RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er det første landdyret

Foto: Arthur Weasly (Wikimedia Commons)
Les om dyret som overrasket forskerne.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Den gjengse oppfatningen i evolusjonsmiljøet om hvilket dyr som først steg opp på land kan nå være utfordret, skriver Sveriges Radio .

Et forskningsprosjekt fra Uppsala universitet viser nemlig at kroppsformen til dyrearten Ichthyostega, var best tilpasset et liv på land for 365 millioner år siden.

Ny viten
Tidligere har de svenske evolusjonsforskerne trodd at dyret Acanthostega var det første dyret som steg opp av vannet. De nye funnene tyder på noe annet. Ichthyostega var nemlig bedre tilpasset et landliv.

- Selv de unge dyrene kunne løfte overkroppen, men de kunne ikke stå oppreist over tid. De voksne dyrene klarte å stå oppreist og var dermed mye mer tilpasset et liv på land enn andre arter, sier Per Ahlberg, Evolusjonsbiolog ved Uppsala universitet.

Forskerne har studert fossiler av blant annet disse to dyreartene som levde på samme tid, for å komme til denne konklusjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Acanthostega reptil første dyr på land

Les mer fra Dittdyr. no:

Dette er verdens største kattedyr

Myte eller virkelighet?

Se, fisken teller!

Feltarbeid
Forskerne skal nå legge ned et omfattende feltarbeid for å underbygge teorien.

- Vi trenger å samle inn mer materiale for å undersøke variasjonsrikdommen til dyrene. Da tror jeg det blir lettere å se den direkte linjen til senere landdyr, avslutter Per Ahlberg.

Forskerteamet skal til sommeren samle inn materiale fra Russland og Grønland. Artikkelen «Contrasting Developmental Trajectories in the earliest Known Tetrapod Forelimbs» er publisert i Magasinet Science.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere