*Nettavisen* Nyheter.

Dette er et lovlig drap

Foto: Iran Human Rights

24 mennesker skal ha blitt hengt på to dager. - Vi kan ikke venne oss til dette, sier aktivist.

17.01.14 21:31

(Nettavisen): Det iranske regimet har henrettet 24 mennesker i løpet av to dager denne uken, opplyser Iran Human Rights. 18 av dem ble henrettet på tirsdag, mens de resterende seks ble henrettet dagen etter. Iranske medier har også omtalt flere av henrettelsene.

- Hvis vi ser på både offisielle og uoffisielle tall de siste to ukene, så kommer vi opp i cirka 40 henrettelser, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Amiry-Moghaddam sier at et så høyt antall henrettede på så få dager ikke er unikt for Iran.

- Dette har skjedd før, men det er ikke dermed sagt at det ikke er helt vanvittig med 24 henrettelser. Hvis vi ser på andre land som praktiserer dødsstraff, som USA for eksempel, så har de mellom 40 og 50 henrettelser i året. Mens i Iran er det 24 på to dager, og det forbigår i stillhet, sier han.

Lovlig drap
Menneskerettsaktivisten sier han frykter at Vestens minimale fokus på henrettelser i land som Iran, kan føre til at verdenssamfunnet etter hvert venner seg til denne praksisen.

- Folk må ikke venne seg til at folk drepes lovlig i Iran, sier han.

Amiry-Moghaddam sier at mange av de dødsdømte i Iran blir henrettet for narkotikaforbrytelser. Aktivisten sier mange av dem ikke får en rettferdig rettergang.

- Rettergangen er mildt sagt urettferdig når det gjelder tilgang på advokat og bruk av tortur for å få fram en tilståelse som i neste omgang fører til dødsdommene, sier han.

Like før jul var det en mann som ble erkjent uskyldig 48 timer før han egentlig skulle henges. Den dødsdømte mannen ble senere spurt av iranske medier om hvorfor han tilsto forbrytelsen.

- Han svarte at han var redd for å dø under tortur, sier Amiry-Moghaddam.

- Dette er noe som skjer systematisk, og som dessverre ikke får så mye oppmerksomhet.

- Et paradoks
I juni måned i fjor varslet den nyvalgte presidenten Hassan Rouhani en mykere linje overfor Vesten. Dette har trolig ført til en midlertidig atomavtale mellom Iran og de seks stormaktene USA, Russland, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Kina. Atomavtalen, som innebærer en midlertidig begrensning i Irans atomvirksomhet, implementeres straks partene er enige om detaljene. Vestlige land skal på sin side oppheve noen av sanksjonene som er innført mot Iran.

Atomavtalen har fått massiv medieoppmerksomhet, mens det er knapt noen politikere som snakker om henrettelsesbølgen som har pågått siden Rouhani ble valgt til president.

- Vi ser at Iran fortsetter som før, om ikke verre, med sin bruk av dødsstraff. Jeg mener dette er et paradoks. Den eneste bekymringen Vesten har for Iran, er om man inngår en midlertidig atomavtale. Men den viktigste bekymringen de bør ha, er hva regimet til daglig gjør med sitt folk, sier Amiry-Moghaddam.

Iran har opplyst at de vil implementere atomavtalen 20. januar. USAs president Barack Obama sier det er gledelig at avtalen trer i kraft.

- Jeg har ingen illusjoner om at det blir lett å oppnå, men for USAs sikkerhet og verdensfreden, må vi nå gi diplomatiet en mulighet til å lykkes, sier Obama i en uttalelse.

Barbariske metoder
Iran er ett av de landene i verden som henretter flest mennesker. Regimet er kjent for sine barbariske straffemetoder som blant annet steining til døde. Iran har også henrettet ungdomsforbrytere som var mindreårige da de angivelig begikk forbrytelsen de var dømt for.

Dette strider med FNs barnekonvensjon som Iran har ratifisert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.