Dette er en bærbar pc

Det er ikke hver dag du ser bærbare pc-er som får deg til å sjekke to ganger om du virkelig ser rett. Se bildene.

16.06.06 08:23

LIMERICK (TV 2 Nettavisen): Dell lanserte i forrige uke sin nye ekstreme bærbare pc, XPS m2010.

Å kalle det en bærbar er dog kanskje å dra det noe langt. Maskinen gir i grunn nytt liv til det gamle fenomenet med slepbar datamaskin.

Se flere bilder av maskinens mange ansikter nederst i artikkelen

20 tommer og 8,2 kilo
Med sin 20 tommers LCD-skjerm, vekt på 8,2 kilo en fysiske mål på 75 x 470 x 405 millimeter er det på ingen måte snakk om en bærbar maskin som du enkelt tar med deg på toget.

Derimot er det snakk om en høyytelsesmaskin med med en dobbeltkjerneprosessor på minst 2 gigahertz, minimum én gigabyte minne (oppgraderbart til fire), plass til to harddisker som kan settes i RAID, Radeon X1800 og en innebygget stereoanlegg-funksjonalitet.

Overraskende nok er den ikke utstyrt med Nvidias SLI-løsning for bærbare datamaskiner.

Ellers har den selvsagt trådløst nettverk, dvd-brenner, kortleser for ikke mindre enn 13 forskjellige korttyper integrert og et webkamera integrert i skjermen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Magnus Blaker

Løst tastatur på en laptop
Et litt festlig element med maskinen er at tastaturet er løst, og du kan ta det med deg og sette deg i go’stolen og jobbe med maskinen derifra som et nesten helt normalt tastatur for en standard pc. Igjen har du en skjerm og selve datamaskinen, som fungerer som en frittstående CD/DVD-spiller med egne knapper for å styre denne funksjonaliteten.

At dette ikke er en standard «laptop» ser du godt med denne funksjonaliteten. Tastaturet sitter ikke så hardt fast i maskinen at det er mulig å ha den på fanget uten at det faller av mens du løfter maskinen med lokket oppe.

Multimedia står naturlig nok i fokus med slik funksjonalitet, og Media Center Edition er det eneste operativsystemet maskinen kan leveres med. Fjernkontroll fungerer selvsagt med. Derimot har Dell valgt å ikke implementere en egen tv-tuner.

Veldig bra skjerm
Etter å ha lekt oss litt med maskinen er vi overrasket over hvor fantastisk bra skjermen på 20 tommer er. Dette er virkelig en skjerm som det er verdt å prøve. Like overbevist er vi ikke over de integrerte høyttalerne som Dell, men med støtte for fullt surround-anlegg på lydkortet er det uansett ikke noe problem.

XPS m2010 er laget for å ha i stua i utgangspunktet, og likevel ta relativt lite plass. Dermed er det godt å se at den kommer utstyrt med egen DVI-utgang, slik at du kan koble en egen ekstern skjerm eller HDTV.

Skjermkortet i samarbeid med prosessoren og minnet gjør også at dette er en utmerket spill-maskin, som vil være helt ideell å ha med seg på et dataparty.

Feriepengene forsvinner
Og hva er ulempen med det hele spør du deg kanskje? Utover det at den ikke har verdens beste batterikapasitet og veier det dobbelte av en normalt tung datamaskin så er det prisen: For å få kloa i denne herligheten må du ut med minimum 25.000 kroner. I tillegg kommer alt det du vil oppgradere.

Det er naturlignok ikke noe problem. Det er bare å droppe årets planlagte ferietur og anse den som en felles julegave til hele familien.

Se flere bilder av maskinen under.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.