*Nettavisen* Nyheter.

Dette er farligere enn du tror

Tiden da langrennsfolket kun smurte blå swix under skiene er forbi. Nå brukes profesjonelle metoder også av amatørene. Foto: NTB scanpix/ANB

Tiden da langrennsfolket kun smurte blå swix under skiene er forbi. Nå brukes profesjonelle metoder også av amatørene. Foto: NTB scanpix/ANB

Se opp for giftige svevestoffer når du smører skiene.

(RB.NO): – Sørg for god ventilasjon, og bruk for all del friskluftmaske. Skismøring er farligere for helsa enn du tror, sier smørerne Knut Nystad og Morten Hegle Svendsen til ANB.

De to sjefsmørerne for langrennslandslaget (Nystad) og skiskytterlandslaget (Hegle Svendsen) har litt bedre arbeidsforhold i «smørebua» enn det mosjonistløperne rundt i landet må ta til takke med. De preparerer ski i spesialinnredede trailere til mangfoldige millioner av kroner, mens «Hvermansen» ofte må ta til takke med mørke, fuktige kjellere eller boder med liten eller ingen ventilasjon.

Usynlig svevestøv

Dagens mosjonister og langrennsforeldre preparer nå ski som er mer på linje med proffene. Tiden da «blå swix» var smørefasiten er for lengst over, og nå brukes metoder som tidligere var forbeholdt landslagssmørerne.

Og når produktene inneholder usynlig svevestøv, kan det fort gå på helsa løs. Spesielt smøreprodukter med fluorinnhold er skummelt.

Fakta

De vanligste feilene

– Svevestøvet som oppstår når man børster ski som er behandlet med pulver, er ekstremt fint. Det er tilnærmet usynlig, og blir hengende i lufta i lang tid etter at man er ferdig. Ikke-profesjonelle smørere tenker nok at de gjør dette såpass sjeldent at det ikke er så farlig, men faktum er at støvet er giftig. Dette er faktisk så alvorlig at hvis løpere selv gjør dette kvelden før et renn – eller samme dag – kan det føre til at man får problemer med å yte maksimalt, forteller Morten Hegle Svendsen.

Maske

Verken Hegle Svendsen eller smørekollega Nystad trenger å bekymre seg på jobben.

Fakta

Kjøp av skiutstyr

– Vi har eget rom for de som smører med fluorprodukter, og overalt er det egne luftavtrekk og «kjemihetter» som fjerner skadelige stoffer, sier Nystad.

Men han vet godt at dette er en luksus hobbyfolket ikke har.

– Det beste tiltaket du gjør når skiene smøres i kjellere, boder og garasjer, er å skaffe deg en beskyttelsesmaske som tilfører frisk luft. Ventilasjon er det viktigste, påpeker Nystad, noe smøresjef Hegle Svendsen er helt enig i.

– En maske som man puster inn og ut av er vel og bra, men ikke i nærheten av en maske som tilfører luft fra en vifte med gassfilter på. Husker du å bytte filter hyppig, er mye gjort.

Les flere saker fra Romerikets Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.