RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er «Den unge generalen»

Foto: KNS (Afp)
Sist oppdatert:
Han har aldri blitt fotografert av vestlige medier. Neste uke kan han bli utpekt som Nord-Koreas neste diktator.

Statlige medier har tirsdag varslet at Arbeidernes parti i Nord-Korea skal avholde en partikongress neste tirsdag. Partiet har ikke avholdt noen lignende partikongress siden 1980.

- Det er jo veldig mange år siden de har hatt en partikongress, så når de innkaller til det, så er det for å fortelle verden og Nord-Korea hva de har i tankene, sier Nord-Korea-ekspert og leder for Nordisk Institutt for Asiatiske studier, Geir Helgesen, til Nettavisen.

«Konferansen til WPK (Arbeidernes parti i Korea) for valg av partiledelse, vil finne sted i Pyongyang 28. september,» lyder den nordkoreanske pressemeldingen.

Dette underbygger spekulasjonene om at Kim Jong-ils tredje og yngste sønn, Kim Jong-un, kan bli utnevnt som farens etterfølger.

- I det siste så har vi hørt at Kim Jong-il har sagt til sine kinesiske kamerater at dette er noe som er oppfunnet i Vesten, og at dette ikke står på agendaen. Så nå er vi litt usikre på om det er et røykteppe for at han (Kim Jong-il) ikke vil ha spekulasjoner eller at det irriterer ham, sier Helgesen.

Utvent som farens etterfølger
Under forrige partikongress i 1980 ble det tolket som at Kim Jong-il ble utnevnt som faren Kim Il-Sungs etterfølger.

Kim Jong-il ble ifølge Helgesen allerede nevnt som farens avløser tidlig på 1970-tallet. Men det var først etter farens død i 1994 at han tok over makten.

- Det tok nesten 20 år før han tok over, og det gjorde han først da faren døde og ikke ett sekund før, sier Helgesen.

Uavhengig av hva som blir annonsert på partikonferansen neste uke, mener Helgesen at det vil ta tid før Kim Jong-il trekker inn årene og overlater makten til sønnen.

- Det skjer neppe i år eller neste år, men først når Kim Jong-il har utspilt sin rolle, ikke bare politisk, men også fysisk. Og når det skjer, er det ingen som vet.

- Lider av dårlig helse
Partikonferansen har blitt utsatt flere ganger. Dette har gitt grobunn for spekulasjoner rundt diktatorens helsetilstand.

Kim Jong-il skal angivelig ha fått et slag sommeren 2008, og mottatt legebehandling i Kina. Men Helgesen mener ikke det nødvendigvis betyr at helsen skranter.

- Han har jo vært på offisiell reise til Kina nylig, og det ser jo ut som at han har kommet seg ganske bra.

Etter at faren døde i 1994, sørget Kim Jong-il for at Nord-Korea ble isolert fra omverden. Fattigdom, hungersnød, et omstridt atomprogram og en hvilende konflikt med Sør-Korea har preget landet de siste årene.

Makteliten sliter med å brødfø sin egen befolkning, men nekter likevel å forlate sin kommunistiske og diktatoriske linje. Helgesen mener nordkoreanerne har mye å lære av Kinas økonomiske reformer.

Kina har som kjent et kommunistisk parti ved makten, men økonomiske reformer har bidratt med å skape enorm økonomisk vekst.

Generasjonsskifte
Helgesen sier det pågår et generasjonsskifte i Nord-Korea hvor den yngre garde nå er mer mottakelig for høyteknologisk oppgradering og vestlige populærkultur.

- De vil gjerne ha økonomiske reformer, men de vil ha seg frabedt enhver form for påvirkning, sier Helgesen.

Derfor kan sønnen Kim Jong-un være en ypperlig kandidat til å overta lederollen etter faren.

- Jeg tror vi må si at han er en aktuell kandidat. Han har en fortid i Europa og har gått på kostskole to steder i Sveits, og har en vestlig og internasjonal oppdragelse. Hvis Nord-Korea får en leder med erfaring fra utlandet, så kan det ikke være noe annet enn en fordel, sier Helgesen.

- Så vi har en generasjon som ikke har revolusjon og kampen mot Japan som referansepunkter. Så hvis det skjer et sånt skifte, så er det fordel at det er en ung person. Så kan man stille spørsmål om en unge mann i 20-årene kan regjere i et sånt land. Men i sånne store land har de et enormt støtteapparat, sier han.

Svært lite er kjent om Kim Jong-un, som aldri har blitt fotografert av vestlige medier. Alderen anslås til å være 26 eller 27. Han gikk under navnet «Pak Un» da han gikk på kostskole i Sveits. Han skal stort sett ha holdt seg i Nord-Korea i de senere årene.

Kallenavn
Det er også andre tegn som peker i retning av at Kim Jong-un er en aktuell etterfølger. Kim Il-Sung hadde i sin tid tilnavnet «Den store leder». Mens sønnen fikk raskt tilnavnet «Den kjære leder».

- Det var et tegn på at han var avløseren. Den nye unge Kim Jong-un begynner også å få sånne klengenavn som «Den unge general». Og da signaliserer man at det skjer noe rundt ham, sier Helgesen.

Helgesen sier imidlertid at en trygt kan utelate eldstesønnen som aktuell kandidat.

- Vi vet at den eldste sønnen har falt i unåde på grunn av noen tåpeligheter. Han har det med å spille på kasino, og det liker ikke faren. Det liker jo ingen fedre. Og han har gjort en dårlig figur fordi han ble arrestert i Japan for falskt pass. Men han ville jo bare vise familien sin Disneyland i Japan. Da ble han tatt, og det ble ikke så godt mottatt.

- Den unge har ikke gjort sånne tabber. Han tror vi på, sier Helgesen.

Kilder: BBC, The Times, Daily Mail.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere