RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TYVERISIKRET: Meningen var å holde tyvene ute. Men som rømningsvei egner det seg dårlig med gitter foran vinduene.
TYVERISIKRET: Meningen var å holde tyvene ute. Men som rømningsvei egner det seg dårlig med gitter foran vinduene. Foto: NRBR

Dette er en rømningsvei

Sist oppdatert:
- Noe vi opplever daglig, sier branninspektør Tore Bjareng

- Blokkerte rømningsveier er noe vi opplever nesten daglig. Vi blir ikke sjokkert, men for oss er det viktig å få eierne til å gjøre noe med det. De har alltid en unnskyldning, sier branninspektør Tore Bjareng hos Nedre Romerike brann- og redningsveien (NRBR) til Romerikes Blad.

Årlig tilsyn
En gang i året gjennomfører det tverrkommunale brannvesenet for Skedsmo, Rælingen og Lørenskog, tilsyn ved «særskilte brannobjekter». Dette er steder hvor det ferdes mye mennesker, har store verdier eller er av samfunnsmessig stor betydning. I 2011 ble 345 inspeksjoner gjennomført.

Blokkerte rømningsveier er blant de vanligste avvikene.

- Svært få kjøpesentre er dårlig tilrettelagt for lagermottak. Dermed brukes rømningsveiene som dette. Alle sentereierne sliter med dette problemet, men det er og blir en kamp om å holde rømningsveiene åpne, sier Bjareng.

I matbutikker kan bladreoler sperre veien. Hos restauranter er det vanlig at bruskasser er stablet foran rømningsveiene.

Selv om brannvesenet ikke har faste tilsyn i boligblokker, kommer de når de mottar en bekymringsmelding.

Sperret av barnevogner
Spesielt parkerte barnevogner i oppgangene er et problem.

- Barnevogner og annet som oppbevares i oppganger tenker vi ikke på som mulige brannfeller. Men tenk deg i en bekmørk oppgang, overfylt av røyk, sier informasjonsrådgiver Linda Stuvland hos NRBR.

Hun opplyser at spesielt i Oslo er det også et problem at barnevogner blir påtent.

SPERRER VEIEN: Barnevogner som sperrer trappeoppganger er et problem i boligblokker.

Oppgangene er også rømningsveien til leilighetene i en boligblokk. At disse er helt frie for hinder og brennbare gjenstander er derfor viktig.

- Dette er ting som er lett å få ryddet opp i med en gang. Problemet er at det fort kommer tilbake igjen, sier Bjareng.

- Folk tenker ikke at dette er rømningsveier, men områder som aldri blir brukt, forklarer branninspektøren.

Etter et tilsyn skrives en tilsynsrapport som sendes innehaver. Her bes det om en handlingsplan for når avvikene skal være utbedret. Er ikke ting i orden etter det oppfølgende tilsynet, varsler brannvesenet om pålegg om tvangsmulkt.

Tvangsmulkt
Denne gangen er det også de som fastsetter en dato for utbedring.

- Vedtak om tvangsmulkt skjer ganske ofte, men det er ikke fullt så ofte at beløpet begynner å påløpe, opplyser Bjareng.

- Hva skyldes det at det må trues med økonomiske konsekvenser før folk tar brannvern på alvor?

- Det er mange årsaker. Bygningen kan være eid av utenlandske eiere, med norske forvaltere som bytter de ansvarlige ofte.

- Bygninger bytter eiere som bruktbiler, pleier vi å si, uten at de vet om historikken til huset. Folk er nøyere når de kjøper en bruktbil enn et bygg til ti millioner kroner, sier Bjareng.

MURT IGJEN: Rømningsveien er rett og slett murt igjen. Bildet er tatt ved en bedrift på Romerike.

Branner der blokkerte rømningsveier koster menneskeliv opplyser han det er svært lite av i Norge. Men branner er vi ikke fritatt for.

- De fleste tenker at det skjer ikke her. Men for oss skjer det 360 ganger i året. Det er så mange bygningsbranner vi har, og vi vet at det skjer, sier Bjareng.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere