RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er den nye spiseforstyrrelsen

Foto: Thinkstock
Dropper måltider for å kunne drikke alkohol.

(SIDE2:) En ny spiseforstyrrelse blir stadig mer utbredt i USA. Det skriver amerikanske Los Angeles Times. Det er først og fremst unge mennesker som rammes, og særlig jenter. For samtidig som det å være svært slank er et ideal, møter de også en rekke forventninger når det gjelder å ha et sosialt liv med mye festligheter.

Det har ført til spiseforstyrrelsen forskerne kaller «drunkorexia», eller «drikkoreksi», som man kanskje kan kalle det på norsk.

- «Drikkoreksi» kjennetegnes av å hoppe over måltider, bruke avføringsmidler og å trene mye for å kompensere for de mange kaloriene man får i seg fra alkohol, forklarer Adam E. Barry, professor ved Universitetet i Florida til avisen.

Han ledet arbeidet med en studie som undersøkte det nye fenomenet, som ble publisert i fagtidsskriftet Journal of American College Health.

- Utbredt blant studenter
Drikkoreksi er ifølge Berry svært utbredt blant studenter. De vil holde seg slanke, men skal samtidig være med på både pubsamlinger og store studentfester. Han får støtte fra direktør for medisinfakultetet ved UCLA, og professor i medisin, Doktor David Heber.

- Mange cocktailer som er populære hos unge kvinner, som for eksempel maragarita, er fulle av kalorier. For å kunne drikke, dropper noen kvinner å spise for å kunne «ta ut kaloriene sine i alkohol», forklarer han.

Mister kontrollen
Blant mange unge er det å være tynn nesten en besettelse, og forskerne tror at dette, i kombinasjon med at det er så akseptert og normalt å drikke mye på campus, er en viktig årsak til utviklingen av spiseforstyrrelsen.

Mange av de som lider av dette spiser enten veldig lite, eller ingenting i løpet av dagen, for så å drikke, ja, noen ganger virkelig helle nedpå, senere. Med så lite mat i kroppen skal det lite til for å bli beruset. Noen mister kontrollen og overspiser etter at de har drukket.

Professor Berry understreker at folk som lider av dette ikke har en klinisk spiseforstyrrelse på samme måte som folk som lider av anoreksi eller bulimi, men blir definert som personer med et forstyrret forhold til mat.

- Forstyrrelsen rammer kvinner og menn på forskjellig måte, sier Barry

- Kvinner hopper over måltider på grunn av drikkingen, mens menn oftere trener mer for å forbrenne kaloriene fra alkoholen.

Demper vonde følelser
Foreløpig er det ikke mye forskning på lidelsen, og helsepersonell vet ikke sikkert hvordan man best behandler eller forebygger den. Professor Barry tror fenomenet er aller hyppigst blant studenter.

- Men dette er på ingen måte bare et problem som dukker opp i studietiden, understreker han.

- Noen eksperter setter også drikkoreksia i sammenheng med behovet for å flykte, å lette på vonde følelser, stress og angst, sier psykolog Susan Alberts. Hun har skrevet fem bøker som tar for seg forholdet mellom psyke og matinntak, blant annet «50 Ways to Sooth Yourself Without Food».

- Fråtsing og overdrevent inntak av mat eller alkohol demper, eller fjerner de negative følelsene, slik at man ikke merker dem akkurat der og da, sier Alberts.

- Problemet er at når man har spist opp, eller etter at man har fått i seg rusen, så kommer følelsene tilbake, sier hun.

Dette skjer når du drikker på tom mage


Om du ikke har spist på flere timer blir blodsukkeret lavt, noe som ofte resulterer i hodepine, sult og at du begynner å skjelve.

- Lavt blodsukker fordi du spiser for lite fører ofte til at du får ekstremt sug etter raske karbohydrater og sukkerholdig mat, sier Kelley Morrow, assisterende direktør ved Senter for spiseforstyrrelser i California.

- Suget etter alkohol kan også bli øke dramatisk, legger hun til.

- Hjernen skjønner instinktivt at alkoholen vil gå inn i blodstrømmen og øke blodsukkeret.

For å unngå svingninger i blodsukkeret anbefaler hun å spise jevnlig gjennom dagen.

- Å spise noe protein og sunne karbohydrater, som frukt, grønnsaker og fullkorn, kan gjøre at du blir mer opplagt og holder deg unna alkoholabstinensene, sier

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere