Morten Furuholmen, som er engasjert som nordmennenes advokat, sier ifølge P4 at Tjostolv Moland og Joshua French ikke vil anke dødsdommen i det kongolesiske rettssystemet.

Les også: Moland og French dropper anke

Misjonær Rune Edvardsen, som kjenner kongolesiske forhold svært godt, reagerer på nyheten om at Moland og French trekker anken.

- Jeg var litt forberedt på at noe sånt kunne skje, men man må stole på at en advokat har mer peiling enn en misjonsleder. Men for meg virker det urovekkende, sier Edvardsen.

- Hvorfor det?

- Når de først har valgt ikke å uttale seg i rettssaken og når de nå velger en ny taktisk sving, så tror jeg ikke kongolesiske myndigheter skjønner helt motivasjonen bak disse taktiske vurderingene. Og de setter Norge i en litt kinkig situasjon. Nå blir jo Norge festet med en spiondom som de må håndtere, sier han.

- Det er klart at der nede kan det sikkert stå i papirene at de er dømt i en spionsak uten at det får konsekvenser for kongolesiske og norske forbindelser, legger han til.

Edvardsen vil gjerne understreke at han ikke er noen juridisk ekspert.

Ingen ny behandling
Kongo-ekspert og seniorforsker ved Fafo, Morten Bøås, reagerer også på den nye utviklingen i Kongo-saken.

- Hvis de trekker anken sin, så blir det ikke noen ny behandling i det kongolesiske rettssystem med det første, og da blir de vel sittende der en god stund - hvis ikke Furuholmen vet noe jeg ikke vet da, sier Bøås til Nettavisen.

Edvardsen har den siste tiden vært i kontakt med den kongolesiske presidenten Joseph Kabila og sørget for at han er personlig engasjert i nordmennenes sak.

- Jeg har jobbet med at presidenten skal se på dette med egne øyne. Det er jo prosesser der nede som er i gang, og det er flere som jobber med det, både norske Utenriksdepartementet og andre parter, sier Edvardsen.

- Et hasardiøst spill
- Det betyr jo at hele dommen foreløpig blir stående. Dette kan være et litt hasardiøst spill, for hvis de stopper den prosessen som er satt i gang av president Joseph Kabila i Kinshasa før helgen, så er jeg ikke sikker på det dette vil tjene deres (Moland og French red.anm.) sak. Og er den kongolesiske advokaten deres innforstått med dette? spør Bøås.

Furuholmen opplyser til P4 at han vil bruke alle ressurser på å få de to drapsdømte nordmennene utlevert til Norge, fremfor å anke dommen. Han tror en ankesak i en norsk rett kan være en mulig løsning.

- Igjen så tror jeg det kan være diplomatiske løsninger. Det er sikkert mulig å få dem flyttet til Norge, men den jusen kan jeg ikke, sier Edvardsen.

Det har ikke lyktes Nettavisen å få kontakt med Furuholmen.

Les også: - Har hatt positive møter i Uganda

UD undersøker saken
Utenriksdepartementet opplyser at de vil undersøke saken nærmere.

- Dette har vi hørt gjennom media og det andre er at vi vanligvis ikke kommenterer forhold mellom advokat og klient, men at vi vil studere dette nærmere utover dagen for å se hva det innebærer, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Håkon Svane, til Nettavisen.

- Har Utenriksdepartementet vært i kontakt Morten Furuholmen?

- Vi har hatt kontakt med ham før reisen og er kjent med at han er der nede, sier Svane.

Faren til Tjostolv Moland, Knut Moland, ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen, men opplyser at han selv ikke har vært i kontakt med Furuholmen.