RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er en tv-bløff

Foto: HO
Sist oppdatert:
- Vi har aldri kalt det for et hologram, sier bergensfirmaet Vizrt.

(iBergen.no) Kritikerne i bransjen er skeptiske, men CNN jubler. De doblet seertallene i forhold til valget i 2004 og var helt oppe i ryggen på de «store» fjernsynsselskapene.

Hvor stor skyld i tallene bergensfirmaet Vizrt hadde er det umulig å slå fast, men den teleporterte reporteren som tilsynelatende ble hentet inn fra Chicago til New York over satelittlinjene, et grafikkstunt som bergenserne sto bak, fikk i hvert fall nok oppmerksomhet.

- Ikke imponert
Kritikerne i bransjen later som om de ikke er imponert. Hovedanklagen mot teknologien som tillot reporteren å se ut som om hun var i studio i New York, går på at det ikke er et ekte hologram.

- Det er riktig , men det er CNN som har kalt det et hologram ikke oss, sier Petter Ole Jacobsen i Vizrt til Dagens Medier.

Forskjellen er at om det hadde vært et hologram, ville programleder Wolf Blitzer sett reporteren sin inne i studio. Det finnes rådyre løsninger for det også.

Enorm hype
- Fortell litt om hvordan dere har opplevd oppmerksomheten rundt det å få et nytt produkt kringkastet til titalls millioner av mennesker og om dette er nå et produkt alle må ha.

- Hypen har vært enorm. sier markedssjef Fredrik Gunnestad i Vizrt til iBergen.no.

Han utdyper:

- Nå vet jeg ikke hvordan alle mine kolleger rundt i verden har fått henvendelser i sine respektive markeder, men for de som bor i USA og oss her i Norge har det vært enorm pågang. Alle er interessert i å vite hvordan dette er blitt gjort. Dette er knallbra markedsføring for Vizrt.

Han forteller at dette ikke blir kommersiell hyllevare på en god stund ennå, men at firmaet har vist at de kan gjøre nye ting.

Ledende
Og det er selvsagt smart når du går rundt og kaller deg verdensledende på fjernsynsgrafikk. Det syntes også Oslo Børs som i går sendte aksjen opp 4,5 prosent, mens børsen gikk ned 10 prosent.

- Vi liker å bruke de nye tingene som Vizrt utvikler, men dette er kanskje ikke det første vi kommer til å kjøpe, sier redaktør Kjell Øvre Helland i TV2.

Han sier seg dermed enig i den viktigste innvendingen fra bransjefolk.

- Dersom vi sender reportere ut i felten er en viktig del av informasjonen de sender tilbake ofte det som skjer rundt reporteren. Det mister vi jo i en slik setting, sier Øvre Helland.

Koster
Teknologien har også sin pris.

- Det er ikke slik at alle har råd til et slikt opplegg heller. For det første trenger man 30-40 HD kamera, sier Fredrik Gunnestad.

I tillegg kommer komplisert og dyr kalibrerings og posisjoneringsutstyr.

Virkelig hologram
- Når kommer det virkelige hologrammet på hjemme-pc slik at vi kan hente barnebarnet fra Australia inn i stuen til meg, eller Alanzinho etter at han har scoret seiersmålene mot VIF?

- Dette gjør vel folk egentlig allerede i dag, bare via webkamera. Derimot tror jeg det er en stund til at du får se barnebarna i ekte 3D i stuen din. Om du har nok HD webkamera, circa 40 stykker, en del teknikk og en rask dedikert fiberlinje til hjemmet ditt, så er du på riktig vei. Som sagt, dette må dramatisk forenkles for at man skal kunne se det som et produkt for konsumenter som meg, sier en meget fornøyd Fredrik Gunnestad.

- Hva sa CNN?

- Jeg har ikke snakket med dem direkte, men vet at de er veldig fornøyd. Den morsomste var en amerikansk seer som sendte en mail om ham kunne få en sticker som han ville ha på støtfangeren sin: "Support your local vizrt" ville han ha på den, forteller Gunnestad, som om ikke lenge kan flytte inn i flunkende nytt fem etasjers bygg på Nøstet i Bergen.

Dette er et ekte hologram:

Les flere nyheter fra iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere