NEW YORK (Nettavisen): CNN har denne uken publisert en video og et lydopptak av den russiske soldaten Viktor Sevalnev som ringer hjem til sin kone fra et sykehus.

Viktor var en av mange russere som ble hentet ut av fengselet for å krige for Russland i Ukraina, og de fleste av hans medsoldater ble drept i et angrep utenfor Soledar.

Viktor overlevde derimot det dødelige angrepet og endte til slutt opp på et sykehus.

Les: Her er fem steder tredje verdenskrig kan starte i 2023

Derfra ringte han hjem til sine kone og sa at han nå fryktet at han ville bli dratt ut av sykehussengen, for å bli henrettet fordi han ikke leverte bra nok i krigen.

Les: Nyhetsstudio: Krigen i Ukraina

– Kommer til å bli skutt

– Forsvarsdepartementet henretter folk ved å skyte dem, sier Viktor i det som blir hans siste samtale med kona.

– Jeg kommer til å bli pågrepet for å bli skutt, sier han.

– Jeg ønsker å gå tilbake der jeg var, men de ville ikke la meg dra … Jeg har mistet mange personer her, sier Viktor, før han avslutter.

– Husk dette: Ikke send flere personer hit. Det holder. De ønsker å drepe oss alle.

Les: – Donald Trumps hemmelige plan for krigen i Ukraina er helt utrolig


Noen dager senere ble liket av Viktor returnert til hans kone i Moskva i en lukket kiste.

Ifølge Newsweek fikk kona beskjed 1. desember i fjor om at Viktor hadde blitt drept i Donbas-regionen den 25. november som en følge av skader fra splinter, samt et kraftig slag mot hodet.

Les: Wagner-gruppen med brutal henrettelse: – Din siste rettssak

Rekrutterte fanger

CNN skriver at Viktors skjebne føyer seg inn i en voksende liste fra straffedømte som de har snakket med, med klager på overgrep.

Russland skal i månedsvis ha benyttet seg av den beryktede Wagner-gruppen som har drevet en rekrutteringskampanje i russiske fengsler for å finne soldater å sende til krigen i Ukraina.

Les: Avslører tusenvis av russiske telefonsamtaler ved fronten

Det er fra tidligere kjent at Wagner-gruppen rekrutterte soldater fra russiske fengsler mot løfter om benådning hvis de overlevde seks måneder i krigen i Ukraina.

Ifølge CNN, hevdet derimot Viktor Sevalnev og flere andre fanger de har snakket med, at de ble ansatt direkte fra det russiske forsvarsdepartementet.

En ukrainsk etterretningstjenestemann bekreftet også overfor CNN at fanger som nylig er blitt tatt til fange av ukrainske styrker hevder at de var direkte ansatt av det russiske forsvarsdepartementet.

Les: Trumps hemmelige planer om et atomangrep sjokkerer

– Brukt som kanonføde

– De understreker overfor oss at de ikke er leid inn av Wagner, og at de ble offisielt invitert av forsvarsdepartementet, sier Andriy Usov, en representant for forsvarets etterretning ved det ukrainske forsvarsdepartementet til CNN.

Usov forteller videre at det russiske forsvarsdepartementet nå har opprettet en egen ressursgruppe med straffedømte fanger som de selv kan kontrollere direkte gjennom egne private selskaper. Han sier departement har færre fanger enn Wagner, men at «de vil bli brukt på den samme måten – som kanonføde».

Les: Tidligere CIA-agent kommer med svært dyster Putin-spådom

Vladimir Osechkin i Gulagu.net, en gruppering som jobber for fangers rettigheter i Russland, opplyser til CNN at departementet lokker flere av fangene fra Wagner ved å tilby dem bedre betingelser.

Osechkin sier at Wagner-gruppen og Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin i større grad blir sett på som en konkurrent til deres egen væpnede styrker.

– Mange i Moskva er virkelig redde for Prigozhin. De skjønner at han kommanderer en enorm gjeng – en organisert kriminell gruppe av leiesoldater og mordere – som når som helst kan finne på gud vet hva i Moskva, sier Osechkin til CNN.

