Dette er grunnen til at du trenger søvn

Foto: Colourbox

Forskere kan ha funnet svaret på søvnmysteriet.

(SIDE2:) Både dyr og mennesker er nødt til å bruke noen timer i døgnet til søvn. Men hvorfor er det slik? Hva er det som skjer iløpet av disse timene, som er så viktig at vi ikke kan klare oss uten?

Dette har forskerne fortsatt ikke noe fullverdig svar på. Og det til tross for at spørsmålene har opptatt oss i årevis. En rekke nevrologiske studier har prøvd å finne den mystiske og ikke ennå oppdagede funksjonen eller prosessen som ikke skjer når vi er våkne.

Forskere ved Universitetet i Rochester har imidlertid nylig publisert en studie som kan gi oss noe av forklaringen, melder Huffington Post. De oppdaget at et slags «søppeltømmingssystem» i hjernen er mer enn ti ganger så aktivt når vi sover som når vi er våkne. I rapporten, som ble presentert i fagtidsskriftet Science, legger forskerne fram en teori om at hjernen trenger søvnen til å kvitte seg med avfall.

Foto: Konstantin Yuganov (Getty Images/iStockphoto)

- Denne studien viser at hjernen er i forskjellige moduser når vi sover og er våkne, sier Maiken Nedergaard, som leder senteret for nevromedisin ved universitetet i en pressemelding.

Forskerne mener dette kan forklare hvorfor det å sove gir oss ny energi og kraft, som når et batteri lades oppp.

- Søvnens gjenoppbyggende egenskaper ser ut til å være resultatet av en opprensing av biprodukter fra hjerneaktiviteteten som foregår når vi er våkne, mener Nedergaard.

Funnene er basert på forsøk på mus, men det er grunn til å tro at menneskehjernen fungerer på samme måte på dette området. Når musene hadde sovnet begynte en væske å renne gjennom hjernens avfallssystem, og tok med seg giftstoffer til blodomløpet og leveren.

- Hjernen har kun begrenset energi til disposisjon, og det ser ut til at den må «velge» mellom to forskjellige moduser - våken og oppvakt eller sovende og ryddende, forklarer forskerne i rapporten.

- Du kan se på det som om du har en fest hjemme. Du kan enten underholde gjestene eller rydde opp i huset, men du kan ikke gjøre begge deler samtidig, sier Nedergaard.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.