Gå til sidens hovedinnhold

Dette er dødelig

Slik ser det ut når to biler frontkolliderer i 80 kilometer i timen.

Slik ser det ut når en bil treffer asfalten etter et fall fra 28 meters høyde. Skadene tilsvarer en frontkollisjon i 80 km/t. Kroppen er ikke bygd for å tåle en slik påkjenning, sikkerhetsbelte eller ikke. Denne gangen var det ingen i mennesker i bilen, men desto flere som så på. Blant dem var journalisten til avisen Nordhordland.

Det er fredag ettermiddag i Knarvik, og trafikken inn og ut fra butikkene skaper sin vanlige støy. Men rundt parkeringsplassen ved skysstasjonen er det uvanlig stille, til tross for at plassen er omkranset av flere hundre mennesker. Alles øyne er festet på en sliten gammel Peugeot Partner som henger 28 meter over asfalten med fronten ned.

Faller
- Vi skal nå slippe denne bilen rett ned. Sammenstøtet med bakken tilsvarer en frontkollisjon i 80 km/t, sier Nils Medaas, brannmann og speaker under Trafikkfagleg Samarbeidsutval Nordhordland sitt arrangement i forbindelse med den landsdekkende Redningens Dag.

Like etter hamrer kassebilen i bakken, og er fullstendig knust før folk får sukk for seg. Altfor mange kommer ikke fra ulykker i denne farten med livet i behold.

Fikk nyttig kunnskap
Virkemidlet til TSU Nordhordland er sterkt, men effektfullt. Over alt står folk med hevede øyebryn og store øyne.

- Kreftene som er i sving i en kollisjon i 80 km/t er enorme, som dere sikkert ser, sier Medaas.

Det er ikke få som har fått en tankevekker denne dagen.

Bildroppet etterfølger en økt inne i Knarvik senter som dessverre altfor få fikk med seg. Her gikk Medaas og ambulansearbeider Reidar Mathisen gjennom noen svært viktige punkt om sikring av mennesker og last i bil. Riktig pakking av feriebagasjen og riktig sittestilling og beltebruk blant både barn og voksne var demonstrert med speaker og vist på storskjermer.

De få tilhørerne fikk også en innføring i hvordan man skal oppføre seg om man er førstemann på et ulykkessted. Her teller hvert sekund, og riktig framgangsmåte kan redde liv.

– Hold roen i trafikken
- Greit oppmøte på slippdelen, og det er bra. Folk kan godt få se med egne øyne hva en kollisjon gjør med en bil, og de som sitter inni. Dessverre var det tynt med folk som fikk med seg delen i senteret, men så var det også en inneklemt dag der det ikke var mye folk som handlet, sier Medaas.

Rådet fra brannmannen før ferien nå tar til er likevel klinkende klar.

- Ikke gå fra sindig stril til temperamentsfull italiener når du kjører. Hold roen i trafikken, og bruk den tiden det tar. Dårlige holdninger i bilen blir overført til neste generasjon, og her er det foreldrene som har ansvaret, sier Medaas til Nh.

Les flere saker fra Nordhordland her

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar