- Jeg tar ikke utfordringen, og dette er galskap, sier president Gard A. Bjørnstad i Norges Livredningsselskap, og ber folk være forsiktig når de blir utfordret på Facebook til å hoppe i havet.

I hele helgen har det rast en Facebook-farsott som oppfordrer folk til å hoppe i havet innen 24 timer, og sende utfordringen til neste person.

Farsott i Norge
Bjørnstad ønsker ikke å bremse folks ønske om å bade på våren, men kommer samtidig med en advarsel.

- Vi synes det er fint at folk svømmer, og nyter vannet. Men uerfarne bør ikke la seg rive med av en farsott, sier presidenten i Norges Livredningsselskap.


Han ber folk være spesielt forsiktig når det er iskaldt og man føler presset til å bade i vann som kanskje har temperaturer på 5-10 grader.

- Du kan oppleve hypotermi og hjerteinfarkt ved å bade i isvann, sier Bjørnstad.

Hypotermi er nedkjøling når kjernetemperatur går under 35 grader hos mennesker.

Snart russetid
Bjørnstad ser med blandede følelser frem mot russetiden som står for døren.

- Det er fort gjort å tenke at man skal tøffe seg litt og hoppe ut i kaldt vann. Det sammen med litt alkohol innabords kan få et stygt utfall, sier han til Nettavisen.

Les også: Nina hadde aldri trodd denne trenden ville spre seg til hele Norge

Hans råd er at dersom man bade, så se til at du har med deg folk som kan hjelpe deg opp. Hopp heller ikke fra brygger som er to-tre meter høye, selv om det er en stige der.

- Det er ikke sikkert du har krefter til å karre deg opp de få trinnene, sier Bjørnstad.

Iskaldt sjokk
- Møtet med det kalde vannet er sjokkartet. Det gjør at du fort mister krefter og muligheten til å tenke rasjonelt. Jeg har selv fått merke effekten av dette i kontrollerte former.

Han lot seg selv ligge i kaldt vann i halvannet minutt før han skulle trekke seg selv opp på en lav flytebrygge. Noe han under normale forhold ville hatt null problemer med.

- Men det gikk ikke. Jeg klarte det ikke. Jeg var helt tappet for krefter. Det skremte meg, sier Bjørnstad til Nettavisen.

Druknet
Fredag før sist helg druknet en kvinne i 50-årene i Hadsel i Nordland.

Avisa Nordland skriver at politiet ikke utelukker en sammenheng med Facebook-trenden.

- Dette viser hvor alvorlig dette kan være, og oppfordrer alle til å ta sine forholdsregler, sier Bjørnstad.