RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er den nye voksentrenden

TOM CRUISE dukket opp med tannregulering for flere år siden på premieren av «Minority Report». Det skapte oppstandelse den gang.
TOM CRUISE dukket opp med tannregulering for flere år siden på premieren av «Minority Report». Det skapte oppstandelse den gang. Foto: Getty Images
Sist oppdatert:
Kunne du tenke deg et «stålglis» i voksen alder? Da er du ikke alene.

(SIDE2:) Tom Cruise vakte oppsikt da han for et par år siden møtte opp på sin egen filmpremiere med en tannrad som nesten minnet om Jaws i James Bond.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

- Tannlegen min foreslo dette for meg, og jeg synes det er helt greit, sa Tom med tannreguleringen.

Kan fint flytte tenner
Han er ikke den eneste voksne personen som faktisk velger tannregulering i voksen alder.

SJEKK OGSÅ: Rockens verste tenner

Også i Norge er det blitt mer vanlig med regulering i voksen alder.

- Det har vært en økning i pasienter fordi tilbudet er blitt mer kjent. Mange tror fremdeles at man ikke kan flytte på tenner etter tenårene, sier tannlege og spesialist innen kjeveortopedi, Kristin Aanderud Larsen til Side2.

Det går faktisk like greit å flytte på tenner hos voksne som hos barn.

- Den eldste pasienten vår var 84 år. Det er aldri for sent å flytte på tennene, men noen prosesser går litt fortere når man vokser, forklarer tannlegen.

Mange av oss gråt våre modige tårer når tannlegen beordret metallgjerdet da vi var yngre. De fleste av oss er ikke så villige til å begynne i voksen alder heller.

Estetikk viktigere
Tannlege Aanderud Larsen har uvanlig nok flere voksne pasienter enn barn som ønsker seg regulering. En av årsakene er at hun tilbyr innvendig og dermed inkognito regulering.

I dag finnes det mange typer regulering for både barn og voksne. For voksne starter prisen på omtrent 8000 kroner og oppover. Alt avhenger av hva slags regulering man velger og hvor lang tid behandlingen tar. For litt tålmodighet må reguleringsglade voksne også ha.

- Det er ingen forskjell på behandlingsresultat eller varighet for barn eller voksne. Varigheten av behandlingen kommer helt an på hva som skal behandles, sier hun.

Det finnes medisinske årsaker til at voksne velger tannregulering. Det kan være at man ikke har fått behandlet en tidligere bittfeil eller at en bittfeil kan ha forverret seg i løpet av årene. Har man hatt eller fått en tannsykdom, kan dette også gjøre at tennene flytter på seg.

- Men de fleste voksne kommer hit fordi de ikke er fornøyd med smilet sitt eller hvordan de ser ut når de snakker, sier Kristin Aanderud Larsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere