NEW YORK (Nettavisen): - Donald Trump er både et symptom på og en medvirkende årsak til den demokratiske forvitringen i USA, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde ved forskningsinstituttet Norce til Nettavisen.

Tidligere denne uken skrev Nettavisen om CNN-reporteren Stephen Collinson som i en analyse skriver at Donald Trumps angrep på demokratiet fungerer.

Les mer: Angriper «Trump-kult»: - De driver med tilbedelse på Trumps alter

Demokratiet i USA er nedgradert

I analysen går han til knallhardt angrep på det republikanske partiet og Donald Trump, og hevder at partimedlemmenes hengivenhet til Trump er i ferd med å ødelegge det amerikanske demokratiet.

Les også: Seier for Donald Trump i pornoskandalen

- Allerede i 2018 nedgraderte demokratimålings-panelene Freedom House og V-Dem det amerikanske demokratiet. Vi ser det i politiseringen av rettsvesenet, angrepene på valgsystemet og tuklingen med flere øvrige av demokratiets sentrale institusjoner, sier USA-eksperten Mjelde.

Les også: På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

En CNN-undersøkelse som ble offentliggjort i forrige uke, viste at bare 23 prosent av republikanerne mener Biden på lovlig vis fikk nok stemmer til at han vant valget i fjor. Dette kommer etter at en meningsmåling fra Quinnipiac i februar i år viste at 76 prosent av republikanerne mener det var utstrakt juks i forbindelse med valget.

- Partiet forvandlet seg under Trump

I sin analyse skriver Collinson også at Trump har greid å overbevise partier om at presidentvalget var preget av juks, og mener således at republikanerne har fjernet seg fra troen på et demokrati.

Les også: - Det er helt ufattelig at republikanerne kan oppføre seg på denne måten

- Ny forskning viser at anti-demokratiske holdninger er utbredt blant republikanske kjernevelgere. Når disse så i Trump fikk den autoritære, karismatiske lederen de ville ha, så forvandlet partiet seg på kort tid til det reaksjonære, høyreradikale partiet det nå har blitt, sier Mjelde.

Både CNN-reporteren og flere republikanere kritiserer partiet for å ha blitt en kult for Trump.

- Det finnes en sykdom i vårt parti som må anerkjennes og adresseres. Vi er i altfor stor grad en personlighetskult og et fartøy for frustrasjonen til Trump. Vi er altfor komfortable med konspirasjonsteorier, skriver den republikanske Texas-representanten Michael Wood i en kommentar i helgen.

- Trump krever nordkoreansk hyllest

- Det republikanske partiet i USA er et av verdens eldste og mest etablerte partier. Men nå har det blitt Trumps personlige parti, en personkult rundt Trump. Trump krever nordkoreansk hyllest av seg selv og får det av partifellene, som frykter hans velgere, sier Mjelde til Nettavisen.

USA-eksperten sier at de internt i partiet som ikke liker Trump, har en svært tung vei foran seg.

- Et normalt fungerende, sunt republikansk parti ville ha kvittet seg med en illiberal autokrat-spire som Trump. Han så til de grader diskvalifiserte seg selv med forsøket på selvkupp etter valget. Men gitt USAs valgordning og partisystem, er det veldig vanskelig for anti-Trump-fløyen å komme noen vei, sier, Mjelde.

- Dette er det mest bisarre eksempelet

- Det mest bisarre eksempelet på personkulten rundt Trump var da Republikanerne i Senatet nylig fant på en ny «frihetspris» som de ga til Trump, sier Mjelde til Nettavisen.

Les også: Knuser Trump: Har ikke skjedd USAs president på 75 år

Prisen han viser til er er den nyopprettede prisen i National Republican Senatorial Committee, Champion for Freedom Award.

- Denne prisen deles ut til konservative ledere som har arbeidet utrettelig for å skape gode jobber, beskytte verdiene som gjør landet vårt flott og stoppe demokratenes sosialistiske agenda, heter det i begrunnelsen fra NRSC.

Les også: Snikfilmet CNN-ansatt på Tinder-date: Kom med sjokkinnrømmelse om Trump

- Trump er beviselig en mester for alle amerikanere

«Som president leverte Donald Trump overfor det amerikanske folket ved å utnevne tre dommere til Høyesterett, kuttet i skattene for middelklassefamilier, gjennom jobbskaping og ved å sikre grensen», skriver NRSC i begrunnelsen for hvorfor Trump fikk prisen.

- President Trump er beviselig en mester for alle amerikanere, sa styreformann i NRSC, Rick Scott da han delte ut prisen til Trump i midten av april.

Les også: - Krigen er over. Trump har vunnet

- Dette gjør Trumps grep om partiet ekstra ulogisk

Mjelde sier denne prisen bare er nok et tegn på hvem som er sjefen i de republikanske hus.

- Akkurat nå ligger den klassiske amerikanske konservatismen nede med brukket rygg. Det er ikke lenger William F. Buckley og Ronald Reagans parti, men Trumps parti, sier Mjelde, som legger til at dette slettes ikke er så logisk.

- Trumps grep om partiet blir ekstra ulogisk gitt hans «track record». Med Trump som leder tapte partiet Representanthuset i 2018, tapte valgene til både Representanthuset og Senatet i 2020, og har tapt folkestemmen i begge de siste presidentvalgene.

Se denne videoen: En video av en CNN-ansatt som tror han er på Tinder-date, får tidligere president Donald Trump til å vurdere søksmål mot TV-kanalen.

Se utdrag fra videoen under: