2019 har vært to tilfeller av kontakt mellom de antatte kidnapperne og familien. Den ene kommunikasjonen var 16. januar, og ble offentliggjort åtte dager senere, 24. januar. Det var da snakk om enveiskommunikasjon på plattformen til kryptovalutaen Monero, som er lite egnet for kommunikasjon. Det har også vært en ny kontakt, denne ble offentliggjort på en pressekonferanse 11. februar i år. Det er usikkert nøyaktig når denne henvendelsen kom til familien, men politiet opplyste at de denne gangen kommuniserte på en annen plattform som var bedre egnet for kommunikasjon. De ønsket ikke å gå ut med hvilken kommunikasjon det dreide seg om. Det har ikke vært ny kommunikasjon med motparten etter 11. februar.

- Hvordan kommuniserer familien med de antatte kidnapperne?

Svar: Når det er kontakt med familien svarer de gjennom pressekonferanser som deres bistandsadvokat Svein Holden holder. De håper at budskapet skal nå kidnapperne gjennom det som kommer frem i media. I og med at de kan være utlendinger, har Holden også hatt en seanse på pressekonferansene der han fremfører det samme budskapet på engelsk.

- Hvem er de falske kidnapperne, eller bedragerne, som presser familien for penger?

Svar: En uventet utfordring for politiet er flere forsøk på å svindle Anne-Elisabeth Hagens familie for penger etter at hun forsvant. Politiet har avslørt flere slike svindelforsøk fra falske kidnappere som har villet utnytte den sårbare situasjonen familien er i. Det var Dagbladet som omtalte denne nyheten først.

Les også: Flere kidnappinger med krav om løsepenger i kryptovaluta

Politiet tror ikke at disse svindlerne er de samme personene som de som eventuelt har kidnappet den 69 år gamle kvinnen.

- Jeg kan bekrefte at vi mener å ha identiteten til noen falske bedragere eller falske kidnappere. Noen skal befinne seg i Norge, og noen i utlandet, sa Brøske til Nettavisen tidligere denne uken.

- Hvorfor gjorde politiet nye undersøkelser torsdag 11. og fredag 12. april?

Svar: Politiet gjorde i januar søk med hun rundt huset, og rundt eiendommen til ekteparet Hagen i januar. Det ble gjort søk med hund, og kriminalteknikere gjorde undersøkelser. I april gjorde de nye søk fordi snøen nå var smeltet, og politiet ville forsikre om at de ikke hadde oversett eller på andre måter gått glipp av mulige avgjørende spor. På de nye søkene deltok kriminalteknikere, vanlige politibetjenter og det ble brukt spesialtrente kriminalsøkhunder. Hundene er trent til å finne blod, sæd og lik, i tillegg til andre tekniske spor som kruttslam.

- Kommer politiet til å klare å løse denne saken?

Svar: Det er dessverre umulig å si. Per 19. april, med bakgrunn i den informasjonen som er kommet ut, er det ikke noe som tyder på et nært forestående gjennombrudd. Men det kan endre seg.

- Status uforandret

- Har politiet pågrepet noen av de falske bedragerne dere vet hvem er?

- Nå spør du så konkret at hvis jeg svarer så kan det skade etterforskningen som pågår, men vi vurderer hvert fall om vi kan straffeforfølge, sa Brøske til Nettavisen tidligere denne uken.

NRK har tidligere meldt at politiet har avdekket flere forberedelsesspor og planleggingsskritt i den antatte bortføringssaken. Så langt har ikke noe av det politiet har funnet ut, eller foretatt seg, ført til noe gjennombrudd.

- Status i saken er uforandret. Det har ikke vært ny kontakt med antatt motpart etter at vi sist kommenterte dette, og det har heller ikke kommet noe livsbevis. Politiets etterforsking fortsetter med full styrke, sier Brøske.

Pengekravet på 86 millioner kroner, er svært sentralt. Dette kravet ble fremsatt i kryptovalutaen Monero.

I jakten på svar på hva som har skjedd med Anne-Elisabeth, undersøker politiet også mulige konflikter i forretningene og privatlivet til ekteparet.

Politiet har tidligere bekreftet at eventuelle kommunikasjonshendelser i forsvinningssaken skjedde utelukkende mellom de antatte gjerningspersonene og Anne-Elisabeth Hagens familie.

Kommentarer til denne saken