Det var 37 år gamle Espen Andersen Bråthen som drepte fem personer på Kongsberg. Bråthen har i avhør med politiet erkjent at det var han som drepte fem personer i Kongsberg onsdag kveld. Ytterligere to er skadet.

Les også: Mann (37) siktet for drapene i Kongsberg

«Hendelsene i Kongsberg fremstår på nåværende tidspunkt som en terrorhandling, men etterforskningen, som ledes av Sør-Øst politidistrikt, vil avklare nærmere hva hendelsene var motivert av. Trusselnivået i Norge vurderes fremdeles som moderat.» opplyser PST torsdag (les egen sak).

Flere naboer identifiserer Bråthen som mannen som kommer med truslene på video. Nettavisen har varslet forsvarer Fredrik Neumann om at vi navngir Bråthen. Han ønsker ikke å kommentere dette.

Bråthen er dansk statsborger, men har vært bosatt i Norge. Han har vært bosatt i Kongsberg i minst seks år. Det er også gjort kjent at han har konvertert til islam.

Han har ikke vært en del av et islamistisk miljø, men har trolig blitt såkalt «selvradikalisert». PST har ikke vurdert ham som en person de skulle følge opp, men latt lokalt politi håndtere saken.

Her er videoen som Espen Andersen Bråthen publiserte i 2017, og som dannet grunnlaget for at kameraten varslet politiet.


Andersen Bråthen publiserte også en engelsk versjon av advarselen:

Read the English version of the article here!

Politiet sier torsdag at de flere ganger har fått varsler om at mannen har blitt radikalisert - senest i 2020.

En nær venn av Bråthen, forteller til Nettavisen at Bråthen i årevis har slitt med psykiske problemer, uten å ha fått skikkelig hjelp.

Nettavisen kjenner til at han har en omfattende historie med psykiatri. Han har blant annet vært tvangsinnlagt.

I 2020 ble han ilagt et besøksforbud mot sine foreldre etter at han opptrådte truende mot disse og truet med å drepe faren. Han skal da også hatt et skytevåpen.

Tidligere er Bråthen også dømt for grovt tyveri, samt kjøp og bruk av mindre mengder hasj.

Dette vet vi om hendelsen

Drapene skjedde på ulike steder i Kongsberg sentrum onsdag kveld. Politiet ble først varslet om at en mann, nå identifisert som Bråthen, skjøt personer med pil og bue klokken 18.13.

Fire minutter senere ble hendelsen lest ut som en «pågående livstruende vold»-hendelse på nødetatenes samband. Ett minutt senere påtraff politiet Bråthen. Da ble patruljebilen beskutt med pil og bue og han kom seg unna.

Klokken 18.47 ble mannen pågrepet. I den sammenheng avfyrte også politiet varselskudd.

Natt til torsdag ble det klart at fire kvinner og en mann er døde etter angrepet. To personer ble skadd.

Les blant annet: Forteller om dramatikken: - Det sto en pil i ryggen på ham

Flere navn på angivelige gjerningspersoner har versert i sosiale medier.

- Har aldri fått hjelp

- Vi har vært dypt bekymret for ham i mange år. Han er ikke noe monster. Dette er egentlig en følsom og sårbar person som har slitt veldig med psyken og som aldri har fått hjelp. Han har blitt totalt forvirra og skjøvet alle bort, sier vennen til Nettavisen.

I 2017 varslet han selv politiet om mannen. Da hadde Bråthen lagt ut to videoer på Youtube, der han kom med trusler om at han skulle gjøre noe. Videoen er i dag avpublisert.

Les også: PST: Fremstår som en terrorhandling – endrer ikke trusselvurderingen

I de to videoene sier Bråthen den samme trusselen på engelsk og norsk. Nettavisen publiserer den norske versjonen i denne artikkelen.

- Hei. Jeg er en budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det her det det dere vil? Og til alle som har lyst til å gjøre opp for seg selv, så er tiden inne. Bær vitne til at jeg er muslim, sier han blant annet.

«Han er så vidt jeg vet paranoid schizofren og kan være meget farlig. Han har tidligere vært tvangsinnlagt på Lier, og jeg synes innholdene i disse videoene er svært skremmende» skrev vennen til politiet i 2017.

Advarte politiet

Vennen fortalte politiet i 2017 at 37-åringen allerede da hadde snakket om islam i flere år, og at det var på tide å hjelpe mannen. Han ba da om at kameraten fikk hjelp, og at politiet burde følge med på hva han gjorde.

«Politiet bør vite godt hvem denne personen er og jeg håper virkelig at dere følger litt med, før liv går tapt ... » skrev han.

Siden da har 37-åringen blitt mer og mer isolert og virkelighetsfjern.

- Han har blitt totalt forvirra og skjønner ikke lenger noe av verden rundt seg, mener vennen.

Les også: Terrorgrupper har oppmuntret til å bruke bue som våpen

Han forteller at mannen flere ganger har blitt tvangsinnlagt, men at han ikke har fått skikkelig behandling.

- Han har blitt tvangsinnlagt, og så tuppa ut igjen. Sånn er jo psykiatrien i Norge, sier vennen oppgitt. Han mener at det offentlige helsevesenet må ta et stort ansvar for tragedien som nå har skjedd i Kongsberg.

- Når skjønte du at det var din venn som sto bak?

- Det skjønte jeg med en gang. Det bor 25.000 mennesker i Kongsberg. Ingen av dem er så gal som han, sier vennen.

NB! I en førsteversjon av denne artikkelen omtalte Nettavisen drapsmannen som «terrorist». Dette var basert på opplysninger i saken på et tidlig tidspunkt og er senere tatt bort.