Dette er en brannfelle

FARLIG: Slik lagde muggen brannmerket i bordet til Anne-Grethe Solhaug på Kløfta. Det er lett å se for seg hva som kunne skje hvis avisen hadde ligget nærmere.

FARLIG: Slik lagde muggen brannmerket i bordet til Anne-Grethe Solhaug på Kløfta. Det er lett å se for seg hva som kunne skje hvis avisen hadde ligget nærmere. Foto: Anne-Grethe Solhaug

- Det er bare flaks at det ikke begynte å brenne, sier Anne-Grethe Solhaug.

06.11.08 12:37

(iOslo.no) Hadde avisen ligget litt nærmere denne muggen, kunne resultatet vært fatalt. Heldigvis var det bare bordet som ble svidd.

- Jeg satte meg ned ved bordet, og oppdaget svimerket. Først koblet jeg det ikke, men jeg og mannen min er helt sikre på at det var vannkolben som laget svimerket, sier Anne-Grethe Solhaug fra Kløfta til iOslo.no.

Har du tips om brannfeller i hjemmet? Tips oss med bilde eller tekst til tips@ioslo.no, eller mms-bilde til 1984 - kodeord io.

Hendelsen skjedde i første etasje i hennes hjem, i begynnelsen av september 2006.

LES OGSÅ: Dette speilet er livsfarlig

Hun forteller at det ikke var noe stearinlys eller noe annet i nærheten.

Sannsynlig historie
Fagsjef Trond Simen Andersen på brannteknisk i Brannvernforeningen forteller til iOslo.no at han tror på historien til Solhaug.

SKREMT: Anne-Grethe Solhaug sier hun ble skremt av hendelsen. Foto: Privat

- Vi har registrert noen slike tilfeller på 70-tallet, spesielt med runde vannbeholdere og vaser som har vært fylt med vann. Men det har ikke vært noen stor brannårsak, sier Andersen.

Fagsjefen sier at det er den vanlige effekten av solstråler som blir fokusert. Når solen skinner på den konkave flaten blir nemlig strålene fokusert inn i et brennpunkt.

Skremt
Solhaug forteller at hun ble skremt av opplevelsen.

- Det er klart jeg ble skremt. Det var veldig rart, og det er nok mange tilfeldigheter som skulle til. Men det er bare flaks at det ikke ble noen brann, så nærme som avisen lå, sier hun, og understreker at de nå er påpasselige med å sette muggen bort etter bruk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NESTEN: Denne muggen skapte nesten en brann i september 2006. Foto: Anne-Grethe Solhaug

37-åringen forteller at hun også er påpasselig med å ta sønnens briller vekk fra steder hvor sollyset kan treffe.

Karaffel antente frakk
Og det finnes flere tilfeller av utrolige branntilfeller med varmestråler fra glass.

- Jeg fant en tidligere registrert sak hvor en vannkaraffel hadde antent en frakk i et garderobeskap, sier Andersen.

- Hva er det mest spesielle du har hørt om?

- Det er vel egentlig en feilprodusert glassrute med en luftblære, som ga ruten en konkav flate. Det samlet solstrålen slik at det ble et brennpunkt, og en gardin tok fyr. Men det hører til sjeldenhetene, sier Andersen.

Foto: Privat

Utstillingsvinduer
Det har også vært registrert flere branner i utstillingsvinduer, hvor vaser eller glass har antent andre brennbare ting.

Andersen forteller at faren er størst på våren og på høsten, hvor solen står lavt på himmelen og strålene når lenger inn i rommet. Det ser også ut til at vannet i vasene og muggene har noe å si for om det kan oppstå fare for brann.

Lite å gjøre
- Hva kan man gjøre for å ta forholdsregler mot slikt?

- Det er veldig vanskelig å vite hva man skal legge som et referansenivå. Er man maks uheldig kan slikt oppstå, men det er liksom grenser for hvor forsiktig man kan være. Totalt sett av brannårsaker viser det seg at det ikke er noe kjempeproblem, men heller ikke helt neglisjerbart, svarer han.

Han sier imidlertid at det enkleste man sannsynligvis kan gjøre er å legge avisen i en aviskasse etter bruk.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.