Les: Humor mot atomtrussel: – Tusenvis av ukrainere planlegger å gjennomføre en «apokalyptisk orgie»

– Ingen av oss blir operert

CNN har også intervjuet flere fanger som oppgir at de jobber for en enhet som heter 08807, som alle hevder de ble rekruttert direkte fra det russiske forsvarsdepartementet.

En soldat de har intervjuet fra sykehussengen hevder han ble sendt tilbake til frontlinjen to ganger, selv om han var såret.

– Folk går rundt på sykehuset med skuddskader, med splinter som sitter fast i beina. Ingen av oss blir operert. Vi var rundt 130 i gruppen vår, men mange har måttet amputerte, det er trolig mindre enn 40 av oss igjen, sier en soldat til CNN.

Les: Wagner-sjef i sjeldent intervju: Vil ta to år å oppnå Putins mål

En annen soldat forteller at han ble rekruttert av det russiske forsvarsdepartementet i fjor, etter at han hadde sonet ti år for drap. Han ser på seg selv som en patriot, og hevder flere av fangene som blir sendt til frontlinjen er svært uerfarne.

Les: Diskuterer Putins mentale tilstand: – Dette er bisart, det henger ikke på greip

– Jeg har ikke noe å klage på, krig er krig. Noen kommer hit, hører lyden fra maskingeværene, og løper. Det er ikke bra, sier soldaten til CNN.

En tredje soldat, som også sonet for drap da han ble rekruttert av forsvarsdepartementet, forteller om en hendelse der rundt halvparten av hans medsoldater endte opp som døde eller sårede.

– Vi ble sendt helt til fronten. Jeg tok kontakt over radioen til våre folk om at de avfyrte bombekastere mot oss, og at de måtte sikte litt mot høyre. Men de fortsatte å skyte mot oss fra begge sider. Det var da jeg forsto at de skjøt mot oss med vilje, sier soldaten.

Les: Dette er oljefondssjefens råd til folk som har ekstra penger

– Rekrutterte 50.000 fanger

CNN hevder å ha dokumentasjon på at ordningen med å hente fanger ut av fengsel og sende dem til fronten vokste raskt. Fra mars til november i fjor viser tall fra det russiske fengselssystemet en nedgang i antall innsatte på 27.000 personer.

Ifølge CNN skal Wagner totalt ha rekruttert et sted mellom 40.000 og 50.000 russiske fanger til krigen.

I forrige uke hevdet Wagner-gruppen at de har avsluttet sin rekrutteringskampanje i russiske fengsler.

– Rekrutteringen av innsatte fanger har stanset fullstendig, uttalte sjefen for Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, i en uttalelse forrige torsdag.

Les: Zelenskyj sjokkert over Vladimir Putins hemmelige attentatplaner

Han understreket samtidig at forpliktelsene til dem som allerede har vervet seg til leiesoldatgruppen vil bli oppfylt.

Se video og lydopptakene av soldatene på CNN her.

– 30.000 Wagner-soldater drept

Soldater fra Wagner-gruppen rykket denne uken fram nord og sør for byen Bakhmut og truer med å omringe den, melder NTB-DPA.

En høytstående ukrainsk tjenestemann sier at snaut 5.000 sivile fortsatt befinner seg i byen Bakhmut, som før krigen hadde rundt 70.000 innbyggere.

Les: Wagner-sjefen hevder Bakhmut vil falle innen april er omme

Russiske styrker har i flere måneder forsøkt å innta den strategisk viktige byen, og dersom de greier det, vil de være nærmere å kunne ta kontroll over hele Donetsk fylke, noe som har vært et av landets mål siden starten av krigen.

Les: – Disse forholdene er perfekt for en oppblomstring av populismen

På fredag hevdet Det hvite hus at hele 30.000 leiesoldater fra den russiske Wagner-gruppen enten er drept eller såret i Ukraina det siste året, melder NTB.

Ifølge en talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, anslår USA at 90 prosent av Wagner-soldatene som er drept, var straffedømte.

Forrige helg opplyste det britiske forsvarsdepartementet at Russland de to siste ukene trolig har opplevd de største tapene i Ukraina siden første uke etter invasjonen. I snitt skal 834 soldater ha blitt drept hver eneste dag, over fire ganger så mange som i juni og juli.