*Nettavisen* Nyheter.

Dette er fortsatt forbudt i Norge

- Det var utrolig gøy! Litt som en kombinasjon av en sykkel og en stående plattform, bare med motor, og at den balanserer seg selv. Det er den automatiske balanseringen som er det stilige. Enkel, effektiv og trygg måte å komme seg rundt på, sier lederen av Fremskrittspartiets Ungdom, Himanshu Gulati, testet en Segway i Chicago. Foto: FpU

Mens våre naboer opphever stadig flere forbud, insisterer den norske staten fortsatt på å beskytte oss mot oss selv.

16.11.12 09:11

- Vi har en del tåpelige forbud i Norge som fungerer som bremseklosser. Vi har for eksempel en verdensmester i proffboksing, Cecilie Brækhus, som ikke kan konkurrere på norsk jord.

- Noen forbud er rett og slett gammeldagse og modne for å fjernes, mens andre er innført fordi noen politikere mener de er bedrevitere og at folk må beskyttes fra seg selv. Slike politiske holdninger misliker jeg sterkt, sier leder i Fremskrittspartiets ungdom, Himanshu Gulati, til Nettavisen, som irriterer seg spesielt over 9 forskjellige forbud.

Forbud mot Segway
Politikere og lovgivere klør seg fortsatt i hodet over hva en Segway er. Er det et «mykt» fremkomstmiddel på linje med en sykkel, rulleskøyter eller rullebrett, eller er det et motorisert kjøretøy?

Klikk på bildet for å forstørre.

I Norge har staten landet har landet på det siste.

Grunnen er topphastigheten på 20 km/t. Dermed blir farkosten rammet av alle formelle krav til et kjøretøy i sitt fulle bredde, som bremser, sete, blinklys, registrering, krav til forsikring og aldersgrense (16) år.

Vegdirektoratet mener at å anse en Segway som en rullestol og dermed gi den lov til å brukes på alle steder hvor gående kan ferdes, er ikke «trafikksikkerhetsmessig forsvarlig slik veg- og gatenettet er utformet i dag».

- Vi har i dag nok konflikter mellom ulike typer av trafikantgrupper, om vi ikke skal tillate flere, opplyser Vegdirektoratet i en e-post til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- I USA brukes Segway av politi og sikkerhetsvakter på hver eneste flyplass, hvert eneste kjøpesenter og i mange sentrumskjerner. I de fleste storbyer i Europa brukes Segway til å tiltrekke turister på sightseeingturer. Tåpelige forbud har gjort Norge til et bakvendtland også når det gjelder Segway, sier Gulati.

Førbud mot søndagsåpne butikker
Butikkenes åpningstider i Norge reguleres av lov om helligdager og helligdagsfred fra 1995. Ifølge §5 skal faste utsalgssteder holde stengt. Butikklokaler som er under 100 kvadratmeter og bensinstasjoner som er under 150, blir unntatt fra bestemmelsen. Disse butikkene har fått kallenavnet «Brustadbua» etter daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad, som for første gang foreslo dette i 1997.

Dette blir nevnt som en av årsakene til grensehandel. I Sverige er butikkene søndagsåpne, unntaket er Systembolaget, som må stenge klokken 15 på lørdager. I Danmark ble restriksjoner på åpningstider fjernet fra 1. oktober 2012, og gjelder kun andre hellig- og fridager som 1. nyttårsdag og i påsken.

Land som Finland, Irland, Tsjekkia, Polen, Latvia, Estland, Slovakia, Romania, Slovenia, Portugal, Bulgaria og Ungarn har søndagsåpent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Forbud mot øl på valgdagen
Salg fra AS Vinmonopolets utsalg er forbudt både på søndager og helligdager, 1. og 17. mai, jul-, nyttårs-, påske- og pinseaften og på stemmedagene for stortingsvalg, fylkestingsvalg, kommunestyrevalg og på annen folkeavstemning.

I forarbeidet til paragrafen fra 1993 står det at valget er en «alvorlig og viktig demokratisk handling» som bør behandles med respekt samt «omsluttes av ro og verdighet og at det er viktig å unngå forstyrrelser i valglokalet».

- Hva er det verste som kan skje dersom Ola og Kari tar seg en hyggekveld med to glass hvitvin til maten etter en lang mandag med både jobb, stemmegivning og barnehenting. At de kommer på at de ikke burde stemt på bygdelista, spør Gulati.

Etter 2005 ble det riktignok lov å skjenke øl på valgdagen etter klokken 13.

Forbud mot øl og vin i parken
Forbudet er forankret i Alkohollovens §8-9 om serverings- og drikkeforbud. Det er forbudt å drikke og eller servere alkohol i offentlige lokaler, forsamlingslokaler, på steder hvor møter, fester, utstillinger eller tilstelninger finner sted, samt på skip, fly, tog, buss eller gate, torg, vei, i park eller andre offentlige steder. Kort sagt, overalt.

For offentlig drikking man forvente seg en bot på rundt 1500 kroner. Men strafferammen for å bryte alkoholloven er bøter eller fengsel inntil seks måneder.

Unntaket på steder hvor eier, leier, driver eller ansatt disponerer lokalene til eget bruk til et lukket selskap.

Erfaring viser at politiet håndhever dette forbudet i liten grad og ser gjennom fingrene på dette dersom de som drikker oppfører seg på en skikkelig måte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix

Forbud mot pengespill
Pengespilloven ble sist oppdatert i 2008 for å sikre at pengespill «avholdes i betryggende former under offentlig kontroll, med sikte på å forebygge negative konsekvenser av pengespill», samtidig som som at overskuddet skal gå til gode formål, slik det står i formålsparagrafen. Pengespill er dermed ulovlig i Norge, med mindre det foregår i statlig godkjente spill.

I våre naboland er pengespill tillatt. Poker er til og med tatt inn i Det internasjonale forbundet for tankesport (IMSA) og defineres som ferdighetsspill av Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Men på Svalbard er denne loven ikke trådt i kraft enda.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ina Helen Østby/Norsk Tipping

Forbud mot boksing og kickboksing
Som kjent er proffboksing forbudt i Norge. Bakgrunnen er «usunne økonomiske interesser og medisinske skadevirkninger» slik det står i forarbeidet til loven fra 1981. Kulturdepartementet kom fram til at daværende regelverk ikke gjaldt sporter som kickboksing, derfor ble det i 2001 vedtatt en ny lov som forbyr konkurranser som tillater knockout, den såkalte «knockoutloven».

Dette har ført til at i de stevnene som er tillatt i Norge, er det rett og slett ikke lov med knockout.

- Kan det blitt tåpeligere? Det er som å si at 22 mannfolk skal få lov å løpe på banen og leke med ballen, men at det er forbudt å score mål. Jeg mener forbudet bør fjernes, slik at vi kan se Cecilia Brækhus også vinne VM på norsk jord, sier Gulati.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Forbud mot solarium for ungdom
I desember i fjor innførte helse- og omsorgsdepartementet forbud mot solariebruk for personer under 18 år. Forbudet trådte i kraft fra 1. juli i år.

- Studier viser at risikoen for føflekkreft øker med 75 prosent når solariebruken starter før fylte 30 år. Nå bruken av solarier blant unge går opp, er vi nødt til å reagere. Målet er at vi på sikt skal få til en holdnings- og atferdsendring i befolkningen, sa daværende helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. I tillegg skal alle solarier ha betjeningsplikt innen 2014.

Bransjen frykter massedød av solarier og konkurser og at solariene vil overleve kun i storbyene.

- Dette er en mistillit mot ungdommer mellom 16 og 18 år. Det er ganske typisk regjeringen å forby ting de ikke liker. Å ta sol er riktignok skadelig i store mengder, men det gjelder det meste. Vi har uansett ingen garanti for at de som er for opptatt av dette ikke soler seg for mye om sommeren, i Syden eller ved å ha dette hjemme. Vi bør heller stole på at den enkelte og foreldre sammen kan sette sine grenser sier Gulati.

Forbud mot fyrverkeri
Fra nyttår 2008/2009 tok regjeringen et forslag fra justisdepartementet til følge, og la ned forbud mot fyrverkeri, nærmere bestemt raketter med styrepinne. Samtidig fikk kommunene lov til å sette begrensninger på all fyrverkeri lokalt. Dette hjalp likevel lite siden antallet alvorlige øyeskader gikk opp fra 10 til 17 året etter.

- Noen ganger virker det bare som at noen politikere bare er ute etter å forby alt som er gøy. Mye i livet har en viss fare, deriblant å krysse veien, kjøre motorsykkel i full fart eller suse ned slalåmbakken med titalls barn og andre rundt seg, men vi forbyr ikke dette av den grunn. Alle tar ansvar for seg selv og andre. Vi må ha litt mer tro på folk, ikke beskytte alle mot seg selv, sier Gulati.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix

Forbud mot synlig snus og røyk
Philip Morris gikk til sak mot staten ved Helse- og omsorgsdepartementet fordi selskapet mener at oppstillingsforbudet for sigaretter i norske dagligvarebutikker strider mot EØS-lovgivningen. Tobakksgiganten ønsket sine produkter ut av de lukkede skapene og fram på hyllene. Oslo tingrett konstaterte at selv om andre tiltak mot tobakksbruk kan ha effekt, er det ingen andre tiltak som har tilsvarende effekt som oppstillingsforbud.

- Jeg verken røyker eller snuser selv. Men å gjemme snus og røyk bak et skap er etter min mening å behandle voksne folk som barn. Vi deler et mål om at færre skal røyke og snuse, men dette er lovlige varer som voksne folk selv må bestemme om de å ønsker å kjøpe eller ikke. På samme måte som det er like meningsløst at en struts stikker hodet ned i jorden får å bli kvitt sine problemer, er det symbolpolitikk og politisk bomskudd å gjemme snus og røyk bak mørke skap, sier Gulati.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.