*Nettavisen* Nyheter.

Dette er den nye slankematen

Foto: Espen Andersen/Annemarte Norevik (Mediehuset Nettavisen)

Men ernæringsfysilogen anbefaler den ikke.

12.02.13 18:12

(SIDE2:) Først skulle man unngå fett, så skulle man telle kalorier, og så skulle man spise masse fett, men droppe alle karbohydratene. Som en etterdønning til lavkarbodietten, som utelukker bakevarer, har den glutenfrie dietten blitt populær, spesielt i USA og Hollywood.

Klikk på bildet for å forstørre.

Artisten Miley Cirus har i løpet av det siste året gått ned mange kilo, og hun sier selv at dette skyldes at hun spiser glutenfritt.

Annonse: Ned i vekt med treningsdagbok og kostholdshjelp på nett

Gluten

Er et protein som finner i kornkjernen i blant annet hvete, bygg, rug og spelt. Havre er i utgangspunktet glutenfritt, men kan bli «forurenset» under produksjonen.

Gluten må til for at gjærbakst skal heve. Proteinet danner nettverk av vegger som gjør at gass og vanndamp sperres inne i deigen.

Gluten er også et bindemiddel, som gjør at deigen blir seig og kan eltes.

Kilder: snl.no, Wikipedia

20-åringen observeres imidlertid stadig på treningssenteret, og hva som egentlig er årsak til vekttapet er ikke godt å si.

Nordmenn vil være trendy
Også i Norge blir dietten stadig mer populær. Ifølge Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, er glutenfrie produkter svært god butikk. Nordmenn vil gjerne spise det som er trendy, og betaler i dag gladelig litt ekstra for mat som skal ha gode, helsemessige effekter.

Å spise glutenfritt er imidlertid ingen ny diett. Folk som lider av cøliaki, som er en betennelsessykdom i tarmen, må holde seg helt unna mat som inneholder gluten. Det var slik markedet for glutenfri varer oppsto. De fleste som spiser glutenfritt har imidlertid ikke cøliaki.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du kan være intolerant
De siste årene har mange også fått påvist glutenintoleranse, eller proteinintoleranse som det egentlig heter. Diagnosen er imidlertid omdiskutert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Cøliaki

Er en kronisk betennelsessykdom i tynntarmen. På innsiden er tarmen dekket av små tarmtotter, men hos den som har cøliaki ødelegges disse ved inntak av gluten.

Typiske symptomer er løse og hyppige avføringer, magesmerter, luftplager og slapphet. En del barn kan ha forstoppelse som eneste symptom.

Sykdommen er delvis arvelig.

Norsk cøliakiforening (NCF) antar av rundt 1 av 100 nordmenn har sykdommen. Bare halvparten får diagnosen stilt.

Kilder: NCF, Norsk helseinformatikk (nhi.no)

– Det sies at hele 15 prosent av befolkningen er intolerante mot gluten, men det er bare en påstand. Vi aner ikke om dette er kjempevanlig, eller bare en hype, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo, Christine Henriksen, til Side 2.

Hun understreker at selv om man ikke vet om lidelsen gjelder mange, finnes det flere grundige studier somtyder på at den eksisterer.

Den australske forskeren Sue Shepherd har vist at folk som slet med fordøyelsen og tarmproblemer ble kvitt plagene da de kuttet ut gluten. Som Side 2 tidligere har omtalt, har den norske legen Karl Ludvig Reichelt funnet ut at proteinintoleranse kan føre til atferdsproblemer som ADHD, aggresjon og til depresjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Annemarte Norevik (Mediehuset Nettavisen)

Typiske matvarer med mye gluten:

– bakevarer bakt med de fleste vanlige melsorter
– pasta
– øl (det finnes glutenfrie typer, som maisøl, eller lavkarboøl)
– soyasaus
– couscous
– puffet hvete og havre

Kan gå ned i vekt
Å kutte ut gluten kan trolig hjelpe noen å bli kvitt mageproblemer, men mange prøver dietten bare for å gå ned i vekt. Men blir man slank av det?

Christine Henriksen mener de fleste som går over til en glutenfri diett vil få en viss vektreduksjon til å begynnne med.

– I et glutenfritt kosthold er det en del matvarer du må utelukke. Det gjelder basisvarer som brød, bakverk og pasta, eller pizza. Dette fører til at du får i deg færre kalorier, og derfor går ned i vekt, forklarer hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Annonse: Prøv bildesimulatoren og se deg selv som slank

– Kan ikke ta deg en bolle
Det finnes imidlertid glutenfrie varianter av alle disse varene, og disse har ikke noe lavere energiinnhold. Om du bytter ut vanlig brød med glutenfritt brød vil du i teorien ikke gå ned i vekt. Men fordi tilgjengeligheten av slike matvarer ikke er like god, vil mange få en vektreduksjon.

– En slik diett vil være uvant i begynnelsen, og mange vil ha problemer med å spise like mye. Du kan fore eksempel ikke ta deg en bolle på bensinstasjonen når du er på farten, sier hun.

Anbefaler ikke glutenfri slankekost
Selv om du vil gå ned i vekt, er ikke dette en diett Henriksen anbefaler.

– Jeg vil ikke anbefale en glutenfri diett som slankemat. Det finnes mye slankekost som er bedre, der man vil få i seg flere næringsstoffer, sier hun.

Proteinintoleranse

Personer med proteinintoleranse reagerer på proteinene gluten, som kommer fra korn, og kasein som finnes i melk, fordi kroppen har for lite av enzymene som bryter dem ned.

Har man proteinintoleranse kan man få oppblåst mage og diaré om man spiser mat med mye gluten.

Intoleranse mot gluten er ikke det samme som cøliaki.

Nyere forskning viser sammenheng mellom proteinintoleranse og tilstander som ADHD, epilepsi, dysleksi og depresjon.

Kilder: Norsk Proteinintoleranse Forening

Det er særlig innholdet av fiber fra fullkorn som er lavt i glutenfri kost.

– Tåler du gluten, bør du spise fullkornsprodukter. Fullkorn er ernæringsfysiologenes favoritt for tiden. Inntak av fullkorn er assosiert med mange helsefordeler, og er blant annet godt for hjerte, og redusere risikoen for kreft.

– Jeg ville heller valgt en slankekost som samsvarer med de nasjonale kostrådene, som er 4 daglige posjoner av fullkorn, legger hun til.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.