*Nettavisen* Nyheter.

Dette er drømmejobben til norske studenter

Foto: (Thinkstock/Side2)

Det er ikke økonom eller lege som topper listen over drømmeyrkene.

08.04.13 13:32

(SIDE2:) Studentene i Norge vil helst bli eventyrer, psykolog eller administrerende direktør, og øverst på lista over drømmejobbene står yrket ingeniør.

Vil ha tradisjonelle jobber
Dette kommer frem i ManpowerGroups nye Work Life-undersøkelse som ManpowerGroup gjennomførte høsten 2012 i samarbeid med Kairos Future. 5563 nordmenn har svart på spørreskjemaet, 2988 ansatte, 1574 arbeidssøkende, 144 selvstendig næringsdrivende og 857 studerende.

- Det sterke fokuset som har vært på ingeniørmangel, kan ha bidratt til at flere har fått øynene opp for yrket. Nå håper vi at stadig flere velger realfag og ingeniørutdannelse, de er i alle fall sikret jobb i overskuelig framtid, sier Geir Dølvik, konserndirektør i Experis, et konsulentselskap i ManpowerGroup.

- De fleste yrkene på drømmejobblista er ganske tradisjonelle yrker som det i dag er stor etterspørsel etter, og som det derfor er lurt å satse på. Det er også primært yrker som krever utdanning, og som viser at folk tenker fornuftig på hva som er drømmejobben, sier Dølvik.

Tror ikke på seg selv
At jobben er spennende og gir mulighet for personlig utvikling er den desidert mest vanlige begrunnelsen for hvorfor vi mener at en bestemt jobb er en drømmejobb.

Det er bare 6 prosent som mener at deres nåværende jobb er drømmejobben. Halvparten svarer at drømmejobben er ganske nær mens 13 prosent sier at deres nåværende arbeid er veldig langt fra drømmejobben.

På spørsmålet om man kommer til å lykkes med å få drømmejobben, svarer fire av ti nordmenn ja. Vanlige grunner til at man ikka har tro på drømmejobben er feil utdanning og at man ikke kjenner de rette kontaktene.

En tredjedel svarer imidlertid at de «opplever at det er for sent å begynne på nytt». Dette er ikke Dølvik enig i:

- Vi må slutte å tro at det er for sent å skifte karriere når vi passerer 40 år. Norge trenger arbeidskraften, og arbeidsgiverne må få øynene opp for den spisskompetansen godt voksne sitter på, sier konserndirektøren.

LES OGSÅ:

Topp ti drømmejobber blant norske studenter 2012

1) ingeniør

2) økonom

3) administrerende direktør

4) lege

5) lærer

6) advokat

7) sykepleier

8) psykolog

9) arkitekt

10) eventyrer

Slik så topp ti listen over drømmejobber blant norske studenter i 2011:

1) økonom

2) ingeniør

3) advokat

4) lærer

5) lege

6) managermentkonsulent

7) musiker

8) psykolog

9) veterinær

10) prosjektleder i reklamebyrå

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag