*Nettavisen* Nyheter.

Dette er finanskrisen

Foto: Montasje/Sara Marie Vollset (Nettavisen)

Her får du hele finanskrisen i kronologisk rekkefølge fra da den startet.

27.10.08 12:45

Flere år med kraftig boligprisoppgang i USA, fyrt opp av ekstremt lav rente, som så bråsnudde, har sendt verdens finansmarkeder i knestående.

NA24 - din næringslivsavis

Børsene har stupt og mange har ropt både krakk og resesjon. Her får du hele oversikten over hva, hvem og hvorfor i en av de verste økonomiske krisene verden har sett.

På grunn av krisens omfang og varighet kan du om ønskelig, før den kronologiske rekkefølgen begynner, navigere deg rett til de tidspunktene du er interessert i.

Finanskrisen: 2003-2006, første kvartal 2007, andre kvartal 2007, tredje kvartal 2007, fjerde kvartal 2007, januar 2008, februar 2008, mars 2008, april 2008, mai 2008, juni 2008, juli 2008, august 2008, september 2008 og oktober 2008.

Artikkelen vil bli oppdatert fortløpende.

Juni 2003

Sentralbanksjef Alan Greenspan senker styringsrenten til en prosent, det laveste nivået på 45 år.

2006

5. mai 2006

Det som sannsynligvis er det første offeret for «subprime»-krisen er et faktum. Merit Financial slår seg selv konkurs og stenger dørene.

Selskapets finansdirektør Ryan Kidd sier at Merits markedsplass har falt med rundt 40 prosent og at salgene ikke var store nok til å holde selskapet i live.

17. september 2006

Antallet nye boliger som ble solgt i USA økte mer enn ventet i august. Salget økte med 4,1 prosent.
Overraskende sterkt boligsalg

29. november 2006


Salget av nye boliger i USA var i oktober på 1,004 millioner, det er en nedgang på 3,2 prosent.
Nedgang i boligsalget

2007

JANUAR:

3.
Ownit Mortgage Solutions ber om konkursbeskyttelse. Selskapet skyldte Merrill Lynch rundt 93 millioner dollar.

5.
Boliglånstilbyderen Mortgage Lenders Network USA ber om konkursbeskyttelse. Selskapet er USAs femtende største «subprime»-aktør.

25.
Antallet brukte boliger som ble solgt i USA i julemåneden falt med 0,8 prosent i desember til 6,22 millioner.
Solgte færre bruktboliger

Men nye boliger gikk fortsatt unna som varmt hvetebrød. Antallet som ble solgt var på 1,12 millioner. Dermed har boligsalget steget i fire av de siste fem månedene.
Boligsalget går unna

FEBRUAR:

10.
På et møte for finansministrene i G-7-landene bemerker USAs finansminister Henry Paulson at boligmarkedet i USA har nedkjølt seg det siste året, men at det nå virker som om det har blitt stabilisert.

13.
ResMae Mortgage Corp ber om konkursbeskyttelse. Credit Suisse kjøper andeler i en auksjon for 19,1 millioner dollar. ResMae lånte ut «subprime»-lån for 7,7 milliarder dollar i 2006, noe som gjorde det til landets 26. største aktør i dette markedet.

28.
Salget av nye boliger falt i januar. Det ble solgt 0,94 millioner nye boliger i januar. Det er en nedgang på 16,6 prosent.
Svakt boligsalg i USA

MARS:

5.
Problemene i det amerikanske boligmarkedet krever sitt offer i nisjebanken New Century Financial, er ett av finansselskapene som spesialiserte seg på «subprime»-lån.
Bank vakler mot konkurs

Dette var første gang at «subprime» ble et uttrykk i norske medier.

Analytiker spår at noen av verdens største finanshus risikerer å få seg en skikkelig styver dersom det oppstår en kredittkrise.
Finansgiganter i faresonen

Klikk på bildet for å forstørre.

Råtne boliglån skapte ny usikkerhet på USA-børsene
Bankskjelv på Wall Street

New Century Financial stuper på børsen og mange analytikere spår konkurs. I den elektroniske handelen raste aksjen med hele 56 prosent. Aksjen ble suspendert etter å ha startet dagen med et ras på 17 prosent.
Oppkjøp og fusjoner reddet dagen

7.
Konsernsjef Donald Tomnitz i boligentreprenørselskapet D.R. Horton oppsummerer markedsutsiktene på en analytikerkonferanse slik: - 2007 kommer til å suge, alle 12 månedene.
- 2007 vil suge

12.
New Century Financial vakler nærmere døden etter å ha blitt slaktet på børs.
Oppkjøp og fusjoner reddet dagen

13.
Frykten for at «subprime»-lån vil gi dårligere resultat for bankene og at det vil tynge den amerikanske økonomien generelt og finansnæringen spesielt sender børsene markant ned.
Blodrødt på Wall Street

15.
Problemene i lånemarkedet i USA smitter over til markedet for vanlige boliglån. En rapport fra Boliglånsforeningen i USA viser den høyeste andelen misligholdte lån som er registrert siden foreningen begynte å registrere disse for 37 år siden.
Flere må tvangsselge

23.
Salget av eksisterende boliger gikk godt i februar. Det ble solgt boliger som tilsvarer et årlig salg på 6,69 millioner. Dette er en oppgang på 3,9 prosent.
Sterkt boligsalg i USA

25.
Salget av nye boliger falt til 882.000 i februar fra 937.000 i januar.
Dårlig boligsalg i USA

APRIL:

2.
Den største «subprime»-tilbyderen i USA, nisjebanken New Century Financial, gir opp.
Lånegigant kapitulerer

Wall Street klatrer, men i kulissene lurte det usikkerhetsmomenter.
Oppgang med bismak

24.
USA opplever et dramatisk fall i salget av eksisterende boliger. Antallet solgte eksisterende boliger falt med 8,4 prosent til 6,12 millioner. Det er den største fallet på mer enn 18 år.
Fall i boligsalget

Klikk på bildet for å forstørre.

25.
Antallet nye boliger som ble solgt i USA i mars øker, men ikke like mye som økonomene hadde ventet. Det ble solgt 858.000 nye boliger i mars. Det er en oppgang på 2,6 prosent sammenlignet med februar. Men i mars 2006 var boligsalget 23,5 prosent høyere.
Lavere boligsalg enn ventet

MAI:

24.
Salget av nye boliger gikk mye bedre enn forventet. Salget økte med 16 prosent til 981.000 i april.
Sterkt boligsalg i USA

JUNI:

15.
De amerikanske storbankene Goldman Sachs og Bear Stearns merker problemene i det amerikanske lånemarkedet.
Storbanker sliter med lån

18.
Amerikanske boligbyggere har den svakeste tiltroen til boligmarkedet på 16 år. Boligbyggernes husmarkedindeks falt med to prosent til 28 poeng i juni, dette er det svakeste nivået siden februar 1991.
Mørke boligskyer i USA

22.
Problemene som har oppstått for Bear Stearns tynger Wall Street.
Ny kalddusj

JULI:

10.
USAs sentralbank rapporterer at konsumentenes kredittgjeld steg med en årlig veksttakt på 6,4 prosent, det høyeste tallet på seks måneder. Noe som er dobbelt så mye som analytikernes forventninger.
Smell på Wall Street

17.
Sentralbanksjef Ben Bernanke varsler lavere vekst grunnet boligmarkedet. Bernanke anslår også at «subprime»-markedet kan koste 100 milliarder dollar.
Bernanke venter lavere inflasjon

24.
USAs boliglånselskap nummer én, Countrywide, la frem tall som viser nedgang i inntjeningen på hele 33 prosent i andre kvartal.
Frykt på Wall Street

Klikk på bildet for å forstørre.

25.
Nå viser det seg at også de med tilsynelatende god økonomi faller bakpå med tilbakebetalingene, noe som er med på å bremse oppgangen på Wall Street.
Wall Street holdt hodet kaldt

Antallet solgte brukte boliger falt med 3,8 prosent til 5,75 millioner i juni.
Boligfall i USA

Salget av nye boliger falt med 6,6 prosent til 834.000 i juni. Det var langt under forventningene blant økonomene.
Dårlig boligsalg i USA

26.
Problemene fra kredittmarkedene smitter over på aksjemarkedene etter at bankene har måttet ta større tap på sine lån. I tillegg er investorene bekymret for at den manglende finansieringen vil dempe oppkjøpsaktiviteten blant private equity-selskapene.

De store lånefinansierte oppkjøpene er i ferd med å tørke inn. Disse oppkjøpene har sørget for at aksjemarkedet har repriset kursene. Store investeringsfond og mange milliardoppkjøp har gitt en enorm investeringsvilje og optimisme. Nå ser oppkjøpsbølgen ut til å være over for denne gang.
Dramatisk fall på Wall Street

31.
IKB Deutsche Industriebank meddeler at de har gått på en real «subprime»-smell.

Deutsche Banks analytiker Eugene Xu identifiserte oppbyggingen av et finansielt krasj for to år siden da han, spådde «svært sannsynlige» tap i forbindelse med lån til personer med lav kredittverdighet på det amerikanske boligmarkedet.
Kan tjene fett på boligkrise

Utlåneren American Home Mortage annonserer at de ikke får låne mer penger og derfor vurderer gigantselskapet nå å selge unna eiendeler.
Mer trøbbel i USA

AUGUST:

1.
Macquarie melder om tap på et av fondene sine og det er særlig innen segmentet for høyrisikolån at de advarer. Bear Stearn harstanset all handel i ett av sine fond.
USA-opptur i siste liten

2.
Valutafondet mener de siste ukers børsuro er et tegn på god helse i finansmarkedene.
- Børsfallet er bra

3.
Nå ser vi også store problemer i det britiske markedet. Antallet tvangssalg av boliger har økt med 30 prosent til 14.000 eiendommer i første halvår av året. Dette er det høyeste nivået på åtte år.
Krisen når Storbritannia

6.
Investeringsbanken Bear Stearns kvitter seg med en av sine to nest-sjefer.
Investeringsbank sparker kronprins

Klikk på bildet for å forstørre.

Lånekjempen American Home Mortgage Investment begjærer seg selv konkurs.
Lånegigant går konkurs

9.
Den franske banken BNP Paribas må fryse tre av sine fond på grunn av manglende likviditet. Kjøpersiden har skrumpet helt inn for de underliggende verdi- og lånepapirene fondene handler i.

AIG, verdens største forsikringsselskap og en av de største utlånerne, melder om at betjeningsproblemer begynner å vise seg også hos låntagere som klassifiseres som bedre enn .«subprime».

ECB, den europeiske sentralbanken, har pumpet ut 94,8 milliarder euro i omløp. Tiltaket er et ledd for å hjelpe tørken i markedet, men effekten ser ut til å ha hatt motsatt effekt.
Kredittpanikk på Wall Street

Likviditetspromblemene i markedet krever tiltak som overgår 11. september.
Verre enn 11. september

10.
Den europeiske sentralbanken ser seg nødt til å sprøyte inn ytterligere 61 milliarder euro i omløp. Sentralbankene i Japan og Australia har pumpet inn rundt 12,5 milliarder dollar. Den amerikanske sentralbanken injiserer 19 milliarder dollar i markedet.
Reddet stumpene

Konsernsjef tror en tredjedel av den amerikanske låneindustrien vil forsvinne.
Spår konkursras i lån

13.
For tredje dag på rad sender den europeiske sentralbanken, ECB, kontanter ut til finansmarkedet for å unngå vanskeligheter med å sikre løpende kreditter.
Pøser inn nye milliarder

Oslo Børs har rast på grunn av noe som har lite med aksjer og mindre med Norge å gjøre.
NA24-Kommentar:Subprime-krisen

15.
Den amerikanske sentralbanken pumper inn ytterligere syv milliarder i markedet for å avhjelpe likviditetstørken. Den største boliglånsaktøren i USA, Countrywide Financial, stuper på børsen etter at Merrill Lynch mener selskapet kan bli tvunget ut i konkurs.
Nok en dyster børsdag

Boligsalget i USA gikk ned nesten 11 prosent andre kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor.
Boligsalget raser i USA

16.
Countrywide Financial Corp melder at de ser seg nødt til å utnytte sin kredittfasilitet til fulle for å finansiere virksomheten.
Boliglånsgigant i trøbbel

Boligsalget i USA gikk ned nesten 11 prosent andre kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor.
Boligsalget raser i USA

Kospi-indeksen i Seoul falt med 6,8 prosent. Det er det største fallet som er registrert i landet, som var et av ofrene for Asia-krisen i 1997.
Gigantfall i Sør-Korea

17.
Den amerikanske sentralbanken setter uventet ned renten bankene betaler for å få likviditet med en halv prosent til 5,75 prosentpoeng.
Kutter renten i USA

22.
Den europeiske sentralbanken opplyser om at utbetalingene på såkalte kriselån er de høyeste på over to måneder og har gjort de komersielle bankene mer tilbaketrukne med å forlenge lån til hverandre. Banker som BNP Paribas og HSBC sliter med å låne penger.

Bank of England annonserer at de har lånt ut 312 millioner pund til en institusjon via sin nødhjelpsfasilitet. Lånet skal etter sigende ha blitt gitt til Barclays, Storbritannias tredje største bank, etter at en annen større bank fikk betalingsproblemer.
Rekordutbetalinger av kriselån

Usikkeheten sprer seg i Europa etter kredittkrisen i USA.
Uroen sprer seg i bankene

23.
Krisen rundt de problemfylte boliglånene vil koste 18.000 arbeidsplasser, og flere nedleggelser står i kø.
18.000 mister jobben

USA’s nest største bank, Bank of America, kjøper aksjer i lånefinansieringsinstituttet Countrywide for cirka 12 milliarder i banken.
Hjelpende hånd roer markedet

27.
Andelen boliger som forble usolgt har ikke vært høyere på 16 år.
Blandet boligsalg i USA

Den velrenommerte forskergruppen Global Insight spår i en rapport at boligprisene kommer til å falle med to prosent i løpet av året, og med fire prosent fram til 2009.
Spår boligprisfall

28.
Singapores DBS Group meldte tirsdag at de har mer lavrisikolån enn tidligere meldt, og banken er bekymret for konsekvensene av et fall i det amerikanske boligmarkedet.
Asia faller på risikolån

SEPTEMBER:

5.
I juli falt antallet inngåtte salgskontrakter på brukte boliger med 12,2 prosent. Det er det største fallet siden indeksen fra den nasjonale foreningen til eiendomsmeglere, National Association of Realtors, startet i 2001.
Nitrist boligmarked i USA

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, anbefaler den amerikanske sentralbanken å redusere sin nøkkelrente med et kvart prosentpoeng, for å spire til vekst, men uten å gå så langt som å gi investorer inntrykk av at myndighetene alltid vil være til stede for å hjelpe dem ut ved å kutte rentekostnadene.

OECD senker BNP-anslaget i USA senkes til 1,9 prosent i år fra tidligere 2,1 prosent, og for G7-økonomiene til 2,2 prosent fra 2,3 prosent.
OECD senker prognosene

7.
Den forhenværende amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan ser likhetstrekk ved dagens børsuro med krakket i 1987.
Advarer mot børskrakk

13.
Det første større lånet fra den amerikanske sentralbanken er et faktum, etter at sentralbanken satte ned utlånsrenten forrige måned. Amerikanske banker lånte 7,2 milliarder dollar.
Banker låner penger

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs tidligere sentralbanksjef mener den nåværende gjør en glimrende jobb.
- Så ikke boligproblemene

Norges sentralbank går nøye gjennom uroen som har preget i internasjonale finansmarkeder den siste tiden, og spør seg om dette kan slå ut med stor tyngde i norske finansmarkeder og om det kan ha alvorlige konsekvenser for vekst og sysselsetting i Norge.
- Renten skal videre opp

14.
Den britiske banken Northern Rock kommer til den engelske sentralbanken for å diskutere finansieringsproblemer.
Britisk storbank reddet i natt

15.
Tusenvis av fortvilte briter vil ha tak i pengene sine fortere enn svint.
I kø for sparepengene

Nederlands sentralbanksjef Nout Wellink sa i forbindelse med et møte med EUs finansministere i Portugal at uroen på de internasjonale finansmarkedene kan koste den europeiske banksektoren 1.200 milliarder euro.
- Kan tape 9384.000.000.000

18.
Sentralbanksjef Ben Bernanke kutter renten et halvt prosentpoeng.
Kutter renten hardt i USA

NA24-kommentar: Hauk eller due?

25.
Salget av brukte boliger sank med 4,3 prosent til 5,50 millioner i august.
Boligsalget daler

26.
Danske Bank kan ha tapt 14 milliarder på krisen.
Milliardsmell for Danske Bank

28.
Den kriserammede britiske banken, Northern Rock, har lånt ytterligere fem milliarder pund av sentralbanken Bank of England.
Krisebanken må i banken

Tidligere sentralbanksjef mener sjansen for nedtur i USA er større enn før.
Gammel sjef sprer frykt

Klikk på bildet for å forstørre.

De siste fem årene har overskuddene til selskapene i den viktige S&P 500-indeksen kontinuerlig vokst med minst 10 prosent sammenlignet med året før. Dette har nå skjedd i 20 kvartaler på rad. Dette er en rekordlang periode med så sterk vekst. Men nå ser det ut til å være slutt.
Bråbrems for USA-bedrifter

OKTOBER:

1.
Den amerikanske bankgiganten Citigroup varsler at resultatet for tredje kvartal kan bli redusert med 60 prosent.
Dramatisk fra bankkjempe

Kraftige negative resultatvarsler for tredje kvartal fra storbankene UBS, Citigroup og Credit Suisse har gitt finansmarkedsaktørene optimismen tilbake. Håpet om at de tapene bankene er påført av subprime-lån har en mindre effekt enn fryktet gjorde at børsene i USA trakk i sterk retning.
Rekordpreget børsfest

3.
Verdens nest største investeringsbank, Morgan Stanley, reduserer bemanningen med 600 personer som følge av den amerikanske finansmarkedsuroen.
Bankkjempe kutter jobber

7.
Den britiske banken Northern Rock skal være på vei til å få hjelp fra verdens største bank.
Vil redde krisebank

Klikk på bildet for å forstørre.

12.
Flere medlemmer i ledelsen av finansgiganten Citigroup må gå, etter at selskapet tapte 3,3 milliarder dollar på kredittmarkedsuroen.
Lederskrell i bankkjempe

Den britiske milliardæren Sir Richard Branson jobber med å bygge opp et konsortium for å overta den kriserammede britiske banken Northern Rock.
Branson snuser på krisebank

14.
Verdens største banker vil opprette kjempefond for å begrense kredittkrisens ringvirkninger.
Skal begrense krisen

15.
Finanskjempen Citigroups resultat viser at nok et «subprime»-skjelett kom ut av skapet.
Halvert fra Citigroup

16.
USAs finansminister Henry Paulson sier at det må iverksettes tiltak mot boligkrisen.
- Største trussel mot økonomien

17.
Fallet i antall igangsatte husbygginger i USA hadde sitt største fall på fjorten år i september.
Husbyggersmell i USA

18.
USAs nest største kommersielle bank, Bank of America, har tapt enorme summer.
Gigantbank slikker sår

24.
Situasjonen er verre enn ventet hos meglergiganten Merrill Lynch.
Skjelettene ramler ut

Det sesongjusterte salget av brukte boliger falt i september med 8 prosent til 5,04 millioner. Det var langt svakere enn hva økonomene hadde ventet.
Elendige boligtall

25.
Salg av nye boliger i USA steg med 4,8 prosent til 770.000 i september.
Oppløftene boligsalg i USA

26.
Krisebanken Countrywide gikk på stjernesmell med det første minuskvartalet i bankens 25-årlige historie.
Bankkjempe kutter jobber

Klikk på bildet for å forstørre.

30.
Toppsjefen i Merrill Lynch risikerer å få en av tidenes største sluttpakker.
Tapte milliarder - får 850 mill.

31.
Sentralbanksjef Ben Bernanke kutter renten til 4,50 prosent.
Asia hoppet etter rentekutt

NOVEMBER:

4.
New York-baserte Citigroup, som har over 300.000 ansatte verden over, står ovenfor massive tap og har brukt helgen til krisemøter.
Verdens største bank i krisemøte

Analytikeren Meredith Whitney hos CIBC World Markets sendte onsdag ut en negativ melding angående USAs største bank Citigroup. Som en følge av det skal hun ha mottatt flere dødstrusler.
Analytiker truet på livet

Charles Prince trekker seg som øverste leder for verdens største bank, Citigroup.
Charles Prince går av

9.
Nedskrivningene i den globale subprimekrisen har nå et omfang som er i nærheten av 64 milliarder dollar.
337.920.000.000 kroner tapt

Det går stadig sterkere spekulasjoner om enorme nedskrivninger for den britisk bankgiganten Barclays.
Bankfrykt senker London-børsen

15.
Barclays tar avsetninger på 2,7 milliarder dollar i perioden juli til oktober etter tørken i kredittmarkedet relatert til ettervirkninger av subprimekrisen.
Smittende usikkerhet

20.
Boliglånsselskapet Freddie Mac fikk mer enn doblet tapet i tredje kvartal.
Wall Street i storform

25.
Et av verdens største bankkonsern og det største finanshuset på Wall Street planlegger nye runder med oppsigelser.
Venter masseoppsigelser

27.
Ny uro i de internasjonale finansmarkedene har gitt fallene renter i statsobligasjonsmarkedet og store valutabevegelser det siste døgnet.
- Uroen har blusset opp igjen

Klikk på bildet for å forstørre.

28.
Terra-Gruppen har vedtatt å begjære oppbud i meglerhuset Terra Securities. Virksomheten stopper med umiddelbar virkning.
Terra Securities slår seg selv konkurs

Snakkesalige kommunetopper mister munn og mæle etter konkursbegjæringen.
Kommunetopper i Terra-sjokk

Den samlede gjelden til det skandaliserte meglerfimaet er på drøyt 601 millioner kroner, går det frem av kjennelsen. Sum eiendeler er er oppgitt til drøyt 219 millioner kroner. Av dette utgjør kundefordringer 66 millioner. Resten er stort sett bankinnskudd og lignende.
Terra har 601 mill. i gjeld

Den avgåtte sjefen for Terra Securities forteller at de har 40.000 kunder registrert, men at dette er ikke jevnlig kunder. Kundene til meglerhuset vil kunne disponere sine midler som står på VPS-kontoer. Kredittilsynet har uttrykket at de ønsker at å få kjørt gjennom oppgjørene, og dette vil avklares med kreditorene og konkursboet.
40.000 rammet av skandalen

Aksjonærforeningen ber finansministeren la være å presse sparebankene.
- Fingrene av fatet, Kristin

Kommunal- og regionaldepartementet skal fortsatt vurdere lovligheten i det kommunen har foretatt seg da de gikk inn i avtalen med Terra Securities.
- De har ikke lov

Den mye omtalte Terra-skandalen har ringvirkninger utenfor Norges grenser. Nå går den amerikanske storbanken Citigroup ut å forsvarer seg mot mulige anklager.
Citigroup: - Ikke vårt ansvar

De hadde mulighet for 150 millioner kroner. Nå taper kommunene utrolige 350 millioner kroner.
Pengene tapt for alltid

Hemnes-ordføreren vil ha kloa i restene etter Terra Securities. Terra sier imidlertid at tapet kommunene står ovenfor er på minst 350 millioner.
Tror ikke pengene er borte

Klikk på bildet for å forstørre.

Sparebankene mener Terra Securities må ordne opp med kommunene selv.
- Ikke bankenes problem

LES OGSÅ: Alt om Terra-skandalen

Antallet solgte brukte boliger i USA falt med 1,2 prosent til 4,97 millioner i oktober og til det laveste omløpsnivået på siden 1999.
Lavere boligsalg

29.
Englands sentralbanksjef Mervyn King sier at de vil tilby bankene nødlån med lengre tilbakebetalingstid i takt med økte pengemarkedsrenter.
Frykter hard landing

Tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at salget av nye boliger økte med 1,7 prosent til 728.000 i oktober.
Skuffende boligsalg i USA

30.
Samtidig som hundrevis av norske kraftmillioner gikk tapt i Citigroups «alternative» fond, ble arabiske oljemilliarder pumpet inn i som ny kapital i storbanken.
Oljepenger til Citigroup

Morgan Stanley kvitter seg med en av sine kvinnelige toppledere.
Wall Street-kjempe sparker kronprinsesse

I et forsøkt på å avverge en truende bølge av tvangsauksjoner er USAs finansminister i ferd med å overtale en rekke amerikanske formidlere av boliglån til å fryse rentene på variable lån.
Vil stoppe skrekkscenario

Investorene som hørte på rådene fra meglerkjempene Merrill Lynch og UBS om å kjøpe aksjer i Bear Stearns og Morgan Stanley, tapte penger hver dag.
Eksperter villedet investorer

DESEMBER:

3.
Problemene i «subprime»-markedet ser nå ut til å smitte over til andre ikke relaterte sektorer, inklusiv de tradisjonelt trygge statsobligasjonene. Finansuroen er på vei til Europa.
Finansuroen på vei til Europa

Klikk på bildet for å forstørre.

5.
USAs president kaster seg inn i kampen for å redde landets tusenvis av «subprime»-ofre.
- Bush skal redde boligeiere

Presidenten har kommet med en utstrakt hånd til hardt prøvede boligeiere.
Bush redder gjeldsofre

Rentemøter i den europeiske og den britiske sentralbanken. Mens det ble rentekutt for britene, valgte den mektige europeiske sentralbanksjefen Jean Claude Trichet å sitte i ro.
- Endrer ikke Gjedrems renteplan

11.
Den amerikanske sentralbanksjefen kutter renten med 0,25 prosentpoeng til 4,25 prosent.
USA kutter renten

12.
Sentralbankene i USA, Storbritannia, Canada og Sveits, samt den europeiske sentralbanken ESB overrasker finansmarkedene med en melding om at de går sammen om tiltak for å tilføre kortsiktig likviditet.
Sentralbanksjokk gir børshopp

Internt opprykk skal lose Citigroup ut av finanskrisen.
Ny topp i kriserammet finansgigant

Klikk på bildet for å forstørre.

14.
Flere finanshus i USA skjelver. Men millionbonusen er sikret hos Goldman Sachs.
400 mill. til toppsjefen

17.
Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), frigjør sammen med fire andre sentralbanker, deriblant Bank of England og European Sentral Bank, mandag tjue milliarder dollar, eller om lag 110 milliarder norske kroner, i likviditet til de største bankene, i et forsøk på å fire på bekymringen rundt den globale kredittkrisen.
110 milliarder på auksjon

Australske kommuner gikk i samme felle som Terra-kommunene.
Terra-skandale i Australia

18.
Det amerikanske meglerhuset Goldman Sachs har i motsetning til sine meglerkolleger gått klar av subprime-problemene så langt.
Verdens største knaller til

Fremtiden blir smertefull for banksektoren, tror sentralbanksjef.
- Problemene er her fortsatt

19.
Det nest største meglerhuset på Wall Street, Morgan Stanley, presenterer elendige tall for fjerde kvartal.
Skrekktall fra Morgan Stanley

- Sentralbanken i USA kan lykkes i redningstiltakene som ble varslet.
Kan redde gjeldsslavene

20.
Dampende økonomi fører kineserne til det høyeste rentenivået på ni år.
Kina fortsetter rentegaloppen

21.
Flere vestlige investeringsbanker ber investeringsvillige asiater rekke dem en hjelpende hånd.
Krisehjelp fra Asia

2008

JANUAR:

4.
Den månedlige sysselsettingsrapporten var skuffende svak. President George Bush holdt en pressekonferanse hvor han argumenterte mot skattehevinger, som mange i Kongressen ønsker. Han benyttet samtidig anledningen til å si at finansmarkedene i USA er «sterke og solide».
Elendig slutt på dyster uke

7.
Den amerikanske lingvistikk-organisasjonen The American Dialect Society (ADS) kåret «subprime» til fjorårets ord i USA.

8.
Konsernsjefen i Bear Stearns trekker seg etter å ha jobbet i selskapet siden 1969.
Microsoft-smell etter Fast-kjøp

Antallet avtalte boligsalg i USA falt med 2,6 prosent i november.
Bratt fall i boligsalget

10.
Verdensbanken håper kraftig vekst i utviklingsland vil redde verden.
Fattige skal redde verden

Skillet mellom nord og sør er snart avleggs.
NA24-kommentar: U-landene fosser frem

Tidligere finansminister mener en hjelpepakke på 270 og 400 milliarder kroner med skattelettelser er nødvendig for dra USA ut av den pågående økonomiske krisen.
- Vi skal alle dø

Kredittkortselskapet Capitol One får juling etter et resultatvarsel der de ikke klarer innfri egne forventninger.
- Verste siden 2001

11.
USAs største bank kjøper den kriserammede boliglånsgiganten Countrywide.
Kjøper krisebank

Gull, en trygg havn i finanskaoset, koster for første gang over 900 dollar.
Rekordhøy gullpris

15.
Citigroup tapte 9,3 milliarder dollar, hovedsakelig på «subprime»-lån i fjerde kvartal.
Stortap for bankgigant

16.
USAs tredje største bank, JP Morgan Chase, tapte 7 milliarder på subprime.
Storbank skuffer

17.
Den amerikanske storbanken Merrill Lynch skuffer med sitt resultat for fjerde kvartal. Antallet påbegynte boliger falt med 14,2 prosent, det er den største månedlige nedgangen på 16 år. Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke advarer om at det svake boligmarkedet kan tynge økonomien for store deler av 2008. Finansselskapet Ambac Financial Groupfikk aksjekursen halvvert etter at Moody's meldte at de hadde satt selskapet under analyse og at de kan se for seg en nedjustering.
- Det er djevelens spill

Finanskjempen Merrill Lynch måtte ta nedskrivninger på 11,5 milliarder dollar i fjerde kvartal.
Milliardtap for kjempe

18.
President George W. Bush er i ferd med å foreslå en rekke tiltak som skal stimulere veksten i den amerikanske økonomien. For å unngå at USA trer inn i en resesjon vil han blant annet foreslå skattekutt for både private og næringslivet.
Bush skal hindre resesjon

Eksportfinans melder at de henter inn 1,2 milliarder kroner i frisk aksjekapital. Uroen i kapitalmarkedet har fått kursene på obliasgjonslån til å falle, og det er dette som nå rammer Eksportfinans.
Børsuroen rammer Eksportfinans

20.
Virgin-sjef Sir Richard Branson er for tiden i Asia sammen med statsminister Gordon Browns britiske delegasjon. Her sier han at han tror han vil sikre seg banken Northern Rock.
Kjendismilliardær nær krisebank-kjøp

22.
Tirsdag overrasket sentralbanken i USA med å kutte styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til 3,50 prosent.
Tidenes største nødkutt

Indeksen som viser risiko for mislighold av lån blant selskaper i USA og Europa har steget til det høyeste nivået siden indeksen ble opprettet i 2004.
Rekordmange misligholdte lån

23.
Kredittilsynet stanger hodet i veggen mot lånekåte nordmenn.
Kredittilsynet bekymret

- Finansnæringen er uansvarlig, tordner eks-statsminister Kåre Willoch.
Willoch fillerister finansfolk

Fondsforvalter Ragnhild Wiborg dro 20 prosent på børsfallet i det svenske hedgefondet Consepio.
Hun håver inn på børsfallet

24.
Det skal være inngått en foreløpig avtale om redningsplanen som skal redde USAs økonomi.
Gigantisk skattelette på trappene

I fjor var det «subprime». Nå sprer et nytt ord trøbbel i USA.
Ny krise på vei

Utro tjener sender sjokkbølger inn i finansmarkedet.
Svindlet storbank for 40 milliarder

Salget av brukte boliger i USA falt til 4,89 millioner bergenet på årlig basis i desember. Det er en nedgang på 2,2 prosent og det laveste nivået på ni år.
Boligprisene faller

25.
Societe Generale får flengende kritikk etter milliardskandalen.
Kritikk hagler mot skandalebanken

Klikk på bildet for å forstørre.

Milliardsvindelen i Frankrike kan ha tvunget frem sjokkuttet i USA.
Kuttet renten etter svindel?

En ukjent fransk trader kan ha utløst tirsdagens omdiskuterte rentekutt i USA.
NA24-kommentar: Kaostrader ga rentekutt?

28.
Angelo Mozilo, administrerende direktør for långiveren Countrywide Financial, har takket nei til et tilbud «Don Corleone» i filmen «Gudfaren» trolig hadde klassifisert som umulig å avslå. Subprimekrisen har veid tungt på långiveren, og nå ser det ut til at Bank of America kjøper opp det som er igjen.
Vil ikke ha 200 millioner

Meglerhuset Dresdner Kleinwort spår store nedskrivninger fra de britiske storbankene Barclays Plc og Royal Bank of Scotland.
Dramatisk fall på børsen

Nyboligsalget i USA falt med 4,7 prosent i desember. Salget av nye boliger faller til det laveste på 12 år.
Boligsalget stuper i USA

29.
I en publikasjon utgitt av Det internasjonale pengefondet IMF, kommer det frem at de spår lavere internasjonal økonomisk vekst i tiden som kommer.
- 2008 blir et tregt år

30.
Rentekutt nummer to av to på til sammen 1,25 prosent gjort over den siste uken kom nå. De dramatiske kuttene er gjort i et forsøk på å redde den amerikanske økonomien fra nedgangstider.
Rentedommen er klar

En ny bekymring knyttet til et obskurt, men viktig, segment av forsikringsbransjen, de såkalte «monoline»-selskapene, kredittforsikringsselskaper, som forsikrer obligasjonslån, kom på kartet.
Ratingkutt utlignet rentekutt

For første gang i historien kommer UBS til å legge frem et underskudd.
Varsler giganttap

Klikk på bildet for å forstørre.

31.
Hedgefond sender ut rapport som anslår store, potensielle tap for «Monoline»-selskapene Ambac og MBIA, som slår tilbake mot ryktene og sa at de forventer å beholde sin AAA-rating.

MBIAs, som fikk et tap på 2,3 milliarder dollar i fjerde kvartal, toppsjef Gary Dunton avviste konkursspekulasjonene og sa at selskapet har mer enn nok kapital til å opprettholde kredittvurderingen.
Festbrems ga aksjefest

Det finansielle forsikringsselskapet FGIC har blitt nedgradert av ratingselskapet Fitch. Dermed er nok et selskap som faller inn under kategorien «monoline» i trøbbel.
Børsen under viktig grense

John Fredriksens høyre hånd har oppskriften klar for de tøffe tidene.
Cash is king

Norge og Terra-saken ble dratt inn i republikanernes debatt.
McCain trakk Terra-saken inn i valgkampen

Milliardær satset på finanskrisen.
Geni ble idiot – og geni igjen

FEBRUAR:

7.
Josef Ackermann, administrerende direktør i Deutsche Bank, advarer mot utviklingen blant amerikanske obligasjonsforsikrere.
Spår finansiell tsunami

8.
8. februar i fjor raste det amerikanske boliglånsselskapet New Century Financials 36 prosent på én dag. Men i tillegg – og kanskje viktigere – kom det en melding fra den britiske storbanken HSBC som sjokkerte markedet.
Ett år med subprime

11.
Aksjeverdien til verdens største forsikringsselskap målt i midler, American International Group, opplever den verste dagen på 20 år. Årsaken er at revisorer skal ha funnet ut at selskapet har mye større tap knyttet til kredittmarkedet enn tidligere meldt.
Forsikringsgigant får grisebank

Klikk på bildet for å forstørre.

13.
Nordens ledende banksjef tror vi bare er halveis i kredittkrisen.
- Krisen er ikke over

14.
DnB NOR fortsetter trenden med å overraske markedet positivt også i fjerde kvartal. Bankkonsernet overrasker positivt på alle områder.
DnB Nor overrasker

Den sveitsiske storbanken UBS har fått den største subprime-smellen av de europeiske bankene.
Stortap for storbank

15.
Den franske storbanken Societe Generale har vært mye i media i forbindelse med skandalen rundt traderen Jérôme Kerviel. Ifølge ledelsen kostet Kerviel banken et tap på utrolige 4,9 milliarder euro, det største tradingtapet i bankhistorien. Nå gir Standard and Poors banken noe av skylden selv.
Skandalebank straffes

18.
Subprime-problematikken blir gjort narr av overalt på verdensveven, men det er ikke bare amerikanske banker som får gjennomgå.
Subprime for dummies

Utenlandske rikinger og fete bonuser har holdt boligmarkedet i London hett. Det er det slutt på nå.
Rikingene svikter London

19.
Storbanken Credit Suisse har oppdaget feilprisede obligasjoner i sine porteføljer som får store konsekvenser. En internrevisjon skal ha funnet feilprising i posisjoner banken har vært i, noe som har ført til at banken må nedskrive 2,85 milliarder dollar.
Ny finansbombe - må kutte 5 mrd.

20.
Investeringsfondet KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co) har utsatt tilbakebetalinger av sertifiktatgjeld for milliarder av dollar, og er nå i forhandlinger med sine kreditorer.
Gigantfond gir børstrøbbel

Bob Diamond, styremedlem i den engelske banken Barclays mottar en bonus på 14.8 millioner pund til tross for at avdelingen han leder, tapte hele 1,6 milliarder pund på «subprime»-krisen i USA.
Tapte milliarder - får millioner

Klikk på bildet for å forstørre.

21.
Det siste året har vi sett mange eksempler på finansiell nakenbading.
NA24-kommentar: Disse var nakne i vannet

Statistisk sentralbyrå har kikket i krystallkulen. Konklusjonen er at 2007 var et toppår.
- Mørkere tider i sikte

Den amerikanske IT-sektoren er ennå ikke rammet av «subprime»-krisen.
IT rammes ikke av krisen

22.
Det kan nok være riktig at man ikke noe som helt tilsvarer den amerikanske subprime-krisen i Norge, men det finnes noe som ligner mistenkelig, nemlig lavinnskuddsleiligheter i borettslag.
Subprime i Norge

Den kriserammede obligasjonsforsikreren Ambac er på god vei til å finne en løsning på problemene sine. Bankmennene som jobber med en løsning skal ha kommet «betydelig» nærmere en løsning.
- Verden går ikke under

25.
Kredittratingsbyrået Standard & Poor's beholder AAA-ratingen på de såkalte monolineselskapene MBIA og Ambac Financial Group, Amerikas største obligasjonsforsikrere.
Gledesrus på Wall Street

Bruktboligsalget falt i USA i januar, men ikke like mye som fryktet. Ved utgangen av januar var det nok brukte boliger til salg til å dekke 10,3 månder med tilbud.
Boligsalget faller i USA

27.
Nyboligsalget faller videre i USA. Salget av nye boliger falt med 2,8 prosent til 588.000 i januar på basert på årlig salgstakt.
Ny smell for boligsalget

28.
Gjelden for norske husholdninger har aldri vært høyere. Det kom frem da Kredittilsynet la frem oversikten over nordmenns gjeld torsdag. Lyspunktet er at unge folk ikke lenger låner over evne.
Vi sitter på en gjeldsbombe

MARS:

4.
Avkastningen på Statens pensjonsfond – Utland, eller oljefondet, ble på 4,3 prosent målt i internasjonal valuta i 2007.
Så mye er oljefondet verdt

Citigroup tapte 9,3 milliarder dollar, i underkant av 82 milliarder kroner eller 1,99 dollar per aksje i fjerde kvartal og bankkjempens spareplan blir omfattende.
30.000 jobber kan ryke

Mange amerikanske og europeiske selskaper trenger ny kapital som følge av subprime krisen.
Kineserne jakter i vest

5.
Frankrikes nest største bank Credit Agricole måtte ta store nedskrivninger på grunn av subprime-investeringer i fjerde kvartal.
Milliardtap for fransk storbank

7.
Tre symboler på subprime-fiaskoen vitnet fredag under en høring i Kongressen, som gransker hvordan betalingen for toppsjefer fastsettes.

Charles Prince fikk sist høst sparken fra Citigroup, Stan O’Neal fikk sparken fra Merrill Lynch og Angelo Mozilo er trolig på vei ut fra Countrywide Financial, som er i ferd med å bli kjøpt av Bank of America.
Lønnskonger grillet

Boliglånsselskapet Thornburg Mortgage Asset Corp. kan bli et nytt offer for subprime-krisen.
Finansselskap vakler

13.
NewMont Mining Corp., som er den nest største gullprodusenten i verden, klatret til sitt høyeste nivå siden januar etter at gullprisen steg til rekordnivå på 1.000 dollar.

Kredittratingsselskapet Standard & Poor's (S&P) uttaler at de forventer at bankenes tap i forbindelse med pantebaserte subprimelån snart er nedbetalt.
Amerikansk snuoperasjon

21.
I USA har antallet på arbeidstakere som for første gang søker om arbeidsledighetstrygd økt ytterligere. Samtidig er trygdeutbetalingene i landet på sitt høyeste siden august 2004, noe som indikerer at flere og flere blir avskjediget.
Amerikanere fjerner daukjøttet

23.
Englands sentralbank, Bank of England, leder an diskusjonene om hvordan sentralbankene kan bidra til å rette opp i den skakkjørte verdensøkonomien.
Planlegger tidenes redningsaksjon

24.
Statens Pensjonsfond - utland, bedre kjent som oljefondet, har plassert 150 milliarder kroner i 110 forskjellige verdipapirer i USA.
Oljefondet investerte i subprime

25.
Salget av nye boliger falt med 1,3 prosent til 590.000 i februar på basert på årlig salgstakt.
Nyboligsalget faller i USA

31.
Her er investoren som identifiserte en gigantisk boble, og bommet likevel.
NA24-kommentar: Boblebom til lærdom

APRIL:

1.
Lehman Brothers har sikret seg fire milliarder dollar i frisk kapital. Det er 1 milliard dollar mer enn hva selskapet tidligere opplyste om, og skyldes stor interesse for investorene. Emisjonen skjer i form av 4 millioner konvertible foretrukne aksjer med en tegningskurs på 1.000 dollar per aksje.

Det er også stor interesse for emisjonen i den sveitsiske storbanken UBS. Etter å ha lagt frem et tap på over 12 milliarder dollar i første kvartal etter nedskrivninger på over 19 milliarder dollar, skal den største banken i Europa hente frisk kapital. Totalt skal UBS ha 15 milliarder dollar i frisk kapital og dette skjer like etter at de hentet inn 13 milliarder dollar fra investorer i Singapore og Midtøsten.
Gledesrus på USA-børser

7.
Alan Greenspan slår tilbake mot sine kritikere.
- Boligboblen ikke min feil

Den tapsrammede sparebanken Washington Mutual kan få 5 milliarder dollar i tilskudd. Det sveitsiske selskapet Novartis kjøper 25 prosent av forventningene gjennom å betale 11 milliarder dollar eller rundt 56 milliarder kroner. Det er Nestlé som nå selger unna deler av forventningene, dette er i tråd med hva selskapet har meldt om tidligere.
Børsopptur i New York

8.
Finansnæringens hovedorganisasjon mener alle i Norge må bære prisen for den amerikanske finanskrisen.
- Alle må betale

9.
Det internasjonale pengefondet, IMF, mener USA er på vei inn i en liten krise og kan dra med seg resten av verden.
Spår mild resesjon for USA

11.
Subprimekrisen koster forsikringstoppene mer enn noen naturkatastrofe.
Finanskrisen verre enn naturkatastrofer

16.
Toppsjefen i finanskjempen JP Morgan Chase, Jamie Dimon uttaler at han tror krisen i kredittmarkedene kan nærme seg en slutt ved utgangen av året.
Ny børsopptur i Asia

Klikk på bildet for å forstørre.

18.
Citigroup tapte 5,1 milliarder dollar, i overkant av 25 milliarder kroner eller 1,02 dollar per aksje i første kvartal.
Nytt stortap for Citigroup

21.
Den britiske sentralbanken, Bank of England, er i dag ventet å presentere en ny plan for å forhindre at kredittkrisen skal føre til flere ødeleggelser for det britiske bankvesen. Målet er å forhindre at økonomien blir lidende også.
Tidenes redningspakke til bankene

Misligholdet opp 50 prosent i Jyske Bank.
- Danmark på vei mot subprime-krise

22.
Salget av brukte boliger falt med 2 prosent til 4,93 millioner i mars. Ved utgangen av mars var det nok brukte boliger til salg til å dekke 9,9 månder med tilbud.
Fallende boligsalg i USA

23.
Lavinnskuddsboliger blir i mediene ofte kalt Norges svar på subprime. Kommunalministeren har nå tatt mediekritikken på alvor og innkalt til møte om denne borettslagsformen.
Toppmøte om boligtrøbbel

USAs nest største obligasjonsforsikrer Ambac tapte 1,66 milliarder dollar, omlag 8,3 milliarder kroner, eller 11,69 dollar per aksje i første kvartal.
Milliardtap fra USA-kjempe

24.
Salget av nye boliger falt med 8,5 prosent til 526.000 i mars på basert på årlig salgstakt. Det er det laveste nivået på 17 år og langt dårligere enn hva markedet hadde forventet.
Boligsalget stuper i USA

25.
Meglerhuset Carnegie fikk et resultat før skatt på 181 millioner svenske kroner i første kvartal.
Magrere fra Carnegie

28.
UBS har hevet bankene i USA til «nøytral» fra «undervekt», og sier samtidig at tilbakegangen til stabil inntjening skjer raskere enn forventet, godt hjulpet av kapitalinnsprøytinger og forbedringer i kredittmarkedene.

Verdens største finansselskaper har hittil levert 309 milliarder dollar i nedskrivninger og kreditttap i løpet av de siste ni månedene etter kollapsen som oppsto i det amerikanske subprime-markedet.
Tror kredittkrisen er over

29.
For første gang på fem år la den tyske storbanken Deutsche Bank i dag tap på bordet. Tapet kommer etter nedskrivninger på 4,2 milliarder dollar.
Første tap på fem år

MAI:

5.
Den sveitsiske storbanken UBS kan komme til å kutte opp mot 8.000 stillinger for å komme i balanse igjen etter milliardtap.
8000 kan få sparken

6.
Den sveitsiske storbanken UBS tapte 54,5 milliarder kroner i første kvartal.
5.500 må gå fra storbank

Briter og andre vesteuropeere flokker seg mot russiske byer, de håper å tjene penger i et stigende boligmarked.
Boligrush i Moskva

Klikk på bildet for å forstørre.

7.
Antallet boliger som ligger for salg i USA viser en nedgang på 1 prosent i mars til 83,8 prosent. Det er fortsatt store forskjeller i landet på hvem som får tilgang til boliglån.
Ser tregere boligsalg

8.
De amerikanske boligproblemene har krevd sitt største offer. Byen Vallejo er nå den største byen i Californias historie som har slått seg selv konkurs.
Denne byen er konkurs!

21.
Bankkjempen Lehman Brothers ser ut til å være hardest rammet, med nedskrivninger og tap på ineffektiv hedging trolig på 1,5 milliarder dollar til 2 milliarder dollar. Morgan Stanleys hedgetap er trolig på halvparten av tapene til konkurrenten Lehman, spekuleres det.
Wall Street-banker bommer igjen

23.
Salget av brukte boliger i USA falt med 1 prosent til 4,89 millioner i april. Det er nok boliger til å dekke11,2 måneder med etterspørsel, noe som er det høyeste nivået på 9 år.
Svakere boligmarked i USA

26.
Didier Cossin er professor ved den anerkjente økonomiskole IMD i Lausanne. Gjennom en årrekke har han forsket på risiko i finansmarkedene. Nå gir professoren ratingbyråer og kriminelle aktører i finansbransjen mye av skylden for kredittkrisen som skyller over finansmarkedene.
Her er syndebukkene

27.
Statistikk fra det amerikanske handelsdepartementet viser at salget av nye boliger steg med 3,3 prosent i april.
Ny positiv boligoverraskelse

31.
JPMorgan Chase & Co fullfører overtakelsen av investeringsbanken Bear Stearns for 1,4 milliarder dollar.

Bear Stearns Co. overlevde flere store økonomiske nedgangsperioder i løpet av sine 85 leveår, deriblant depresjonstiden på 1930-tallet. Men kredittkrisen ble for hard kost for investeringsbanken.

I mars ble selskapet drevet til randen av konkurs, da spekulanter tok ut nærmere 17 milliarder av selskapets kontantbeholdning i løpet av noen få dager.
JP Morgan husets herrer

JUNI:

9.
Antallet inngåtte salgskontrakter på boliger steg med 6,3 prosent i april og dermed endte indeksen på 83,2.
Positiv boligindeks

17.
Investeringsbankene Morgan Stanley og Citigroup må nå klare seg uten flere av sine topprangerte oljeanalytikere. Lønnsutbetalinger skal være årsaken. Det har hittil blitt rapportert om at 83.000 ansatte må gå fra sine jobber i investeringsbanker.
Meglerkjemper mister oljeanalytikere

19.
Over 400 personer har blitt arrestert i det som skal være en nasjonal koordinert kredittsvindel i forkant av lånekrisen i USA i fjor. Tapet som skriver seg til svindlene estimerer seg til en milliard dollar, eller mer enn fem milliarder kroner, opplyser det amerikanske justisdepartementet.
Over 400 siktet for kredittsvindel

25.
Salget av nye boliger i USA falt med 2,5 prosent til 512.000 i mai basert på årlig salgstakt. På ett år har nyboligsalget falt med 40,3 prosent, og boligprisene forsetter ned.
Fallende boligsalg

Den britiske storbanken Barclays planlegger å hente inn 8,9 milliarder dollar for å styrke kapitalbasen.
Barclays henter milliarder

JULI:

1.
Den amerikanske banken Countrywide Financials går over ende.

4.
Den sveitsiske storbanken UBS melder at den forventer at resultatet for andre kvartal kommer til å ende på null eller like under.
UBS advarer om tap

7.
Tapene som finansselskaper må ta kan være på svimlende 1600 milliarder dollar. Siden i fjor har finansselskapene, banker og meglerhus, måttet skrive ned 400 milliarder dollar i verdier.
Kan koste 8.160.000.000.000 kroner

Klikk på bildet for å forstørre.

8.
Antallet inngåtte salgskontrakter på boliger i USA falt med 4,7 prosent i mai og dermed endte indeksen på 84,7.
Svak boligindeks

24.
Salget av brukte boliger falt med 2,6 prosent til 4,86 millioner i USA i juni. Det er den laveste salgstakten siden første kvartal 1998.
Dårlig boligsalg i USA

25.
Salg av nye boliger falt med 0,6 prosent til 530.000 i USA i juli, noe som var bedre enn fryktet.
Oppmuntrende boligtall

AUGUST:

6.
Morgan Stanley skal ha gitt beskjed til tusenvis av kunder at de ikke kan trekke på kredittlinjer som er sikret i eiendomsverdier.
Storbank fryser boliglån

12.
Den sveitiske storbanken UBS tar ytterligere 5,1 milliarder dollar i nedskrivninger knyttet til kredittrelaterte investeringer. Flesteparten av klientene har eiendom som har falt i verdi, og en kilde med kjennskap til situasjonen sier at banken vil fornye slike kredittlinjer månedlig fremover.
Smell for storbank

13.
Fredsprisvinner Muhammad Yunus går kraftig ut mot det økende profitthensynet som truer mikrokredittmarkedet.
- Lånehaier inn i mikrokreditt

25.
De tre bankene Nordea, Danske Bank og Nykredit skal inn og rydde opp i lånene som danske Roskilde Bank har brent seg på. Og utlånspolitikken til banken får nå gjennomgå. Sentralbanksjef Bernstein karakteriserer Roskilde Bank sin lånepolitikk som lemfeldig.

Den danske banken har sett at verdien på lånene de har gitt ut har rast, og de har blitt tvunget til å ta så store tap at de ikke har klart å holde seg flytende. Bankens aksjonærer kan nå se pengene forsvinne.
Full kollaps i storbank

Deler av det danske folkepartiet mener at deler av kollapsen i den danske storbanken Roskilde Bank kan skyldes kriminell virksomhet, der enkelte i bankens ledelse skal ha beriket seg på andres midler. Nå bes det om at den danske bankkollapsen havner i rettsvesenet.
- Mulig innsidehandel i skandalebank

Salg av nye boliger i USA steg med 2,4 prosent til 515.000 i juli. På ett år har salget av nye boliger falt med 35,3 prosent. Totalt ligger det nok nye boliger til salgs til å dekke 10,1 måneder med etterspørsel, noe som er en nedgang fra 10,7 prosent i juni.
Boligoppgang i USA

26.
Etter at Roskilde Bank gikk over ende advarer nå kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's mot å tro at dette er den siste danske banken som får alvorlige problemer.
Flere banker er i fare

Flere norske fond har blitt reddet av den danske sentralbanken etter at Roskilde Bank gikk over ende etter at de har investert i obligasjoner.
Reddet av sentralbanken

Roskilde Bank har tapt 1,9 milliarder danske kroner på lån til eiendom.
Insolvent etter lån til eiendom

27.
Et av Europas beste forvaltningsselskaper har en liste på fem norske banker hvor de ikke tør investere.
Norske banker svartelistes

Porteføljeforvalter mener at banker som har vært spesielt aggressive med utlån i næringseiendom i tillegg til banker som opererer i Nord-Norge er blant dem som svartelistes.
Mulige feller i Bank-Norge

29.
Roskilde Bank, som for noen dager siden ble reddet av den danske sentralbanken, fikk i første halvår et tap på 5,1 milliarder danske kroner.
Krisebanken tapte 5,1 milliarder

Fredag kveld opplyser adm. direktør Petter W. Borg i Pareto Forvaltning at man skriver ned 100 prosent av investeringene i ansvarlige lån utstedt av danske Roskilde Bank, som denne uken kollapset og må reddes av staten.

Det skjer etter at Pareto kom i søkelyset for bare å ha skrevet ned investeringen med 85 prosent, mens andre, som Storebrand, WarrenWicklund og Danske Capital, tok hele tapet.
Pareto tar tapet

SEPTEMBER:

3.
To aksjemeglere som jobbet i Credit Suisse er siktet for svindel med subprimerelaterte verdipapirer.
Studielån var råtne boliglån

5.
Finansdepartementet i USA er nesten klar med en redningspakke for de kriserammede boliglånsselskapene Fannie Mae og Freddie Mac.
Nær redning for Fannie og Freddie

7.
Finansdepartementet i USA er klar med en redningspakke for de kriserammede boliglånsselskapene Fannie Mae og Freddie Mac. Amerikanske skattebetalere går inn med inntil 100 milliarder dollar i hvert selskap.

Men det er ikke gratis penger. Toppledelsen sparkes, staten tar kontrollen over styret, selskapene får ikke betale utbytte, de får ikke drive lobbyvirksomhet mot lovgivere, fra 2010 skal virksomheten reduseres med 10 prosent i året, statens investering er høyere prioritert enn ordinære aksjer, og det meste av oppsiden blir overført fra dagens aksjonærer til staten.
Bush redder boliglånsgiganter

Klikk på bildet for å forstørre.

8.
NA24-kommentar:For store til å dø

Investorlegenden Warren Buffett støtter myndighetenes finansielle nødhjelpsoperasjon.
- Riktig å redde bankene

Gladnyhetene fra USA sender børsene i Europa oppover.
Jubelscener på børsene

9.
Oljefondet kan ha tapt milliarder på investeringer i Fannie og Freddie.
Kan ha tapt 88 mrd.

USAs neste president må avgjøre hva som skal skje med Fannie Mae og Freddie Mac.
Krangler om boligkjempenes skjebne

Toppsjefene i Fannie Mae og Freddie Mac stikker av med gullkantede fallskjermer etter kollapsen.
Krisesjefer får fett betalt

10.
Lehman Brothers, USAs fjerde største investeringsbank fikk i tredje kvartal et nettoresultat på minus 3,9 milliarder eller minus 5,92 dollar per aksje. Det tilsvarer nærmere 22,3 milliarder kroner.

På en telefonkonferanse etter at rapporten ble lagt frem sa konsernet at de er i fremskredne samtaler med en rekke potensielle partnere om å selge en majoritetsandel i investeringsbankenheten. Aksjekursen halvvert på børsen.
Stjernesmell for bankkjempe

Oljefondet tapte flere hundre millioner kroner på Lehman-kollapsen.
Norges Bank i finanskollaps

Kristin Halvorsen roser George W. Bush for at han reddet boliglånsbankene Fannie Mae og Freddie Mac.
Kristin skryter av Bush

11.
Lehman får juling på børsen etter at de rapporterte om tap i tredje kvartal på 3,9 milliarder dollar i går, og for å unngå konkurs vil banken blant annet selge unna en rekke eiendommer, kutte utbyttet og selge deler av banken for å gjenvinne tilliten i markedet
Lehman kollapser

NA24-kommentar: Lærdom fra Lehman

12.
Sentralbanksjef Svein Gjedrem varsler at Norges Bank vil ha en gjennomgang av sikringsfondsordningen i Bank-Norge. Et av forslagene innebærer et kraftig kutt i garantibeløpet til bankkundene. Gjedrem vil kutte i sikkerhetsnettet

13.
Kapitalfond som Bain Capital og Clayton Dublier skal ha kommet med bud på Lehman Brothers.
Vil kjøpe krisebank

14.
Både amerikanske myndigheter og gutta på Wall Street jobber i helgen febrilsk for å finne en potent kjøper av Lehman Brothers. Samtidig trygler den tyske finansministeren amerikanske myndigheter om å ordne opp før Asia-børsene åpner natt til mandag.
- Please, redd oss!

15.
Bank of America iler til og redder den 94-årige investeringsbanken Merrill Lynch for for 50 milliarder dollar. Avtalen, som ble spikret sammen på 48 timer i helgen, forandrer det amerikanske banklandskapet. Bank of America blir nå involvert i hver eneste krok av finanssystemet, fra kredittkort og billån til aksjemegling og formuesforvaltning.
Bank of America kjøper Merrill

Klikk på bildet for å forstørre.

Wall Street-legenden Wilbur Ross kommer med dramatiske anslag for den hardt rammede finanssektoren. Han tror at det er mulighet for at ikke mindre enn 1.000 banker kan gå overende de nærmeste månedene.
- 1000 banker kan gå i bakken

Lehman Brothers går over ende i amerikansk histories største konkurs. Gigantgjelden til selskapet er på ufattelig 613 milliarder dollar. Den overgår både WorldCom Inc i 2002 og fallitten til Drexel Burnham Lambert's i 1990.
Historiens største konkurs

Den fallerte investeringsbanken Lehman Brothers har i helgen søkt om konkursbeskyttelse for sine kreditorer, såkalt Chapter 11. Aksjekursen har stupt med nesten 100 millioner dollar i snitt hver eneste dag siden 2. februar i fjor.
Har stupt en halv milliard hver dag

Lehman Brothers markedsverdi er mandag kveld på uvirkelig lave 154 millioner dollar. I februar 2007 var gigantbanken verdt nesten 60 milliarder dollar. I dag er verdien av selskapets hovedkvarter i New York verdt om lag seks ganger mer.
Kontoret verdt mer enn banken

Oljefondet kan se langt etter investeringen i krisebanken Lehman Brothers.
Her ryker dine sparepenger

Storebrand hevder de kun har en begrenset eksponering i Lehman Brothers. Som følge av kunngjøring fra Lehman Brothers Holdings kom Storebrand mandag med en melding for å berolige investorene
Storebrand med Lehman-tap

En særdeles viktig melding satte igang blodbadet på finansmarkedene.
Beskjeden som startet ragnarok

Aksjemarkedet svarer med å gi børsene bank. Sist USA-børsene fikk like mye juling var Osama bin Laden synderen.
Verste siden 11. september

Forstædernes Bank i Danmark er nå så hardt rammet av den internasjonale låne- og kredittkrisen at de gir opp kampen om å overleve som selvstendig bank. Forstædernes Bank er i en situasjon der banken fram til slutten av 2010 må refinansiere lån for rundt 5-6 milliarder danske kroner på de internasjonale lånemarkedene, og ytterligere 5-6 milliarder fram mot 2013.
Nok en bank klapper sammen

16.
To dager etter at de trakk seg fra samtalene om å overta hele investeringsbanken Lehman Brothers sier britiske Barclays at de er interessert i å kjøpe deler av virksomheten til den tidligere Wall Street-kjempen.
Barclays snuser fortsatt på Lehman

Acta Kapitalforvaltning har solgt Lehman-obligasjoner for en milliard kroner til privatkunder.
Acta-kunder satset en milliard på Lehman

Siden børsfesten 22. mai har hele 775 milliarder forsvunnet fra Oslo Børs. Det tilsvarer ni milliarder kroner hver eneste dag, inkludert helgedager.
775 milliarder har forduftet

Analysesjef er ikke i tvil: - Situasjonen er farlig og ute av kontroll.
- Dette er et børskrakk

USAs største forsikringsselskap, AIG, kan komme til å trenge 40 milliarder dollar, om lag 230 milliarder norske kroner for å redde seg ut av boliglånskrisen i landet.
Mulig løsning for forsikringsgigant

American International Group har fått kuttet sin kredittrating. Dermed blir pengeinnsamlingen gjort enda vanskeligere. På den annen side har rykter om en statlig redningsaksjon gjenoppstått.
Høydramatisk i AIG

Republikanernes presidentkandidat, John McCain, går ut i media og taler imot en statlig redningsaksjon mot AIG. Krigsveteranen er klar i sin tale, forsikringsgiganten American International Group bør ikke se til myndighetene for hjelp. Han ser ingen annen løsning enn å nekte bruk av statskassen.
- Ikke hjelp AIG

Goldman Sachs, som sammen med Morgan Stanley utgjør halvparten av de gjenværende store amerikanske investeringsbankene, la frem sitt resultat for tredje kvartal. Nettoresultatet kom inn på 1,81 dollar per aksje. I samme periode året før havnet resultat på 6,13 dollar per aksje. Omsetningen falt 36 prosent til 6,04 milliarder dollar, og havnet under forventingene på 6,23 milliarder dollar.
Goldman i pluss

Sentralbanksjef Ben Bernanke holder styringsrenten uendret på 2,00 prosent. Dette er stikk i strid med hva investorene trodde.
Bernanke holder stand

17.
Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil låne inntil 85 milliarder dollar til det kriserammede forsikringskonsernet American International Group (AIG). Den amerikanske staten overtar 79,9 prosent av AIG og får rett til å stanse utbetaling av utbytte til aksjonærene.
For stor til å dø

NA24-kommentar: Ikke nok livbøyer til alle

Klikk på bildet for å forstørre.

Den pågående kredittkrisen har allerede krevd mange ofre og nå går ryktene løpsk om hvem som er den neste til å ryke. Panikken er et faktum. Dagens gullrush og finansskrell har sjelden sett sine likemenn.
Ville utslag i finansmarkedene

Ny finanskjempe kan være på trappene i Storbritannia. Lloyds TSB skal være i fremskredne fusjonssamtaler med HBOS om å etablere et nytt stort bankkkonsern.
Storbanker i fusjonssamtaler

Boliglånsgiveren HBOS, Halifax Bank of Scotland, bekrefter at de er i samtaler med Lloyds-gruppen. En kjempe med 130.000 kunder kan bli skapt.
- Bekrefter samtaler

Russiske myndigheter har stengt Moskvabørsen etter flere dager med voldsomme nedganger.
Stanset børsen - fryktet kollaps

USA forbyr shortsalg. Det er såkalt «abusive short selling» de amerikanske kredittmyndighetene, SEC, vil ha en slutt på.Det betyr at megleren eller kjøperen fysisk må låne aksjen for å gjennomføre short-salget. Tidligere var det tillatt å selge short uten å låne aksjen, på denne måten hevder SEC at investorer kan manipulere prisene ved å legge inn uendelig mange salgsordre.

Det er fra og med 18. september regelen vil bli gjeldende der aksjen må være tilbakelevert på slutten av dagens handel, hvis ikke vil investoren få dagbøter.
Bøtelegger short-salg

18.
Det holdes krisemøter i Kinas forsikringsbransje etter AIG-problemene i USA.
Forsikringsbransjen i Kina skjelver

Spekulasjoner vil ha det til at Morgan Stanley og Washington Mutual kan få nye eiere i løpet av kort tid.
Ryktestorm rundt enda en storbank

Lloyds TSB Group Plc har kommet til enighet med HBOS, eier av Halifax og Bank of Scotland, om at den overtar konsernet for 22,2 milliarder dollar. HBOS, mistet halvparten av sin markedsverdi denne uken, og myndighetene fryktet at historien fra Northern Rock skulle gjenta seg. Derfor var statsminister Gordon Brown meget interessert I å få på plass avtalen.
Danner bankkjempe for 130 milliarder

Buffett-selskapet Mid-American Energy kjøper Constellation Energy. Mangemilliardæren kjøper selskapet til en 60 prosents rabatt fra hva det var handlet til for få dager siden.
Buffett driver bunnfiske

President George W. Bush får kritikk for å være fraværende i den økonomiske krisen.
Fillerister Bush i finanskrisen

Nå går engelske kredittmyndigheter (FSA) enda strengere til verks og bannlyser all short-handel av finansaksjer. Det er frem til og med 16. januar 2009 denne regelen foreløpig vil gjelde, men vil også bli betraktet på nytt etter 30 dager.
Bannlyser short-salg

Så langt har over 19.000 milliarder dollar forduftet fra verdens aksjemarkeder siden 31. oktober i fjor. Men myndighetene, der elendigheten har oppstått, kommer sannsynligvis ikke til å foreta seg noe som helst med tanke på nye lover og reguleringer.
- Vi har ikke peiling

Buffett-selskapet Mid-American Energy kjøper Constellation Energy. Mangemilliardæren kjøper selskapet til en 60 prosents rabatt fra hva det var handlet til for få dager siden
Buffett driver bunnfiske

19.
USAs finansminister Henry Paulson og sentralbanksjef Ben Bernanke foreslår å flytte alle råtne boliglån fra amerikanske finansinstitusjoner inn i et nytt statlig fond.
- Vendepunkt i finanskrisen

Storbanken HSBC var nær å gi 35 milliarder kroner for en bank fra Sør-Korea, men krevde en rabatt på grunn av den globale finanskollapsen. Kravet ble avvist, og nå spekuleres det i om banken vil by på kriserammede Morgan Stanley.
Krevde kriserabatt

To ganger i dag har de russiske myndighetene stengt handelen på børsene RTS og Micix. Frykten for at det russiske banksystemet skal kollapse som følge av krisen i finansdepartementet har gjort at myndighetene stanset handelen på børsene i to dager. RTS-børsen rakk å stige over 20 prosent før handelen ble suspendert.
Russisk børspanikk

Den globale finanskollapsen har halvert verdien på USAs nest største investeringsbank på kort tid. Det verserer nå rykter på Wall Street om Morgan Stanleys fremtid.
Rykteflom rundt Morgan Stanley

Budbringeren skytes når shortselgere får skylden for finanskrisen.
NA24-kommentar: Skyter på shortselgerne

22.
Oljefondet gamblet og tapte over milliarden på Lehman-kollapsen. Svenskene nøyde seg med 24 millioner.
Sverige styrte klar av Lehman

Siem Industrier eid av den norske London-bosatte investoren Kristian Siem, melder mandag formiddag at selskapet nå får juridiske råd om hvordan selskapet skal forholde seg til 4,68 millioner aksjer som er utlånt til Lehman Brothers.
Siem får Lehman-råd

Danske EBH Bank følger etter Roskilde Bank og Forstædernes Bank og går over ende. Nå klargjør Natiobalbanken til salg eller fusjon, og direktøren har fått sparken med øyeblikkelig virkning.
Enda en bank-kollaps

Investeringsbanken Morgan Stanley og bankkonsernet Wachovia startet i forrige uke samtaler om en eventuell fusjon for å redde de to skadeskutte selskapene. Men etter at Morgan Stanley i helgen fikk lov til å omdanne seg til et bankkonsern i USA, så skal samtalene ha blitt satt på vent på ubestemt tid.
Wachovia-fusjon på is

Japanske Mitsubisihi UFJ Financial Group vil ta en stor eierandel i Morgan Stanley. Det japanske bankkonsernet vil investere i en eierandel på 10 til 20 prosent i den skadeskutte investeringsbanken.
Japansk bank satser på Morgan Stanley

Natt til mandag tok en æra slutt på Wall Street. Ingen store meglerhus står igjen.
Wall Street møtte veggen

Forbudet mot shortsalg gjelder ikke bare finansaksjer lenger. Flere land har også innført forbud mot shortsalg, for eksempel Australia, Taiwan og Nederland.
Utvider forbud mot shortsalg

23.
Siem Industries kan tape en kvart milliard på Lehman-konkursen.
Kan tape 250 mill

Aktiv Kapital har avtalt å kjøpe en østerriksk portefølje med forbrukslån, med rundt 15 500 kontoer og en opprinnelig verdi på over 2,1 milliarder kroner.
Tjener på finanskrisen

24.
Svein Gjedrem har inngått en massiv kredittavtale for å kjempe mot dollartørken. Finanskrisen har medført dollartørke over hele verden, men nå får Gjedrem hjelp med å bedre dollarlikviditeten. Norges Bank har blitt enige med USAs statsbank, Federal Reserve, om en kredittavtale på fem milliarder dollar.

Federal Reserve, Reserve Bank of Australia, Danmarks Nationalbank, Norges Bank og Sveriges Riksbank offentliggjør etableringen av midlertidige kredittarrangementer for å møte tiltakende og vedvarende uro i de kortsiktige dollar-markeder.
Norge får låne 28 mrd. av Bush

Salget av brukte boliger falt med 2,2 prosent til en årlig salgstakt på 4,91 millioner i august. I august falt antallet brukte boliger til salgs med 7 prosent til 4,26 millioner, og det er nok til å dekke 10,9 måneder med etterspørsel. I juli var tallet rekordhøyt.
Rekordfall i boligprisene

Det føderale politiet FBI er nå i gang med innledende etterforskning om svindel i kjølvannet av kollapsen til de fire finansgigantene Freddie Mac, Fannie Mae, Lehman Brothers og AIG.
FBI inn i finanskrisen

25.
Den gigantiske sparebanken Washington Mutual, med en forvaltningskapital på 300 milliarder dollar og 43.000 ansatte, går konkurs. Dette er tidenes største bankkonkurs i USA.
Ny bank kollapset

Klikk på bildet for å forstørre.

Boligsalgsstatistikken fra det amerikanske handelsdepartementet viser en nedgang på 11,5 prosent til 460.000 i årlig salgstakt for nye boliger i august. Det er det laveste nivået siden januar 1991 da 401.000 nye boliger ble solgt i en årlig salgstakt.
Boligsalget stuper i USA

26.
Den gigantiske sparebanken Washington Mutual, med en forvaltningskapital på 300 milliarder dollar og 43.000 ansatte, går konkurs. Dette er tidenes største bankkonkurs i USA. Amerikanske myndigheter tok umiddelbart kontroll over banken og solgte mesteparten av virksomheten til JP Morgan Chase. Aksjonærene taper alt, og det blir etter alt å dømme store tap også for obligasjonseiere.
Ny bank kollapset

Oljefondet kan ende opp med å tape milliarder på den største bankkonkursen i USA gjennom tidene.
Norge tapte på gigantkonkursen

Danske Banks krav med sikkerhet som er meldt inn i den amerikanske skifteretten etter kollapsen i Lehman Brothers i forrige uke, står anført som 800 millioner dollar, nærmere 4,5 milliarder kroner.
Skylder Danske Bank 4,4 mrd

Frenetisk møtevirksomhet i Washington for å sikre at den store krisepakken for å ta over råtne lån i USA blir banket igjennom i Kongressen. Men ennå er politikerne ikke enige om et kompromiss. Planen, som har et omfang på svimlende 700 milliarder dollar, har vært alt annet enn ukontroversiell og Bush-administrasjonen har ikke klart å få gjennom sitt forslag. Både demokrater og republikanere har stilt meget store spørsmålstegn til planen.
Ikke enige om krisepakken

NA24-kommentar: Krisepakke i krise

Finanskrisen i USA har herjet med Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond - utland. Norges gigantiske oljeinntekter er investert i over 7000 selskaper verden over. Men det har vist seg at fondets investeringer i finanssektoren i USA har vært katastrofale.
Skrekkens liste

27.
Så mye av dine pensjonspenger som har gått tapt på grunn av finanskrisen i USA.
Skrekkens liste

28.
Den åttende største britiske banken Bradford & Bingley går over ende. B&B har 50 milliarder pund i utlån til kunder. Av dette er 41 milliarder i huslån til private kunder. Det er disse lånene som ikke skal selges. Spanske Santander kjøper restene.
Britisk storbank veltet

Krisen har snudd opp ned på verdensbildet for investeringsbankene.
Slik overlever de finanskrisen

29.
Myndighetene må tre til for å redde den europeiske giganten Fortis. Det er myndighetene i Belgia, Luxembourg og Nederland som nå blar opp 92,5 milliarder kroner.

Redningsaksjonen går ut på at Belgia kjøper 49 prosent av den belgiske bankvirksomheten for 4,7 milliarder euro, mens Nederland betaler 4 millioner euro for en tilsvarende andel i den nederlandske virksomheten. Luxembourg betaler 2,5 milliarder euro gjennom et konvertibelt lån som kan gjøres om til en eierandel på 49 prosent. Reddet av milliardhjelp

Verken i rentemarkedet eller i aksjemarkedet tror man helt og holdent på at redningspakken i USA vil virke.
Tør ikke tro på redningspakken

- India og Sørøst-Asia vil vokse med et lavere tempo enn tidligere estimert, skriver Morgan Stanley.
Tror på redusert vekst

Investorene flykter fra råvaremarkedet. Oljeprisen stuper 10 prosent.
Panikken sprer seg

To danske banker overtas nå av Vestjysk Bank etter store tap på misligholdte lån. Det er de to mindre bankene Ringkjøbing Bank og Bonusbank som nå vil bli overtatt av bankkonsernet Vestjysk Bank.
Store tap presser frem dansk bankfusjon

Nesten ti milliarder pensjonskroner investert i kriserammede europeiske banker
Mer banktrøbbel for Oljefondet

Klikk på bildet for å forstørre.

Myndighetene på Island betaler 600 millioner euro for 75 prosent av aksjene i Glitnir Bank. Summen de islandske myndighetene betaler priser banken til 800 millioner euro.
Staten redder Glitnir

Kun tre dager i Oslo Børs' historie har vært verre. Marerittet fortsetter for investorene.
Verste dag på 17 år

Etter det som har blitt rapportert å være en budkrig bekrefter Citigroup nå at selskapet kjøper bankvirksomheten til Wachovia. Citigroup overtar opptil 42 milliarder dollar i tap og 312 milliarder dollar i lån. FDIC garanterer for tap som er større enn dette.
Citigroup kjøper Wachovia

Sentralbanker verden over pøser nå 330 milliarder nye dollar inn i markedene i håp om å bremse den finansielle krisen. Dette kommer i tillegg til det tidligere annonserte tiltaket på 290 milliarder dollar. Norges Bank og Federal Reserve er blitt enige om å utvide den eksisterende kredittavtalen fra 5 milliarder dollar til 15 milliarder dollar.
Pøser ut nye milliarder

Salget av Wachovia til Citigroup vil sørge for at bankmakten konsentreres ytterligere. Det er nå tre konserner som fremstår som finansgiganter. Bank of America, JPMorgan Chase og Citigroup kontrollerer mer enn 30 prosent av innskuddene i finansindustrien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Representantenes hus sier nei til den foreslåtte krisepakken for amerikanske banker. 228 representanter stemte mot, 205 for. Det er i det republikanske partiet det er et flertall av nei-stemmer, til tross for dystre advarsler fra både president George W. Bush, finansminister Henry Paulson og sentralbanksjef Ben Bernanke.
Nei til krisepakken

30.
Standard & Poor's kredittratingbyrå offentliggjorde mandag kveld at det nedjusterer ratingen på Glitnir Bank til BBB/A-3 fra BBB+/A-2. Samtidig varsler S&P at det kommer til å nedjustere ratingen på bankens hybridkapital til BB. S&P sier at de forblir negative til bankens videre utsikter, og at problemene kan spre seg videre til flere banker.
Nedjusterer islandske banker

Kredittbyrået Fitch følger opp med å nedjustere «hele» Island. Problemene på Island ser ikke ut til å slutte med det første. Etter gårsdagens operasjon, der staten måtte gripe inn og overta 75 prosent av aksjene i Glitnir for at banken skulle overleve, har de største bankene på sagaøyen nå blitt nedjustert av både aksjemarkedet og kredittbyråer. Kaupthing og Landsbanki melder at Fitch har nedjustert ratingen til de fire bankene Glitnir, Kaupthing, Landsbanki og Straumur. I tillegg har kredittbyrået nedjustert ratingen til Island.
Senker «hele» Island

Klikk på bildet for å forstørre.

Russlands føderale finans- og børsmyndigheter stopper igjen aksjehandelen ved landets to største børser, RTS og Micex, etter kraftige børsfall.

Investorer har gjenfunnet noe av troen på at krisepakken vil bli vedtatt. Særlig fikk finansaksjene et kjempeløft på børsene i USA.
Største børshopp på seks år

OKTOBER:

1.
Nå faller også boligprisene over hele Norge. Eiendomsbransjens statistikk for september viser at prisene sank med 1,7 prosent og er nå 4,5 prosent lavere enn i september 2007.
Gir opp bolighåpet

Den store frykten i aksjemarkedet er når utlendingene forlater Oslo Børs. Det begynner å skje nå. Man må helt tilbake til april 2006 for å finne slike lave nivåer på utlendingenes eierandel på våre lokale børs.
Utlendingene på vei ut døren

Det er nå stort sett ingen banker som vil låne penger til hverandre og flere kan kollapse.
Fullstendig rentekrise

Den skakkjørte islandske banken Glitnir er ute med et resultatvarsel for tredje og fjerde kvartal. Størrelsen på avsetningen og tapene er ikke kvantifisert.
Glitnir med resultatvarsel

Den islandske investeringsbanken Straumur kjøper deler av Landsbanki for 380 millioner euro. Dermed kjøper Straumur tilgang til corporate finance og meglerhusplattformer i ni europeiske land samt USA.
Landsbanki selger unna

Boligprisene i Norge sank med 1,7 prosent i september slik at de nå er 4,5 prosent lavere enn i september 2007. I tillegg er lageret av boliger til salgs historisk høyt. Hele 20 829 boliger lå til salgs på finn i september. Det er det desidert høyeste tallet siden november 2002.
Boligmarkedet skjelver

På et møte av europeiske statsledere denne helgen skal Frankrike ønske å gå inn for opprettelsen av et redningsfond for EU-banker. Fondet vil foreslås å ha en størrelse på 300 milliarder kroner, enorme 2,49 billioner kroner. For å sette ting i perspektiv er dette større enn det norske oljefondet, Statens Pensjonsfond Utland. Fondets rolle skal være å trå støttende til når europeiske banker får problemer.
Vil bruke 2500 mrd. på EU-redningspakke

Innføringen av IFRS-baserte regnskapsregler for noen år siden har fått mye av skylden for den pågående kredittkrisen som herjer spesielt USAs, men også verdens finansmarkeder. Debatten raser nå i USA om regnskapsreglene og fokuset rundt virkelig verdi.
Hva er virkelig verdi?

Det gigantiske konglomeratet General Electric har bestemt seg for å selge aksjer til en verdi av 15 milliarder kroner. GE er et av børsens eldste og mest tradisjonsrike selskaper, og det eneste selskapet som har vært på Dow Jones-indeksen siden den ble opprettet i 1896. Konglomeratet vil selge aksjer for å beskytte selskapets plettfrie trippel-A kredittvurdering. Finanskrisen har tynget på selv GE, som regnes som et av de mest solide selskapene i Verden.
Spent stemning på Wall Street

Klikk på bildet for å forstørre.

Investorlegenden Warren Buffett, en av verdens rikeste menn og kanskje aksjemarkedets største bjellesau, kjøper aksjer i konglomeratet General Electric for 3 milliarder dollar.
Grådige Warren Buffett

Det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission forlenger forbudet mot shortsalg av finansaksjer.
Shortsalg fortsatt forbudt

Senatet vedtar med 74 mot 25 stemmer en noe utvidet versjon av krisepakken på 700 milliarder dollar som Representantenes hus stemte ned mandag. Pakken vil igjen bli presentert for Representantenes hus, muligens fredag.
Ja til krisepakken

2.
Fara måtte nøye seg med 16 millioner kroner da de forsøkte å hente inn frisk kapital til selskapet. Opprinnelig ba de om inntil 35 millioner kroner, men aksjonærene var ikke villig til å legge pengene på bordet.
Ba om 35 mill. - fikk under halvparten

For ellevte måned på rad falt boligprisene i Storbritannia. Prisene er nå 12,4 prosent lavere enn i september i fjor, men det er imidlertid enkelte steder hvor problemene er større enn andre. I Nord-Irland har boligprisene falt med formidable 29,8 prosent det siste året.
Engelske boligpriser faller videre

Sveitsiske UBS, som er det bankkonsernet i Europa som hittil har tapt mest på den globale kredittkrisen, kunne i dag opplyse at det kommer til å legge frem et lite overskudd for første gang på over ett år.
UBS varsler positivt kvartal

Antallet nybygg som kontraheres ved verdens verft har falt markert.
Bestillingene av skip faller

Russlands president Dmitri Medvedev sier at USAs æra er over. Russlands finanssystemer har fått store problemer på grunn av finanskrisen.
- USAs dominans er over

Klikk på bildet for å forstørre.

Verdens åttende største økonomi California er i kredittskvis. Dersom staten ikke får lånt penger vil de gå tomme for kontanter ved utgangen av oktober.
Går snart tom for cash

Kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo advarer det ustabile rentemarkedet vi har opplevd og mente Norges Bank kan bli tvunget til å sette ned renten.
Ber Gjedrem sette ned renten

Den svenske Riksbanken pøser ut 60 milliarder svenske kroner i markedet for å hindre fullstendig tørke i pengemarkedet.
Pøser ut milliarder i ny kriseaksjon

Antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA steg til det høyeste antallet siden tiden etter terrorangrepene i New York i 2001.
Ledigheten stiger i USA

Bankene tør ikke tro på redningspakken før den er signert. Rentene stiger til høyeste nivå siden januar.
Tør ikke tro på redningspakken

Antallet industriordre viser nok en negativ overraskelse i USA.
Negative industriordre i USA

I sommer meldte videokonferanseselskapet Tandberg at de hadde blitt kontaktet av en beiler, men kjøperen klarer ikke finne kapital i dagens marked.
Krisen struper Tandberg-kjøp

Rett etter signaler om at UBS igjen tjener penger melder de at 7.000 ansatte må gå. Det er meglervirksomheten for energi og såkalt myk råvarehandel som skal legges ned.
UBS kutter igjen

3.
Oljefondets Yngve Slyngstad er redd for å kjøpe amerikanske bankaksjer.
Refser USAs krisearbeid

Flere amerikanske kongressrepresentanter sier de vil stemme for redningspakken som skal opp til votering i Representantenes Hus.
Mot flertall for redningspakken

Strengere internasjonale regler for shorthandel får utlendingene til å strømme til Oslo Børs for å ta del i aksjefallet. .
Til Oslo Børs for å selge

Wachovia og Wells Fargo er blitt enige om å slå sammen virksomhetene. Fusjonen er på 15 milliarder dollar og kommer som en følge av uroen i finansmarkedet.
Storbank i trøbbel fusjonerer

Skrekktall fra USA. Rapport om sysselsettingen utenom jordbruket i september viser at 159.000 arbeidsplasser utenom jordbruket forsvant fra det amerikanske arbeidsmarkedet gjennom måneden. Dette er niende måned på rad med fall i sysselsettingen, og det største fallet siden mars 2003. Ledighetsraten i september holdt seg på 6,1 som ventet. Det er det høyeste nivået på seks år.
Skrekktall fra USA

Finansselskapet Acta kommer med en dramatisk kuttplan til sine ansatte. Acta skal kutte hele 200 millioner kroner i kostnader, og hele 60 årsverk skal barberes fra ansattelisten.
Brutale kutt i Acta

Det norske Oljefondets aksjetap fryder svenskene.
Svenskene ler av Oljefondet

California er raka fant og nå ber «The Governator» om milliarder.
Schwarzenegger ber om nødlån

Amerikanerne bruker mindre olje, og oljeprisen er i fritt fall.
Oljeforbruket i USA tørker inn

Nederlandsk-belgiske Fortis selger virksomheten i Nederland til staten.
Staten kjøper ABN Amro

Representantenes hus sa ja til krisepakken. Børsene faller tilbake.
Ja til krisepakken

5.
Den tyske regjeringen vil unngå panikk og garanterer for alle private innskudd i tyske banker. Flere europeiske land annonserer tiltak mot finanskrisen.
Garanterer for 4.700 milliarder

Verken finansjournalister eller analytikere forutså finanskrisen. Men britiske komikere så i den rette spåkulen.
Komikerne spådde krisen

Sveriges Kong Carl Gustav kan ha tapt over åtte millioner kroner på finanskrisen - den siste måneden.
Taper millioner

Gruppen som tilbød en redningspakke til den tyske utlånsbanken Hypo Real Estate har trukket tilbake tilbudet.
Tysk krisepakke slo feil

Frykt for bankkrise gjør at flere bankkunder fordeler millionene på flere banker.
Bankkunder sikrer seg

6.
BNP Paribas kjøper deler av krisebanken Fortis for 120 milliarder kroner.
Fortis slukt av franskmenn

2008 blir pensum når det foreleses i de verste kriseårene etter andre verdenskrig.
Krakkåret 2008 inn i historiebøkene

Sjeføkonom varsler at den pågående bankkrisen kan tilta ytterligere i Europa.
Varsler mer trøbbel i Europa

Den svenske storbanken Nordea kan være på jakt etter deler av Kaupthing.
Nordea interessert i Kaupthing

Alle islandske banker overføres til observasjonslisten og all handel i bankaksjene suspenderes.
Full stopp for bankaksjer

Oslo Børs opplevde sitt tredje verste fall i historien. Bare 16. oktober 1989 og 20. oktober 1987 har vært verre, da børsen falt henholdsvis 10,7 og 19,12 prosent.
Nå er det krakk

Island kjemper mot økonomisk krise. - Vi kan gå konkurs, innrømmer den islandske statsministeren.
Island kan gå konkurs

Det kommer til å «ta en stund» før tilliten er tilbake i finansmarkedene er beskjeden fra George W. Bush.
Bush: - Dette kan ta tid

I desperat jakt etter penger må Exense låne penger. Dette for å sirke videre drift. Nå skal de omorganisere.
Konkurslån til Exense

Med en statsgaranti i ermet krever den danske regjeringen at landets banker legger ekspansjonsplaner på is og maner til konsolideringer de neste to årene.
Bankbrems i Danmark

- Problemene har kommet nærmere, sier den svenske finansministeren.
Nye krisetiltak i Sverige

Norges Bank vil gjøre det lettere for bankene. - Betyr ikke noe som helst, mener analytiker.
Slakter Gjedrems nødtiltak

Klikk på bildet for å forstørre.

Stenger Moskva-børsen nok en gang etter kurskollaps.
Børsstans i Moskva

Alle banker suspenderes fra børsen på Island.
Full stopp for bankaksjer

Den amerikanske sentralbanken vil begynne å betale renter på reserveinnskuddene amerikanske banker har. I tillegg økes volumene i Term Auction Facility-auksjonene med 28 og 84 dagers løpetid slik at det nå totalt kan utestå 900 milliarder dollar i TAF-kreditter utestående over årsskiftet.
Sentralbanken vil betale renter

Mandag 6. oktober ligger an til å bli en historisk dårlig børsdag i det kredittkrisen forverres. Verdens mest kjente indeks bikker under 10.000 poeng for første gang på flere år.
Smell på Wall Street

Den franske banken BNP Paribas blir eurosonens største, målt i innskudd, etter at den kjøper opp deler av den kriserammede banken Fortis.
BNP kjøper Fortis

Citigroup har i dag saksøkt Wells Fargo og Wachovia for 60 milliarder dollar.
Full krig om Wachovia

7.
Investor Øystein Stray Spetalen mener finanskrisen er ute av kontroll.
- Jeg er redd

I Europa erstattes dårlig skjult skadefryd med like dårlig skjult frykt.

NA24-kommentar: Krisen krysser Atlanteren

Glitnir Bank i Trondheim, tidligere BNbank, som Glitnir overtok i 2004 kan bli solgt.
Snuser på Glitnir

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises selger sin eierandel i cruiserederiet Island Cruises.
RCL selger Island

Acta bekrefter massive kutt og vil nå gjøre «tilpasning til markedet».
Acta skylder på markedet

Her forteller aktørene på Oslo Børs om en av de verste dagene i historien.
- Helvete er løs

Hele 19,98 prosent av den finske forsikringskjempen Sampo er til salgs. Det er islandske Exista som skal selge sin eierandel.
Exista selger Sampo

ContextVision er ute med et resultatvarsel. Finansuroen vil ramme kundene og gå utover salget.
Varsel fra ContextVision

Svenskene rømmer fra Swedbank.
Kapitalflukt fra Swedbank

Kaupthing fikk i går et nødlån på 500 millioner euro, eller over fire milliarder kroner, fra sentralbanken på Island.
Nødlån til Kaupthing

Klikk på bildet for å forstørre.

Islandske myndigheter har overtatt styringen av Landsbanki, og bankens styre er kastet.
Full krise i ny bank

Russland skal låne fire milliarder euro, eller omtrent 34 milliarder kroner, til Island for å hindre at Island går konkurs, fremkommer det i en melding fra den islandske sentralbanken.
- Ingen banker vil overleve

Russland benekter at landet har gitt et kriselån til Island - slik Island hevder.
Russland benekter islandsk kriselån

Pengemarkedsrentene faller kraftig etter fremleggelsen av statsbudsjettet. Økonomene mener dette ikke skyldes budsjettet.
Nå raser rentene

Swedbanks kredittrating er senket fra A+ til A. Dermed forsterkes fallet til den svenske storbanken.
S&P senker storbank

Den australske sentralbanken kutter styringsrenten med én prosent.
Børs-optimisme i USA

Den amerikanske sentralbanken melder at den oppretter et nytt program for å kjøpe sertifikatlån, det som på engelsk kalles «commercial paper». Dette er kortsiktige lån, og dette markedet har vært i store problemer de siste ukene. Det har vært vanskelig å få slike lån med annet enn ekstremt kort løpetid, og svært mange lån må refinansieres hver dag, noe som gir stor risiko.
Lånegrep løftet børsene

EUs finansministre har i dag blitt enige om å innføre en innskuddsgaranti på 50.000 euro til bankkunder.
EU tar bankgrep

Den islandske banken Glitnir nedgraderes til skrapstatus.
Glitnir nedgraderes

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke går langt i retning av å hinte om et kommende rentekutt.
Hinter om rentekutt

8.
Den britiske regjeringen kommer med drastiske tiltak for å redde britiske banker i en redningspakke verdt minst 50 milliarder pund, eller nær 550 milliarder kroner. I tillegg stiller staten 200 milliarder pund i kortsiktig kreditt til bankene.
Slik vil britene redde økonomien

Russlands vilje til å gi et kriselån til Island er et lån med større symbolverdi enn reell verdi, ifølge Russlandsekspert.
- Vil vise at de er en stormakt

Glitnir Bank sliter med finansieringen og trekker seg dermed som byggelånsbank for Havyard Leirvik, som er kontrollert av Per Sæviks Havila.
Glitnir trakk seg

Den svenske Riksbanken har besluttet å gå inn med penger til Kaupthing. Støtten kommer i form av en kreditt på opp til fem milliarder svenske kroner til Kaupthing Bank Sverige.
Svenskene med islandsk pakke

Klikk på bildet for å forstørre.

Kaupthing Bank har, etter å ha konsultert islandske myndigheter, innledet samtaler med tanke på å delta i reorganiseringen av Glitnir.
Kaupthing i samtaler med myndighetene

Det islandske kredittilsynet overtar kontrollen i Glitnir.
Kredittilsynet overtar Glitnir

Russlands føderale finans- og børsmyndigheter har nok en gang gått til det skritt å stoppe aksjehandelen ved landets to største børser, RTS og Micex.
Russiske børser stengt

Den amerikanske og europeiske sentralbanken kutter renten med 0,5 prosentpoeng. Rentekuttet var samordnet med flere europeiske sentralbanker, også den svenske Riksbanken fulgte etter.
Sentralbanker kutter renten

Norges Bank har fremskyndet sin rentebeslutning etter at et koordinert globalt rentekutt skal bedre tilstanden i verdensøkonomien.
Gjedrem fremskynder rentemøtet

Antallet igangsatte boligsalgi USA steg med 7,4 prosent i august.
Overraskende boligsalg i USA

Overraskende høy vekst i de amerikanske oljelagrene.
Oljelagrene fylles opp

Kredittilsynet stanser shortsalg av norske finansaksjer.
Forbyr shorthandel

NA24-kommentar: Tvilsomt shorteforbud

9.
Norske investorer stoler ikke på banken. Nå flytter de pengene.
Flytter pengene fra banken

Islandske finansmyndigheter, Financial Supervisory Authority Iceland (FME), melder at de basert på ny informasjon vil ta kontroll over Kaupthing.
Kaupthing overtas av myndighetene

Dersom du er short i norske finansaksjer kan du beholde posisjonen.
Kan beholde short-posisjon i banker

- Det virker som om Norges Bank ikke har tatt alvoret i den internasjonale finanskrisen inn over seg, sier sjeføkonom.
Ber om tiltak fra Gjedrem

Glitnir er tvunget til å selge sin norske bankvirksomhet.
Selger Glitnir Bank i Norge

Kristin Halvorsen garanterer de første 20.000 euroene som nordmenn plassert i Kaupthings kontoer. Dermed er alle innskudd opp til to millioner kroner sikret - fordi resten tas av Bankgarantifondet.
Kristin redder sparepengene

Klikk på bildet for å forstørre.

22. september kjøpte sjeik Mohammed Bin Khalifa Al-Thani fem prosent av den islandske banken Kaupthing. Nå har han tapt 1,6 milliarder kroner.
Sjeik tapte milliarder på Kaupthing

Kaupthing Edge, en av krisebankens gunstigste rentekontoer, bilr nå stengt i Sverige.
Stenger sparekonti i Sverige

Island gjenopptar forhandlinger med Russland om milliardlån.
Ber på nytt om kriselån

Amerikanerne flokker seg om nettstedene for sparetips og finansnyheter.
Finanskrise gir nettrekorder

Kristin Halvorsen nekter å sikre alle bankinnskudd i Norge.
Kristin hører ikke på bønnene

Norges-sjefen i Glitnir fikk med seg 40 millioner i lønn og opsjoner i fjor. Nå reddes de norske innskuddene av Kristin Halvorsen.
Fikk 40 mill. i lønn – nå må du betale

Banksikringsfondet har startet prosessen for å dekke kundene til Kaupthing.
Snart kommer dine penger

To dager etter at Island overtok Landsbanki etablerer staten en ny bank.
«Nye» Landsbanki er født

Nasdaq OMX, som eier den islandske børsen, har besluttet å stenge all aktivitet på den islandske børsen. Aksjehandelen på den islandske børsen vil åpne igjen den 13. oktober.
Island stenger børsen

Kaupthing trekker reklamekampanje med øyeblikkelig virkning.
Krisebank trekker kampanje

Bush-administrasjonen vil nå vurdere å ta eierandeler i utvalgte banker som del av redningspakken.
Vurderer britisk bankløsning

Finansinspektionen undersøker Actas virksomhet i Sverige etter milliardsalg av Lehman-obligasjoner.
Finansinspektionen undersøker Acta

Nordea melder torsdag at de hever renten på innskudd og boliglån med 0,6 prosentpoeng. Bakgrunnen for rentehevingen er utviklingen i pengemarkedsrenten.
Enda en storbank øker renten

Makroprofessor støtter investor Øystein Stray Spetalens forklaring på bankenes kollaps.
Enig med milliardær

Statsminister vil straffe uansvarlige sjefer som han mener har bidratt til å forverre finanskrisen.
- Tiden med store bonuser er over

USAs kjempegjeld sprenger alle proporsjoner.
Ser du giganttabben?

Flere står klare til å kjøpe opp Glitnirs norske virksomhet.
Mange vil kjøpe Glitnir

Nordea ser inn i glasskulen og tror på fire rentekutt innen neste sommer.
- To rentekutt før jul

Glitnir får ikke delta i børshandelen. Meglerhusene er ikke rammet.
Børsen stenger Glitnir ute

Islands president har hjerteproblemer.
Og på toppen av det hele

Islands statsminister Geir Haarde klandrer britiske myndigheters inngripen for Kaupthings fall.
Island klandrer Storbritannia.

Statsminister Gordon Brown i England er i harnisk over måten Islandske banker holder tilbake pengene fra britiske kontoholdere.
- Uakseptabelt

Kredittilsynet med nok et forbud mot shorthandel. Nå utvider de det midlertidige forbudet mot shorthandel til også å gjelde grunnfondsbevis notert på Oslo Børs.
Nytt forbud rundt shortsalg

Den sveitsiske finansministeren beroliger investorene i UBS og Credit Suisse og sier at sveitsiske myndigheter uansett ikke vil la kjempene falle om.
- Vil ikke la UBS falle

Norske Glitnir-meglere byr på meglerhuset.
Meglere starter selv

10.
- Vi vil gjøre vårt beste for å lindre smerten, sier Islands statsminister.
Island rykker tilbake til start

NA24-kommentar: Glem børsen

Børsdirektør Bente A. Landsnes er ikke imponert over tiltakene fra sentralbanksjef Svein Gjedrem og regjeringen for å dempe effektene av finanskrisen i Norge.
Misfornøyd børsdirektør

NHH-professor og tidligere statsråd, Victor Norman, mener det norske boligmarkedet kan kollapse fullstendig.
Spår katastrofe i boligmarkedet

Kraftige prisøkninger på elektrisitet, klær og transporttjenester som bidro til en kraftig oppgang i konsumprisindeksen i september. Ikke siden desember 1988 har det vært en så kraftig økning i konsumprisene på tolvmånedersbasis.
- Renten skal ned

Bankenes Sikringsfond melder at den norske filialen av Kaupthing er dekket av den norske innskuddsgarantiordningen. Det innebærer at innskudd inntil 2 millioner kroner per innskyter, inklusive renter, vil bli tilbakebetalt.
Bankinnskuddene er tapt

Russiske milliardærer har virkelig fått kjenne finanskrisen på huden.
Giganttap for Chelsea-eier

- Nå peker børsgrafen mot et fall som inntreffer én gang i livet, sier DnB-topp og NA24-blogger Trym Riksen.
- Dette skjer bare en gang i livet

Hittil har den sammenveide verdensindeksen MSCI World falt 3,7 prosent, på uken er fallet 19 prosent, og aldri mer har indeksen falt så mye på en uke. Indeksmålingen begynte i 1970.
Dystert på Wall Street

Ekspert svarer på spørsmålet alle islendinger stiller seg. Kan Island gå konkurs?
Kan et land gå konkurs?

60 kunder har over to millioner i Kaupthing.
5000 rammet av bankkollapsen

Bare halvannen måned etter siste konjunkturanalyse ble fremlagt, blir Statistisk sentralbyrå (SSB) tvunget til oppdatere prognosene for de økonomiske utsiktene i Norge.
Mørke skyer over Norge

Handelsbalansen til USA viser et underskudd på 59,14 milliarder dollar i august. Det er en nedgang fra det reviderte underskuddet i juli på 61,31 milliarder. Handelsunderskuddet skrumper inn, men det gjør også eksporten. Det er et tegn på lavere etterspørsel etter amerikanske varer, og et varsel om lavere økonomisk nedgang til handelspartnerne. *
USA lekker til Kina

Putin står klar med milliarder for å kjøpe russiske aksjer og obligasjoner.
Russisk krisepakke

Presidenten og sentralbanksjefen på Island må få legehjelp.
Toppene kollapser på Island

Oslo Børs silblør. Ned 8 prosent fredag. Ned 22 prosent sist uke. Ned 51 prosent i år.
Kan det bli verre nå?

Silvio Berlusconi sier verdens toppledere har diskutert muligheten for å stenge børsene.
Vurderer å stenge børsene

Den siste måneden har Bagdad-børsen steget rundt 40 prosent, omtrent like mye som verdens aksjemarkeder generelt har falt i år.
Her er det børsboom!

Verdens aksjemarkeder raser videre fredag, og usikkerheten er rekordhøy. Det viser to av de viktigste indikatorene internasjonale investorer følger med på, nemlig den såkalte TED-spreaden og VIX-indeksen.
Rekordhøye «panikkmålere»

Blir det full krise, er det norske Banksikringsfondet altfor lite, mener NHH-professor Ola Grytten.
Ikke nok penger til alle

Den amerikanske bedriften Sentry Group, som lager safer, har satt salgsrekord under blodbadet på børsene.
- Kontanter rett i safen

11.
- Island må ikke betale gjelden

I fire år levde firmaet hans fett på import av luksusbiler til Island. Nå sendes bilene tilbake til fastlands-Europa.
En islandsk bakrus

Midt under Islands meget alvorlige, økonomiske krise melder to av landets store mediehus at det må gjennomføres betydlige forandringer i avismarkedet.
Finanskrisen rammer mediehusene

Storbritannia og Island er i ferd med å komme til enighet om de britiske innskuddene.
Nå er de venner igjen

12.
G7-landene har kommet fram til en plan for å stabilisere den globale finanssektoren.
G7 med plan mot krisen

G-20 ble enige om en felles kriseplan, rett etter G-7-enigheten.
- Må stå sammen

Frankrike lover løsning på finanskrisen.
- Vi skal ikke skuffe dere

G7-landene er enige om at viktige banker må reddes fra konkurs. Men planen er ikke konkret nok og kommer ikke til å berolige markedene, mener analytikere.
- Planen fra G7 ikke konkret nok

Icelandair lokker med lavprisbilletter til «meget rimelige» Island.
- Billig, billig, billig!

De rike landene får mindre politisk handlingsrom som følge av finanskrisen, mener OECD.
- Mindre handlingsrom for rike land

Redningsaksjonen gjør Storbritannia til hovedeier i to av fire storbanker.
Pumper 375 milliarder inn i britiske banker

Statsministerens kontor opplyser om at statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen skal presentere nye tiltak for finanssektoren.
Regjeringen varsler krisetiltak

Regjeringen stiller opp med 350 milliarder kroner for å hjelpe bankene.
Låner bankene gullkortet

DnB Nor-topp Rune Bjerke er fornøyd med krisetiltakene.
- Riktig og viktig

De 15 eurolandene innfører samme kriseordning som Norge.
Krisetiltak i EU

Venstre og KrF er fornøyde med krisepakken.
-Tilfreds med krisepakken

Også Frp likte regjeringens krisepakke.
- Fornuftige tiltak

Finansdepartementet har, etter tilrådning fra Kredittilsynet, vedtatt at den norske filialen av den islandske investeringsbanken Kaupthing settes under offentlig administrasjon.
Kaupthing satt under administrasjon

Kjøpere av fritidseiendom vil ikke gå fri fra en dyp bolignedtur.
Hyttedrømmen kan bli et mareritt

13.
NA24-kommentar: Så kom krisen til Norge

Kredittilsynet har igangsatt granskning av alle meglerhus i Norge.
Jakter på tapsbomber

Terje Vareberg i Sparebank1 SR-Bank tror finanskrisen kan være over for denne gang.
- Rentetoppen kan være nådd

Den engelske regjeringen slår på stortrommen for å hindre storkollaps. Nasjonaliserer britisk gigantbank.
Bruker 390 mrd. på bankaksjer

Retten har godkjent arrest av Kaupthings aksjer i Storebrand.
Tar beslag i Storebrand-aksjer

Kulturforbruket stiger når økonomien går nedover.
Finansnedtur kan gi kulturoppsving

I Asia stiger de toneangivende børsene etter å ha lagt bak seg den verste børsuken på flere tiår.
Krisepakker løfter børsene

Så også på Oslo Børs.
Full fest på børsen

I en koordinert aksjon fra den amerikanske, engelske, japanske, sveitsiske og europeiske sentralbanken åpner bankene for en ny massiv tilflyt av likviditet.
Fed åpner hvelvet

Finansuroen har slått innover Mille-Marie Treschow og hun sier opp ti prosent av sine ansatte i Larvik.
Mange må gå hos Mille-Marie

Arctic-sjefen sier selskapet har 225 millioner i egenkapital.
Avviser konkurs-SMS'er

I en koordinert aksjon fra den amerikanske, engelske, japanske, sveitsiske og europeiske sentralbanken åpner bankene for en ny massiv tilflyt av likviditet. Den amerikanske sentralbanken opp med så mye midler som er nødvendig, uten en øvre grense, og utvider de eksisterende kredittlinjene med «så mye som trengs».
Fed åpner hvelvet

Retten har godkjent arrest av Kaupthings aksjer i Storebrand.
Tar beslag i Storebrand-aksjer

Den britiske regjeringen kjøper seg opp i Royal Bank of Scotland, HBOS og Lloyds for å hindre en storkollaps i Storbritannia. Det som, inntil for en uke siden, var den nest største banken i Storbritannia: Royal Bank of Scotland, blir nasjonalisert i bytte med en livlinje på 20 milliarder pund, eller over 210 milliarder kroner. I tillegg går toppsjefen av.
Bruker 390 mrd. på bankaksjer

Klikk på bildet for å forstørre.

SSB varsler økt arbeidsledighet og kraftigere rentekutt.
Varsler kraftige rentekutt

Gota Media, som utgir flere lokalaviser i Sør-Sverige, skal spare inn mellom 20 og 25 tjenester.
Flere kutt i Sverige

Telenors mangeårige erkefiende Mikhail Fridman har gått på en solid smell i finanskrisen. Verditapet kan bli så stort at han må tvangsselge aksjer i VimpelCom.
Finanstrøbbel for Telenor-rival

Finanskrisen på Island begynner nå å få svært håndfaste konsekvenser. Befolkningen frykter nå matmangel dersom ikke nye forsyninger kommer snart.
Frykt for matmangel

Både Olje- og energidepartementet og Folketrygdfondet benyttet forrige ukes børskrakk til å kjøpe flere aksjer i StatoilHydro.
Staten hamstrer i StatoilHydro

Den islandske børsen forblir stengt.
Holder børsen stengt

De tyske myndighetene forbereder nå den største redningspakken siden andre verdenskrig.
- Ny, gigantisk redningspakke

Seneste i juli i år gjennomførte svenske Svithoid Tankers en kapitalutvidelse, men med et større nybyggsprogram og et ikke-fungerende finansmarked ble det i dag klart at det er kroken på døra.
Rederi tas av finanskrisen

Japanske Mitsubishi Financial Group (MUFG) investerer 9 milliarder dollar, eller 54 milliarder kroner i finanskonsernet Morgan Stanley.
Kjøper storpost i Morgan Stanley

Banksikringsfondet prøver å stoppe Royal Bank of Scotlands milliardsalg av Storebrand-aksjer.
Kaupthingaksjer blir advokatmat

Dagens Næringsliv skal kutte 30 til 50 millioner kroner.
Tøffe kutt i DN

Detroit-kjempen General Motors varsler at de stenger fabrikken i Janesville Wisconsin ved utgangen av året.
GM stenger fabrikker

På Islands største kjøpesenter er butikkhyllene stappfulle.
Ingen panikk på Island

Prisen på en liter bensin i Danmark senkes til under ti kroner literen igjen.
Bensinprisen i fritt fall

Ved årsskiftet tror Goldman Sachs at kontraktene på den amerikanske oljekvaliteten Western Texas Intermediate vil ligge på 70 dollar per fat. Det er en klar nedjustering av tidligere anslag på 115 dollar per fat.
Advarer mot 50 dollar for oljen

De massive redningsaksjonene biter på pengemarkedsrentene i utlandet.
Redningspakkene biter på renten

Lønnsfesten over, arbeidsledighet høyere, boligprisene stuper, boliglånsrenten forblir høy. Velkommen til 2009.
Slik rammes du av krisen

Forsikringsgiganten AIG har ingen planer om å droppe sitt lobbyprogram, til tross for at AIG nå er reddet av amerikanske myndigheter.
AIG lobber videre

Forrige uke var horribel, og verste på 75 år på Wall Street. Men dagens oppgang er den største siden det kraftige børsfallet i 1987.
Champagnedag på Wall Street

14.
NA24-kommentar: Rentekutt?

DnB Nor kunne kommet i en kraftig skvis hadde det ikke vært for krisepakken fra regjeringen.
DnB Nor reddet av Kristin

Banksikringsfondet har lykkes i å stoppe Royal Bank of Scotland å selge en aksjepost på 9,98 prosent i Storebrand.
Stoppet aksjeoverføring

Bush-administrasjonen vil bruke nær 800 milliarder på å kjøpe seg opp i ni av de største amerikanske bankene.
Bush kjøper opp storbanker

SSB tror 100.000 blir arbeidsledige. NHH-professor tror ledigheten stiger mye mer.
Spår sjokkhøy ledighet

Hittil i år har kommunene registrert 21,5 prosent færre påbegynte nye boliger sammenlignet med samme periode i fjor. I fylkene Oslo, Oppland og Troms er antall påbegynte nye boliger mer enn halvert.
Full byggebrems

Den islandske børsen åpnet igjen med et fall på hele 76,13 prosent. Det er første gang på flere dager at børsen er åpen.
Børsen pulveriseres

Mens DnB Nor kastet seg over Norges krisepakke, sitter Nordea på gjerdet.
Nordea avventer gullkortet

Den islandske banken Landsbanki avvikler nå virksomheten i Norge.
Islendinger gir opp Norge

Bergen Banking leverer inn konsesjonen og legger ned rådgivningsbiten. 35 kan miste jobben.
Felt av finanskrisen

Etter en gjennomgang har administrasjonsstyret i Kaupthing og Banksikringsfondet nå godtatt at Royal Bank of Scotland har kausjonistinteresser i Kaupthings aksjepost på 44,9 millioner aksjer i Storebrand.
Får selge Storebrand-aksjer

Ledelsen i det finske datterselskapet overtar Glitnirs virksomhet i Finland.
Kjøper finske Glitnir

Den europeiske sentralbanksjefen mener myndighetene må samarbeide for å løse krisen.
- Det er tid for handling

Intel, verdens største produsent av datamaskinchips, den viktigste komponenten i en PC, klarer god vekst i tredje kvartal, tross problemene i økonomien.
IT-kjempe trosser finanskrisen

15.
De som skal hente sponsorpenger til norsk idrett har harde dager.
Tørke i sponsormarkedet

Salget av nye personbiler falt med hele 8,2 prosent fra september i fjor til september i år. Det melder den europeiske foreningen for bilprodusenter (ACEA).
Bilsalget stuper

Asiatiske pengemarkedsrenter falt etter at Japan har gitt garanti om å tilby ubegrenset med dollar og Hong Kong har garantert for alle bankinnskudd.
Rentene faller videre

Bilbensinsalget i Norge har falt med 6,4 prosent til 1,4 milliarder liter i årets ni første måneder.
Vi kjøper mindre bensin

Første skritt i innsparingen i Dagens Næringsliv er å droppe det hellige julebordet.
DN dropper julebordet

Myndighetene på Island tar et kraftttak ved å kutte styringsrenten med 3,5 prosentpoeng til 12 prosent.
Kraftig rentekutt på Island

Klikk på bildet for å forstørre.

Nå har kredittmyndighetene på Island opprettet nå et nytt Glitnir. Den får ikke overraskende navnet New Glitnir Bank.
Nye Glitnir er nå dannet

Aftenposten.no legger ned sin engelskspråklige nyhetstjeneste for å spare penger.
Legger ned engelsk-nyhetene

Det selges mindre hotellovernattinger i år enn i fjor.
Færre sover hos Stordalen

Norges Bank kutter styringsrenten med 0,50 prosentpoeng. Dermed er den nye styringsrenten 5,25 prosent. Det er første gang siden 11. mars 2004 at den norske styringsrenten kuttes.
Åpner for nye rentekutt

Produsentprisindeksen falt med 0,4 prosent i USA i september.
Prisfall i USA

Aktivitetsnivået for produksjonssektoren i New York-området falt til det laveste nivået noensinne i oktober. Empire State-indeksen falt til minus 24,62 i oktober fra minus 7,41 i september.
Rekordsvakt fra New York

Det er nå klare tegn til at de amerikanske konsumentene roer ned forbruket. Detaljhandelen i USA falt 1,2 prosent i september.
Nye resesjonstegn i USA

Finanskjempen Wells Fargo legger frem sitt resultat for tredje kvartal. Resultatet faller og kundene strømmer til banken.
Wells Fargo over kneiken

Kraftig oljeprisfall og resesjonsfrykt ga historisk nedtur på Oslo Børs.
Blodbad på børsen

Acta beholder konsesjonen, men Kredittilsynet fant en rekke kritikkverdige forhold under sitt stedlige tilsyn.
Slapp med skrekken

Den amerikanske sentralbanksjefen advarer om «uunngåelige tilbakeslag». Rekylen er fortsatt et stykke unna.
- Gjenreisningen vil ta tid

Torsdag stilte 15 demonstranter fra Attac foran Oslo Børs med krav om at spekulantene må betale for finanskrisen, ikke skattebetalerne gjennom redningspakker.
Attac mot Oslo Børs

Jamie Dimon, konsernsjef i JPMorgan Chase, advarer mot fremtiden.
- Krisen kan bli mye verre

Stygge makrotall, heftige nedskrivninger og harde ord fra sentralbanksjefen ble en tung cocktail å svelge for amerikanske investorer. Resultatet ble det verste børsfallet i USA på 21 år.
Verste børsfall på 21 år

IT-selskapet eBay, som driver det gigantiske auksjonsnettstedet med samme navn, kommer med dystre fremtidsutsikter.
Mørke skyer for eBay

Klikk på bildet for å forstørre.

16.
De asitiske børsene følger etter børsstupet i USA.
Børser i fritt fall

DnB Nor nettosolgte obligasjoner for til sammen 2,3 milliarder til andre banker torsdag og fredag sist uke. Kredittilsynet skal se nærmere på dette. Spørsmålet er om DnB Nor kan ha vært bedre informert enn om den kommende redningspakken enn sine bankkonkurrenter.
Gransker DnB Nor

Den ferske japanske statsministeren Taro Aso mener den amerikanske bankredningspakken er for puslete og fører til at markedene fortsetter å falle.
- USAs redningspakke for liten

Norman ser effekter av finanskrisen på kort sikt, men er gjeldfri og godt rustet.
Norman godt rustet

Ni av landets største mediebedrifter må samlet spare minst 700 millioner kroner.
Den store medienedturen

Bergensavisen hadde økonomiske problemer allerede før finanskrisen inntraff.
Bergensavisen i alvorlig krise

Acta fikk i går beskjeden om at selskapet beholder konsesjonen etter høstens granskning fra Kredittilsynet. Det er selvfølgelig selskapet glad for, men i sin første kommentar fyrer Acta-topp Simen Mørdre en full bredside mot finansminister Kristin Halvorsen (Sv).
- Politisk press mot tilsynet

Vollvik-selskapet Nio Securities søker om konkursbeskyttelse i Tyskland.
Konkursfare i Vollvik-selskap

NA24-kommentar: Naiv kritikk av bankene

I første halvår 2008 formidlet eiendomsmeglerforetakene 60.000 eiendommer. Det er en nedgang på 15,5 prosent fra 71.000 i samme periode i fjor.
Boligsalget stuper

Prisen på nordsjøolje har falt under 68 dollar fatet. Dermed er prisen på Brent første kontrakten på det laveste nivået siden mai 2007.
Oljeprisen satt 16 måneder tilbake

Investeringsbanken Merrill Lynch fikk et større underskudd en fryktet i tredje kvartal.
Verre enn fryktet fra Merrill

Klikk på bildet for å forstørre.

Her ser du finansministeren og sentralbanksjefen bli grillet om finanskrisen.
Kristin ble grillet

USAs ledende bankkonsern slipper ikke unna tap i den pågående finanskrisen. Citigroup kan dog glede seg over langt mindre tap i forhold til størrelsen enn mange av de andre store amerikanske bankene, som har fått store problemer i høst.
Rødt som ventet for Citigroup

De norske pengemarkedsrentene fortsetter å falle. Har falt 1,5 prosentpoeng på to uker.
Rentene faller videre

Inflasjonspresset avtar i den amerikanske økonomien.
Konsumprisene flater ut

I USA er det færre nye førstegangssøkere, men antall langtidsledige øker.
Lang ledighetskø i USA

En fersk oppdatering av bankene i Norge viser at 8-10 banker, de fleste mindre og nystartede, vil presentere underskudd for tredje kvartal 2008.
Underskudd for 8-10 banker

Industriproduksjonen falt med 2,8 prosent i september og opplever dermed sitt største fall siden 1974 i USA.
USA-produksjonen bremser opp

Den svenske sentralbanken, Riksbanken, kansellerer nå en planlagt høstfest etter at jobbpresset i det siste har vært stort.
Finanskrisens svenske offer

Island har trukket 200 millioner euro av rettigheten, som er på 500 millioner euro fra Norges Bank. Danmark og Sverige har også tilsvarende låneavtaler med Island. Dermed har Islendingene begynt å tappe lånefasilitene, som de tidligere har sagt var til bruk dersom de virkelig trengte det.
Nå låner vi Island penger

Klikk på bildet for å forstørre.

Philadelphia-Fed indeksen falt til minus 37,5 i oktober. Det viser tall fra den amerikanske sentralbankens kontor i Philadelpha.
Svekket Fed-indeks

Det har vært sagt og skrevet flere ganger før, men først nå er det virkelig offisielt: Børsfallet de siste månedene er historiens verste på Oslo Børs.
Tidenes børskrakk

Oljepriskartellet OPEC fremskynder sitt ekstraordinære møte i kjølvannet av oljeprisfallet.
OPEC med kalde føtter

Antall eiendomsmeglerforetak skal ned til 03/04- nivå, tror sjeføkonom.
Spår katastrofe for eiendomsbransjen

Google la frem et sterkere resultat sammenlignet med samme periode i fjor. Inntektene overgikk også fjorårets kvartal.
Google glitrer

17.
Dramatisk økning i antall boligselgere som kutter prislappen på nettet.
Kutter hardt i boligprisene

Meglerhuset Kaupthing tror vi står foran en bølge av oljefusjoner.
- Duket for fusjonsbølge

Ungarn og Ukraina må ha store kriselån fra det internasjonale pengefondet og den europeiske sentralbanken.
Ungarn og Ukraina trenger krisehjelp

Redd regjeringenes tiltak kan medføre en ny finanskrise.
Frykter ny finanskrise

Den svenske fysikkprofessoren Kjell Aleklett hevder vi nådde oljepristoppen i juli, og at det kan bli lenge til neste gang vi ser tilsvarende oljepriser.
- Oljeeventyret er over

Industriselskapet Scana Industrier fremskyndte resultatfremleggelsen av tallene etter tredje kvartal. Overskudd er snudd til underskudd.
Resultatsmell fra Scana

Handelsunderskuddet i eurosonen falt markant i august. Eksporten falt raskere enn importen og det ga et voksende underskudd.
Underskudd for euro-land

Kronen noteres til det laveste nivå mot euro noensinne.
Kronen slår sprekker

Hver eneste dag i september tapte Os kommune nesten 400.000 kroner på sine finansplasseringer.
Tapte 400.000 hver dag

Sjeføkonom anbefaler å kutte skattene og pøse på med oljepenger for å hjelpe økonomien

Hjemmet Mortensens nye storsatsing DU er et av mange magasiner som sliter med salget.
DU verden for en fiasko

Strømprisen har den siste måneden foretatt det reneste svalestupet på kraftbørsen NordPool.
Strømprisen stuper

Det bygges færre nye boliger samtidig som antallet byggetillatelser faller i USA.
Labert i boligmarkedet

Libor-overnattsrenten faller 0,27 prosentpoeng til 1,67 prosent. Det er det laveste nivået siden september 2004.
Største rentefall på fire år

Nå setter Norske Skog opp prisene på papir.
Varsler høyere papirpris

Kutt i Dagens Næringsliv setter lønnsforhandlingene på hold.
Utsetter lønnsforhandling

Fersk måling viser at finansuroen smitter over på forbrukerne.
Dårlig sentiment i USA

Forrige gang Warren Buffett (78) var like positiv til aksjer, følte han seg som «an oversexed guy in a whorehouse». Det var i 1974.
- Kjøp aksjer, det gjør jeg

Indikatorene som kan sies å måle «panikken» i de amerikanske aksjemarkedene faller solid etter at september og oktober hittil har sendt den til himmels.
«Panikkmålereren» faller

Glitnir Securities blir kjøpt opp av de ansatte og skipsmeglerfirmaet RS Platou.
Skipsmegler kjøper Glitnir Securities

18.
Sms og samtaler mellom DnB NOR-sjefen og Statsministerens kontor i forkant av redningspakken skal nå undersøkes.
Gransker DnB-kontakt

Finanskrisen har så langt kostet kommuner på Vestlandet mer enn 150 millioner kroner på aksjer.
Kommuner silblør på børsen

Hedgefond verden over faller over ende. Finanskrisen fører til panikksalg hos investorene.
Massiv hedgefondflukt

19.
Norges Bank bekrefter at det ble delt konfidensiell informasjon mellom DnB NOR og Norges Bank.
DnB NOR satt på infomasjon

USAs president George W. Bush vil samle verdens ledere og legge en strategi for å unngå en ny finanskrise.
Samler verdens ledere

OPEC bør gjennomføre et betydelig kutt i oljeproduksjonen, mener kartellets nåværende leder.
VIl presse opp oljeprisen

Dobbelt så mange svensker mister boliger

Englands statsminister Gordon Brown forlanger at prisene på bensin og gass skal senkes for den jevne forbruker.
Han forlanger billigere bensin

Mediekonglomeratet NBC Universal skal planlegge et kutt på 500 millioner dollar.
- Mediegigant mot kjempekutt

Pakistans finansminister sier at de kan bli nødt til å be Det internasjonale valutafondet (IMF) om hjelp, dersom rike nasjoner ikke vil hjelpe til, for å unngå en økonomisk nedsmelting.
Pakistan på pengejakt

Sør-Korea melder at de garanterer for bankenes eksterne utenlandsgjeld samtidig som de pumper store mengder frisk kapital inn i systemet.
Sør-Korea med krisetiltak

I Danmark herjer det nå frykt for at flere tusen konkurser i næringslivet vil seg de i løpet av de neste månedene.
Frykter dansk konkursepidemi

Den danske tv-kanalen TV2 kan ikke overleve på dagens økonomiske betingelser.
Danmarks TV 2 mot avgrunnen

Selv om storbankene må reddes betaler de ut flere hundre milliarder i lønn og bonus.
Krisebanker gir milliardbonuser

Innen kort tid blir klart om den Trondheims-baserte banken Glitnir blir solgt.
Forhandler om Glitnir-salg

Finanskrisen kan koste skjorta for de største fotballagene i England.
- Fotballen vil lide

Nederlands største børsnoterte bank, finansgiganten ING, skal være i samtaler med nederlandske myndigheter om å få en kapitalinnsprøytning på flere titalls milliarder kroner.
Ny bankkjempe rammet av krisen

20.
Dagens skattesystem, der bolig skattlegges lettere enn andre investeringsobjekter, har bidratt til den krisen norsk økonomi står ovenfor nå, og som vi gjorde på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet. Dette mener forskningsdirektør i Statistisk sentralbyrå (SSB).
Vil øke boligskatten

NA24-kommentar: Bråket om krisepakken

OPEC har fremskutt et møte til 24. oktober der ministerne skal diskutere produksjonskutt. Størrelsen på kuttene er oljeprodusentene ennå ikke enige om. De kan bli mellom en til to millioner fat om dagen.
OPEC drar opp oljeprisen

Kredittilsynet undersøker nå om DnB NOR brukte konfidensiell informasjon banken fikk i et møte med Norges Bank. Finansministeren frykter granskningen vil forsinke krisepakken.
- Må ikke bli forsinket

Markedet filleristes og det er på tide å stoppe opp og spørre seg hva risiko er. NA24-kommentar: Hva er risiko?

Polakker som brødfør familien i Polen fra Island har opplevd at lønningen deres ikke er verdt mer i Polen enn en vanlig polsk lønning. Da er det ikke lenger særlig vits å befinne seg på en øy midt mellom Nordishavet og Atlanterhavet.
Polakkene rømmer fra Island

Les hva Jens Stoltenberg skrev til DnB-NOR-sjefen.
Her er SMS-kontakten

Den indiske sentralbanken Reserve Bank of India har mandag overraskende kuttet styringsrenten, den såkalte reporenten, med et helt prosentpoeng. Styringsrenten vil etter dette ligge på 8 prosent.
India kutter renten

Ekstra Bladets lettkledte damer er blitt for dyre. Nå må sponsorer trå til.
Betaler for halvnakne jenter

Veksten i den kinesiske økonomien sakket farten i tredje kvartal. Den rødglødende BNP-veksten var i siste kvartal ensifret på 9 prosent. Målt i årets første ni måneder var BNP-veksten 9,9 prosent, som er en nedgang på 2,3 prosentpoeng fra samme periode året før, viser tallene fra kinesiske myndigheter. I 2007 vokste den kinesiske økonomien med 12,7 prosent. Dette er det laveste nivået som er målt på fem år.
Kina merker finanskrisen

Den svenske finansministeren Anders Borg lanserer en redningspakke til kriserammende svenske banker. Pakken er på 1.500 milliarder svenske kroner, tilsvarende rundt 1.300 milliarder norske kroner.
Svensk krisepakke klar

Internasjonalt har pengemarkedsrenten falt jevnt og trutt i en uke. Tremåneders Libor har falt til 4,06 prosent . De fallende rentene er et tegn på at markedet ser et håp om at situasjonen er i ferd med å bedres. Finanskrisen har gjort at pengemarkedsrenten har skutt i været og at det nærmest har blitt umulig for bankene å låne penger av hverandre.
Rentefall gir børshopp

Forsvarer kontakten mellom DnB-sjefen og statsministeren.
- Bra de snakker sammen

Leder for Transparency International i Norge er ikke videre begeistret for SMS-kontakten mellom Stoltenberg og Bjerke.
- Uryddig

Islandske myndigheter ventes å legge frem en redningspakke ledet av IMF( Det internasjonale pengefondet) i samarbeid med flere sentralbanker. Redningsplanen skal være på 6 milliarder dollar, eller 36 milliarder kroner, og skal bidra til å stabilisere økonomien etter kollapsen i øyas banker de siste ukene.
- Islandsk redningspakke på vei

Toppanalytiker ser trøbbel for spekulative prosjekter, og det vil amerikanske giganter vinne på i riggmarkedet.
Spår smell for riggbygging

De ledende indikatorene viser en oppgang på 0,3 prosent i september. Det er første gang på fem måneder at indeksen viser en økning. Indeksen benyttes til å antyde hvilken retning økonomien i fremtiden kommer til å ta.
Positive signaler fra USA

Norges Handel og Sjøfartstidene, som er morselskapet til Dagens Næringsliv, gikk på en real smell i tredje kvartal. Annonsemarkedet er rammet hardt av finanskrisen og det slår ut på bunnlinjen til selskapet.
Annonsesmell hos DN

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke mener at en redningspakke nummer to kan være aktuelt.
Bernanke ønsker flere tiltak

Den amerikanske valutaen viser gamle takter og er tilbake på nivåer fra 2006.
Dyrere dollar

Nettoresultatet til kredittkortselskapet American Express falt med 24 prosent, men slo likevel markedets forventning.
Resultatskrell for Amex

Tredjekvartalstallene til amerikas nest største chipprodusent Texas Instruments viser en klar svekkelse og skuffer markedet.
Forverring for Texas Instruments

Korrupsjonsjeger Eva Joly vil at Økokrim skal etterforske DnB Nors og toppsjef Rune Bjerkes kontakt med Jens Stoltenberg.
Vil sende Økokrim på DnB Nor

Bankene som kjøpte obligasjoner fra DnB, vurderer en samlet erstatningssak.
Mulig rettssak mot Bjerke & Co.

21.
Det DnB NOR-eide livforsikringsselskapet Vital tømte store deler av aksjeporteføljen i forrige uke.
Vital lempet ut

Eivind Reiten og Norsk Hydro skuffer med sine tall for tredje kvartal. Resultatet etter siste kvartal havnet godt under hva markedet hadde forventet. Allerede i overskriften på sin resultatrapport avslører Hydro at dette ikke blir bra.
Bom fra Hydro

Bankene i SpareBank 1-alliansen kjøper samtlige aksjer i Glitnir Bank for 300 millioner kroner. Glitnir Bank er en videreføring av de tradisjonsrike bankene BNbank i Trondheim og Kredittbanken i Ålesund.
Kjøper Glitnir

Mye tyder på at DnB Nor har kjørt knallhard lobbyvirksomhet i forkanten av redningspakken, slik at den skulle tilpasses banken. Dette mener i alle fall Nordea, som er en av bankene som vurderer å gå til erstatningssøksmål mot DnB Nor.
DnB-varsel før krisepakke

Susbea 7 fikk merke finansuroen i tredje kvartal.
Finansene trakk ned for Subsea 7

Konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i selskapet som eier Dagens Næringsliv varsler omfattende grep.
- Her blir det nedbemanninger

Skipsreder John Fredriksen har tatt et stort tap på Seadrill-investering. Det er klart etter at Fredriksens holdingselskap Hemen Holding har gjort en total return swap avtale som forfalt mandag. Hemen har gjort opp en tidligere TRS-avtale som omfattet 3,25 millioner Seadrill-aksjer og det med et samlet tap på 285 millioner kroner.
Fredriksen tar Seadrill-tap

Sparebanken Øst utsetter kvartalspresentasjonen, og må kanskje ta tap på Island.
Sparebank risikerer Island-nedskrivninger

Qatars oljeminister vil gjerne ha Russland som OPEC-medlem.
Vil ha Russland i OPEC

Bankene som kjøpte statsobligasjoner av DnB Nor er ikke på krigsstien.
Fnyser av oppslag om rettssak

Siv Jensen vil at Økokrim skal etterforske DnB Nor-saken. Opposisjonen er knallhard i kritikken mot Kredittilsynet.
Knallhard kritikk mot tilsynet

Solenergiselskapet REC la frem sine tall for tredje kvartal før børsen åpnet. Analytiker sier at tallene var dårligere enn ventet.
- Dårligere enn ventet

Konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i Norges Handels- og Sjøfartstidende sier at foreløpig har 15 ledere i selskapet sagt seg villig til å gå fem prosent ned i lønn.
DN-lederne kutter i egen lønn

Singapore-baserte Neptune Orient Lines containerrederi APL kutter i containerskipskapasiteten. Bakgrunnen er den globale finanskrisen og utsiktene til svekkelser i verdensøkonomien.
Containerruter kuttes

På Opecs krisemøte kan oljekartellet kutte produksjonen langt mer enn hva markedet tror.
- Opec kan kutte 3 mill. fat

Sparebank 1-bankene fikk Glitnir på billigsalg. Høyt prioritert er å kvitte seg med et «belastende navn».
Fikk Glitnir på billigsalg

Sjefen for Kredittilsynet vil ikke blande seg inn i DnB Nor-saken. Nå får styret i tilsynet saken i fanget.
Trekker seg fra DnB Nor-saken

It-konsernet Imation, som er spesialisert på produksjon og salg av datalagringsløsninger, blant annet båndbaserte lagringsmedier, hvor Tandberg Data er store, melder om kutt i salget som følge av finanskrisen. De senker nå guiding for 2008, og vurderer nye ksotnadskutt.
TAD-konkurrent merker finanskrisen

Arne Skauge i FNH er krystallklar på at Norge må få en felles finansregulering sammen med EU.
- Må ha internasjonal regulering

Finanskrisen fører til at Orkla Finans må si opp 30-35 ansatte.
Finanshus må kutte

På høring i finanskomiteen fortalte Stein Hannevik, toppsjef i Sparebanken Pluss, om hvordan tilstanden i det norske bankmarkedet var, bare dager før regjeringen la fram sin omfattende redningspakke på 350 milliarder kroner. Hannevik gir et innblikk i tilstanden til norske banker. Og stemningen var klar: Panikken rådet.
- Panikk blant småbankene

Klikk på bildet for å forstørre.

Pengemarkedsrenten faller i utlandet, men i Norge hopper den oppover igjen.
Rentehopp i Norge

75 prosent rømmer reklamen på TV, radio og nettet.
Tre av fire unngår reklamen

Tracinda Corp, selskapet til den amerikanske milliardæren Kirk Kerkorian, har solgt unna deler av aksjebeholdningen i Ford Motor.
Milliardær vil ut av Ford

Resesjonen i Storbritannia kan bli verre enn tidligere antatt. Industriproduksjonen falt til det laveste nivået på 28 år i oktober. Det viser statistikk fra bransjeorganisasjonen «The Confederation of British Industry».
Mørke skyer over Storbritannia

Kredittilsynet vil kartlegge bonuser for sjefer og styremedlemmer i banknæringen.
Vil kartlegge bankbonuser

Fiskeselskapet Aker Seafoods blir rammet hardt av finanskrisen og nedjusterer sine inntjeningsestimater.
Resultatvarsel fra Aker Seafoods

Banksjef Stein A. Hannevik sier regjeringen og Norges Bank ikke hadde kontroll dagene før krisepakken ble lagt fram.
- Hadde ikke kontroll

Datavarehuset Komplett tar et stort tap på sin svenske underavdeling.
Svensk smell for Komplett

Buss og båt er sikrere enn banken. Transportkonsernet Tide leverer millionoverskudd til eierne sine.
Stø kurs i finansstormen

DN-journalistene sier nei til lønnskutt. Men er åpne for andre løsninger.
Sier nei til lønnskutt

For første gang siden innførelsen i 1999 har eurokursen krøpet over ni kroner.
Euro i 9 kroner

Tyske og franske bilprodusenter, som sammen med alle bilprodusentene i Europa har bedt EU om å få 40 milliarder euro i billige lån, får nå mulighet til å nyte godt av de respektive landenes finansielle krisepakker. Flere av selskapene skal ha sagt at låneforespørselen på 40 milliarder euro er separat og må håndteres av de nasjonale myndighetene. Den har kommet som et motsvar på et tilbud amerikanske bilprodusenter har fått på 25 milliarder dollar.
Krisemilliarder til bilindustrien

Den amerikanske sentralbanken annonserer at den vil hjelpe til med å finansiere kjøp av opp til 600 milliarder dollar i pengemarkedsfond. Mange fond har blitt rammet hardt av innløsninger etter Lehman-kollapsen, og fått alvorlige likviditetsproblemer.
Wall Street skremt av fremtiden

Teknologigiganten Apple, bak kjente merkevarene iPod, Mac og iPhone, kommer med strålende resultater.
Tjener fett på iPhone

Investorer jubler over store nedskjæringer i arbeidsstokken til Yahoo etter at de presenterte sitt kvartalsresultat.
Yahoo, de gir folk sparken

StatoilHydro og norske oljeanalytikere tror ikke på gigakutt fra Opec på krisemøtet.
Tviler på krisekutt

22.
Samme dag som statsbudsjettet kom, ringte Bjerke stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor. DnB-sjefen mente situasjonen var i ferd med å eskalere.
- Milliardærer ringte

65 prosent av banksjefene er misfornøyde med regjeringens redningspakke.
Slakter redningspakken

Syv av ti vil skjerme de eldre når det skal kuttes hoder.
Vil sparke de unge først

Mediebedriftenes Landsforening ber Stortinget bevilge 79,8 millioner kroner i ekstra pressestøtte. Begrunnelsen er en bønn om ekstra støtte i en akutt situasjon som følge av finanskrisen, heter det i henvendelsen til de folkevalgte. Nøden er etter sigende størst i de store A-presseavisene.
Nødrop fra avisene

Nå kommer prisnedgangen også for strømkunder med de vanligste kontraktene.
Strømprisen faller

EDB Business Partner levert tall noe over konsensus i tredje kvartal, og ser svakere bransjevekst.
EDB over konsensus

Eksportfinans mener Glitnir underslo 415 millioner kroner og politianmelder banken.
- Glitnir underslo 415 millioner

Oljeselskapet InterOil fortsetter den sterke utviklingen, og har allerede nådd nyttårsmålet.
InterOil allerede i mål

Eltek leverer dårlige tall og en emisjon er nå under vurdering.
Resultatsmell for Eltek

First-fondene har likhet med Terra-saken, fastslår Tor Sydnes.
- En ny Terra-sak

Nedstengt produksjon fra Tawke-feltet gir utslag på resultatet til DNO.
Resultatvarsel fra DNO

NA24-kommentar: Dollarens hevn

Resultatsvikt på 178 millioner kroner fra i fjor. Dermed blir det ikke bonus på de ansatte.
Bonusen ryker i banken

Dollaren styrker seg kraftig og har passert syv kroner. Det er det høyeste nivået siden mars 2004.
Dollaren over syv kroner

Klikk på bildet for å forstørre.

Software Innovation merker tøffere tider og kutter staben.
Ti prosent må gå

Sentralbanksjef Mervyn King tror nå øyriket Storbritannia vil gå inn i en resesjon.
Sentralbanksjefen dypt bekymret

Sunnmøre tingrett gir Eksportfinans tillatelse til å ta arrest i islandske Glitnirs verdier i Norge.
Kan ta arrest i bankaksjene

Islandske banker kan komme til å sende en regning på nær 500 milliarder videre til kreditorene.
- Island sender regningen videre

Petter Stordalen var bekymret og ringte toppsjefen i DnB Nor.
Stordalen redd for milliardene

Pengemarkedsrentene med kraftig fall ute, men norske renter fortsetter oppover.
Rentene raser - men ikke i Norge

Legemiddelprodusenten Merck skal redusere bemanningen med 7.200 ansatte innen 2010.
Gigant kutter 7.200 jobber

Finanskrisen sender folk på McDonalds. Burgerkjeden leverte tall i overkant av analytikernes forventninger.
Saftig fra McDonalds

Island skal ha fått på plass et kriselån på 54 milliarder kroner med det internasjonale pengefondet.
Nå får Island kriselån

Etterspørselen etter ODIMs produkter fortsetter å øke i Kina.
ODIM fortsetter Kina-opptur

Det amerikanske bankkonsernet Wachovia, som skal overtas av Wells Fargo, gikk i tredje kvartal på et giganttap.
Storbank tar giganttap

Hvor nærme var vi egentlig en total bankkollaps i Norge? Se hva banksjefene svarer.
Norske banker på kanten av stupet

GCI Communique er i dag et datterselskap av Burson-Marsteller Oslo. Bakgrunnen for beslutningen om nedleggelse er at forutsetningene som lå grunn for at Burson-Marsteller overtok GCI-operasjonen i Norge ikke lenger er til stede.
Legger ned pr-byrå

Avsetninger til Oljefondet gjør at Norges Bank reduserer valutakjøpene.
Kutter ut halvparten av valutakjøpene

Råoljelagrene i USA økte mer enn hva markedet trodde.
Mer olje på lager

Streik skaper turbulens i Boeings regnskaper.
Streik i regningen for flygigant

Stadig flere selskaper annonserer store nedskjæringer grunnet de tøffe markedsforholdene.
Finanskrisen kan koste deg jobben

Kredittvurderingsbyråene får skylden for finanskrisen. Under en høring i den amerikanske kongressen kommer det frem uheldige e-poster fra ansatte i kredittvurderingsbyråene.

Amazon.com er neste i rekken til å skuffe med mørke utsikter.
Nye dystre fremtidsutsikter

Industritopp sier kredittmarkedet må komme i gang innen fire uker. Ellers blir det riktig ille.
- Frykter det kan gå helt galt

Flere Ap-topper krever at statsministeren må forlange bonusstopp i bankene.
Bonusbråk for Jens

23.
Sparebankene nekter å betale for Glitnir før krangelen mellom Eksportfinans og Glitnir ordnet opp.
Betaler ikke for Glitnir

De svenske bankene Nordea, Swedbank og SEB legger fram resultater for tredje kvartal. Verst ser det ut til å gå ut over SEB - til tross for et overskudd på to milliarder kroner. Dette er 46 prosent svakere enn i fjor og også lavere enn ventet.
Bedre enn fryktet i svenske banker

Ledelsen i Sparebank1 SMN nekter å si fra seg bonusavtalene midt i bankkrisen.
Tviholder på bonusene

Dagens Næringsliv har funnet 35 av de 50 millionene som skal kuttes.
Har funnet 35 kutt-millioner

Flyselskapet Norwegian trosser oljeprisen og legger fram solide tall for tredje kvartal.
Norwegian flyr høyt

Medieovervåkeren Cision fortsetter å kutte hoder i Sverige.
Cision sparker flere

Sentralbanken i Sverige har kuttet reporenten med 0,5 prosentpoeng. Rentebeslutningen ble sluppet torsdag morgen etter at rentekomiteen avholdt sitt rentemøte onsdag. Dette medfører at renten nå ligger på 3,75 prosent mot 4,25 prosent som den lå tidligere.
Svensk rentekutt

Her selges nesten 3 av 4 boliger under prisantydning. Finanskrisen har gjort vondt verre i et presset boligmarked.
Boliger på billigsalg

Flere eksportbedrifter er i gang med permitteringer. Men svak krone hjelper på kort sikt.
Svak krone gir krisehjelp

En styrket valuta i kombinasjon med finanskrisen skaper trøbbel for teknologigiganten Sony.
Skremmeskudd fra Sony

Svenske Swedbank bekrefter at banken trenger mer penger.
Krisebank bekrefter pengebehov

Wall Street-kjempen Goldman Sachs Group forbereder å nedbemanne staben med 10 prosent.
Goldman Sachs skal kutte 10 prosent

Asias ledende boreriggbyggere, singaporebaserte Keppel Corp, ser fallende kontrahering det neste året.
Ser færre riggordre

Kredittilsynet har anmeldt DnB Nor til Økokrim. Nå gjennomfører Økokrim en razzia mot den norske storbanken.
Razzia mot DnB Nor

Kjemikaliegiganten Dow Chemical opplever store fall i salgsvolumene.
Store fall i kjemikalievolumer

Nordamerikanske Potash Corp tror nedturen for etterspørselen etter gjødsel blir kortvarig.
-Gjødselnedturen blir kortvarig

Her kan du lese alt om Økokrims aksjon mot DnB Nor og konsekvensene av den. Alt om bank-razziaen

Antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA steg med 15.000 personer til 478.000 i forrige uke.
Ledighetskøen vokser i USA

Pengemarkedsrentene fortsetter oppover - nå tviler analytikere på rentekutt fra Norges Bank.
Rentene stiger - tvil om Gjedrem kutter

Den svenske bilprodusenten må redusere bemanningen ytterligere for å komme seg igjennom krisen.
Nye oppsigelser i Volvo

Krisen har bare så vidt begynt på Island. Se økonomenes spådommer.
- Dette er som 9/11

Gullprisen har lenge blitt sett på som sikkerheten selv i urolige tider. En lav pris på det edle metallet forvirrer derfor i disse tider.
Gullprisen forvirrer

Kronesvekkelsen svir for norske lånekunder.
Valutasmell på boliglånet

TV 2 sliter med å beregne reklameinntektene for neste år.
Frykter reklamesvikt

24.
Frankrikes president Nicholas Sarkozy mener denne krisen vil markere et historisk skille. I en tale til bedridtsledere i Annevy i Frankrike sier han at den globale finanskrisen har vist at ideologien om det frie markedet er brakt i vanry.
- Markedets diktatur er over

Volvo svekker resultatet med over to milliarder.
Resultatras for Volvo

Japan sliter med sterk yen, fallende børser og høy sparerate. Flere analytikere venter rentekutt på en kvarting, fra 0,5 prosent til 0,25 prosent.
Snart rente lik null

Bonusordninger passer spesielt dårlig for ledelsen i «folkelige» sparebanker, mener ordfører.
Vil fjerne banksjefers bonuser

Hurtigruten ASA selger sin ferge- og hurtigbåtvirksomhet til Torghatten Trafikkselskap ASA.
Hurtigruten selger 45 skip

Eiendomsselskapet Norwegian Property tapte nesten 1,4 milliarder i tredje kvartal etter milliardnedskrivning på eiendommene. Nå vil selskapet selge.
Milliardtap for Norwegian Property

Kunstgjødselsselskapet Yara har stengt ned en fabrikk i Italia. Denne fabrikken produserer urea og ammoniakk og det er tilstanden i det internasjonale ureamarkedet som gjør at de stenger med produksjonen. Stansen er midlertidig til markedsforholdene bedrer seg og lønnsomheten øker.
Yara stenger produksjon

Tandberg Data går fortsatt med underskudd, men har klart å krympe de verste tapene.
Bedring for Tandberg Data

Norge opplever et konkursras vi ikke har sett siden 2004. I tredje kvartal ble det åpnet 834 konkurser. Dette er en økning på 43 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.
Konkursras herjer Norge

Det britiske medieselskapet Mecom, som ledes av den tidligere sjefen for avisen Mirror David Montgomery, kommer med mer elendighet til sine aksjonærer. Selskapet er ute med et negativt resultatvarsel. Skylden får et svakt annonsemarked, hvor omsetningen falt 9 prosent i september alene sammenlignet med samme måned i fjor. Mecom varsler at resultatet blir rundt 10 prosent under analytikernes forventninger.
Mer elendighet fra Monty

Den danske sentralbanken hevet i dag renten fra 5 til 5,5 prosent. Grunnen til denne renteøkningen, som kom overraskende på markedet, var at banken nå prøver å redde den danske kronen. Mandatet til sentralbanken er å holde kronen innenfor 2,25 prosent av 7,46038 euro.
Rentesjokk for å redde kronen

Opec kutter produksjonen med 1,5 millioner fat.
- Opec kutter 1,5 mill.

Boliglånene blir varig dyrere, tror eksperter. Sjekk hva det betyr for deg.
Dette koster krisen deg

Futureskontraktene på de tre toneangivende indeksene lyste ildrødt fredag formiddag og nådde en maksgrense for hvor mye de kan falle.
Handelen stoppet i USA

Klikk på bildet for å forstørre.

NA24-blogg: Syltynn finanssuppe

De norske pengemarkedsrentene faller kraftig.
Rentene stuper

Storbritannia opplevde en økonomisk nedgang i tredje kvartal. Tallene fra Office for National Statistics viser at bruttonasjonalproduktet i Storbritannia viser et fall på 0,5 prosent i tredje kvartal fra andre kvartal. Tilbakegangen er den første siden vårparten 1992 og den største siden slutten av 1990.
Storbritannia nærmere resesjon

Bilprodusenten General Motors har nok en gang gått ut og avvist at de vil gå konkurs. De har gjentatt uttalelsen om at konkurs ikke er et alternativ, etter at det verserte rykter om at de sto i fare for å gå konkurs.
- Folk er skremt til døde

Salget av brukte boliger i USA steg med 5,5 prosent til 5,18 millioner i september. Medianprisen på de solgte boligene falt derimot videre med 9 prosent til 191.600 dollar sammenlignet med samme periode året før. Det er det laveste nivået siden april 2004. Ved utgangen av september var det nok brukte boliger til salgs til å dekke 9,9 måneder med tilsvarende etterspørsel.
Lystig boligsalg i USA

Island har kommet til enighet med IMF - det internasjonale pengefondet - om en støtteordning som skal hjelpe Island ut av den økonomiske krisen. Sagaøyen får et toårig lån på to milliarder dollar, eller omtrent 14 milliarder kroner. Like under halvparten av dette beløpet vil kunne trekkes umiddelbart etter at styret i IMF har godkjent lånet.
Island får kriselån

Bilprodusenten Chrysler merker ettertrykkelig de tøffe tidene og har besluttet å kutte 25 prosent av stillingene i ledelsen.
Mannefall i Chrysler

Den amerikanske banken PNC Financial Financial Services Group melder om et planlagt oppkjøp av konkurrenten National City for rundt 5,5 milliarder dollar i aksjer og kontanter. Det skjer etter at aksjekursen til Nationan City har falt rundt 90 prosent det siste året. Det spesielle med transaksjonen er at den i realiteten finansieres av den amerikanske staten.
Kjøper konkurrent med statspenger

Børsfallet de siste månedene er historiens verste på Oslo Børs.
Verste børskrakk noensinne

25.
Eksperter forklarer hva regjeringen nå bør gjøre.
- Slik kan økonomien reddes

Krisen får selskaper til å legge planer om større fabrikker på is.
Finanskrisen rammer fabrikkplaner

Selger ikke rør, sender 21 på dør.
Permitterer nesten alle

Krisen vil neppe gi krakk i landbruksmaskin-markedet, tror Kverneland-ledelsen.
Frykter ikke bondekrakk

Stein Erik Hagens verdier fordufter i stort tempo og han mener børsen er et stort kasino der shorting bør forbys.
- Børsen har blitt kasino

Statstopper i Europa og Asia vil skrive om reglene for den globale økonomien.
Politikere vil endre finansreglene

Bare dager etter at Fortis ble reddet, brukte banken over 1,3 millioner kroner på et kaviarmåltid.
Reddet av staten - svidde av millioner på kaviar

Klikk på bildet for å forstørre.

Den norske kronen stuper i verdi, noe som gjør hverdagen tøffere for nordmenn i utlandet.
Nordmenn blir flådd i utlandet

26.
- 80-tallet. Det var forferdelig, det. Men vi kom oss da gjennom det på et vis. Da klarer dette også.
- Vi klarte 80-tallet, da klarer vi dette også

- Det renner inn meldinger om permitteringer og oppsigelser, sier forbund.
- Blir tvunget til å si opp

Det kan bli mer attraktivt for Mecom å stykke opp Edda Media for salg.
- Tilbudet er godt

Flere tusen islendinger demonstrerer i Reykjavik der de krever statsministerens og sentralbanksjefens avgang.
Islendinger vil fjerne statsministeren

Hittil i år er det skrevet nesten 30.000 artikler om finanskrisen. Ikke en gang Valla kan måle seg med det.
Alle vil ha en bit av finanskrisen

Børstapet svir i Hordaland. 41 milliarder skrapt bort.
Milliarder skrapt bort

Studenter sliter med valutakursen. Studentorganisasjonen får henvendelser fra USA, Storbritannia og Japan.
Sliter med valutakursen

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag