Gå til sidens hovedinnhold

Dette er døden midt i Oslo sentrum

- Vi er fortvilet, rasende og forbannet på en gang.

Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF) er rasende etter at 6000 liter klor fra Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune havnet i Akerselva.

Resultatet er katastrofalt for elva som renner gjennom hovedstaden.

- Det har rent ut dødelig gift fra øverste punkt i elva, og elva er praktisk talt helt død, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF til Nettavisen.

- Vi er fortvilet og rasende
Så godt som alt liv i elva er radert bort, både fisk, kreps og innsekter som levde på elvas bunn.

- Av levende fisk fant vi totalt én ørekyte som virket ok, og en ørekyte som var halvdød. Det var det, opplyser Oslomarkas Fiskeadministrasjon, som har undersøkt elva sammen med Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Les mer om funnene her (ekstern lenke)

- Vi er fortvilet, rasende og forbannet på en gang. Dette er jo det verste som har skjedd Akerselva noensinne, sier Farstad i NJFF.

Det har vært utslipp i Akerselva tidligere, men dette har vært mindre utslipp og lenger ned i elva. Utslippene har derfor fått mindre virkning.

- Det har lenge pågått en stor dugnad for å rydde opp i Akerselva, for å gjøre elva til en livsnerve i byen, og så er det bare utradert på en-to-tre, sier han, tydelig rasende.

- Avløpsetaten må betale
Også Norges Naturvernforbund reagerer sterkt på utsplippet, og har anmeldt Oslo kommune til Økokrim for brudd på forurensningsloven.

- Dette er anmeldt og vi får en politietterforskning på det, og det er bra. Det å gi bøter knyttet til en slik handling er preventivt viktig, sier Farstad.

Han mener Vann- og avløpsetaten må betale for å rette opp i miljøkatastrofen.

- Vi har jo et prinsipp i Norge om at forurenser må betale, og her er det klokkeklart hvem det er, nemlig Vann- og avløpsetaten. Da må de inn og betale for å rette opp skaden, sier Farstad.

- Det vil ta flere år
I tilegg mener han Vann- og avløpsetaten må gå gjennom rutinene sine, siden slikt ikke skal kunne skje.

- Spørsmålet er hvordan dette kan skje? De må nå gå gjennom rutinene de har på området. Det må være et sikkerhetsnett slik at man ikke risikerer at hele elva dør om noe galt skjer, sier han.

Farstad tror det vil ta lang tid å få liv i Akerselva igjen.

- Det kommer til å ta lang tid. Vi snakker om år før vi er tilbake til slik den var, sier han.

Han påpeker viktigheten av at alle krefter nå samarbeider for å få livet raskt tilbake i elva igjen.

- Vi må få ryddet opp i den katastrofen som har skjedd i elva, sier han.

- Betydelige mengder fisk
Farstad sier han i hele dag har blitt oppringt av Oslo-folk som reagerer kraftig på det som har skjedd.

- Folk har ringt meg i hele dag, folk som er ordentlig forbannet over hvordan dette kan gå an. Jeg har aldri vært borti et slikt engasjement, sier han.

- Var det mye fisk i Akerselva?

- Det var betydelige mengder, både abbor, laks og ørret, sier Farstad.

- Feil i overføringsledning
Vann- og avløpsetaten opplyser at utslippet skjedde som følge av en feil i overføringsledningen fra to klortanker på Oset vannbehandlingsanlegg.

- Vi ser svært alvorlig på situasjonen, sier Per Kristiansen, konstituert direktør i Vann- og avløpsetaten.

Utslippet ble oppdaget onsdag 2. mars, og etaten økte da vannføringen i Akerselva for hurtigst å skifte ut det klorholdige vannet.

- Foreløpige undersøkelser viser imidlertid at utslippet sannsynligvis har hatt katastrofal virkning på fiskebestanden i elva, sier Kristiansen.

Han sier at deres egne undersøkelser og prøver Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) tok fredag 4. mars, tegner et dystert bilde av situasjonen for fisk og bunndyr langs hele elva.

- Vi arbeider nå med to sider av denne saken. For det første går vi gjennom anlegget for å hindre at en slik situasjon skal gjentas. Samtidig ønsker vi nå å finne tiltak for raskest mulig å gjenopprette et godt biologisk mangfold i elva, sier han.

Tirsdag møttes etaten NIVA, OFA og Friluftsetaten for å diskutere hva de nå skal gjøre.

Reklame

Black Week: 10 kupp du gjør på vinterjakker