RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er en bakteriebombe

(Thinkstock)
Sist oppdatert:
- Kan spre infeksjonssykdommer, oppkast og diaré, mener ekspertene.

(SIDE2): Man skulle kanskje tro at tørketrommelen var ett av de mest hygieniske stedene i huset, men den gang er.

- Oppkast og diaré spres
Ifølge den svenske avisen Aftonbladet.se kan det varme klimaet i trommelen rett og slett kan være et egnet sted for bakterievekst, og årsaken er at mange vasker tøyet sitt på altfor lave temperaturer.

- Det kan spre infeksjonssykdommer, utslag, oppkast og diaré, sier Elisabeth Tvenstrup Jensen, en av legene som har vært engasjert i studien.

- Minimum 80 grader
Det er nemlig slik at selv om flekkene er borte, er det ikke sikkert tøyet er rent, og det anbefales at man vasker plaggene sine på temperaturer minst 60 grader.

-Vask med lave temperaturer er rett og slett ikke tilstrekkelig for å drepe bakteriene. Snarer tvert imot. Våre laboratorieundersøkelser viser at mange bakterier overlever i 40 grader. Den lave vasketemperaturen innebærer at bakterie kan spres og forårsake infeksjoner. Om klærne skal være frie for bakterier skal de helt vaskes på minst 60 grader, og deretter tromles på høy varme, sier Åsa Melhus, overlege ved det Akademiske Sykehuset i Uppsala.

Spesielt nå i disse influensatider er det viktig at bakteriene blir fjernet fra tøyet.

Det anbefales også at man lar sengeklær, håndklær og undertøy få gjennomgå en behandling på minimum 80 grader – for å sikre at bakteriene blir borte og ikke sprer seg i husholdet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere