Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Guldvogs «atomknapp»

Helsedirektør Bjørn Guldvog har fortsatt et våpen i arsenalet som kan settes inn hvis smitten må slås ned enda hardere.

To meters avstand.

Det er tiltaket helsedirektør Bjørn Guldvog har spart på i tilfelle situasjonen blir enda verre.

I dag er rådet én meter. Men hvis smitten begynner å øke, er gjeninnføring av tometeren noe av det mest effektive helsemyndighetene kan ty til for å få viruset under kontroll igjen.

– Distanse er en av de viktigste beskyttende faktorene for å bremse spredningen, sier Guldvog til NTB.

Les også: Flere kommuner frykter å ha fått mutantvirus fra Nord-Follo

Engelsk mutasjon

Det er den fryktede engelske virusvarianten som nå kan gi tometeren fornyet aktualitet.

Mutasjonen anslås å være 50–70 prosent mer smittsom enn tidligere varianter av koronaviruset. Det gjør at enda hardere tiltak må til for å holde smitten under kontroll hvis den nye varianten først begynner å spre seg.

– Med den nye varianten av viruset vil selv bitte små dråper kunne være tilstrekkelig til å gi oppblomstring av sykdom, forklarer Guldvog.

– Det gjør at behovet for å holde avstand blir enda større hvis denne varianten får etablere seg, sier han.

Les også: Forstår ingenting av regjeringens vaksinestrategi:- Det gjør meg rasende

Ikke aktuelt nå

Helsedirektøren understreker at det ikke er aktuelt å gjeninnføre tometeren slik situasjonen er nå. Smittetrenden har vært synkende siden midten av januar.

Men hvis smitten begynner å øke igjen – og kanskje spesielt hvis den engelske varianten begynner å spre seg raskt – kan tometeren bli aktuell.

– Det er et veldig godt virkemiddel hvis det blir nødvendig. I høst hadde for eksempel Island veldig store vanskeligheter med å holde smitten nede. Da innførte de to meters avstand, og det var veldig effektivt for å ta smitten ned, sier Guldvog.

Han legger til at større avstand er aller viktigst innendørs, der aerosoler med virus fra pusten vår i verste fall kan sveve i lufta i timevis.

Les også: Laveste smittetall siden oktober - færre tester seg

Har flere våpen i bakhånd

Men avstand er ikke det eneste tiltaket helsemyndighetene har i bakhånd.

De kan også stenge enda flere virksomheter og innføre enda strengere reiserestriksjoner. For ikke å snakke om portforbud.

Nettavisen stilte Guldvog følgende spørsmål etter pressekonferansen tirsdag:

- Hva skal til for at du vil anbefale lettelser fra neste helg?

- Vi vil nok kunne anbefale noen justeringer hvis det ser ut til at utbruddet i Nordre Follo er godt begrenset og at man ikke har tegn til spredning av den nye varianten i stor utstrekning til nabokommuner, svarer han.

- Men det å opprettholde et ganske høyt tiltakstrykk nå, kan være veldig ganske gunstig med tanke på månedene som kommer.

Les også: Massiv kritikk av Guri Melbys (V) hjemmeskole-grep: - Svært overrasket

- Ikke aktuelt med portforbud nå

- Hvis det blir en skjerping av tiltakene, betyr det portforbud fra neste uke?

- Nei, skjerping av tiltak er ikke aktuelt, slik det ser ut nå. Smitten går ned, og det ser heller ikke ut til at vi har en ukontrollert spredning av det muterte viruset, så målrettede lettelser er mest sannsynlig, sier helsedirektøren til Nettavisen.

I helgen ble hovedstadsregionen sendt inn i en knallhard nedstengning på grunn av et utbrudd av den engelske virusvarianten i Nordre Follo, og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) gjorde det tirsdag klart at slike utbrudd vil bli håndtert like strengt andre steder i landet.

Samtidig vurderer helsemyndighetene enda sterkere tiltak mot importsmitte, blant annet inspirert av grensekontrollen som nå innføres i Finland.

Vil slå ned viruset

Ifølge Guldvog er det overordnede målet å forsøke å gjenta suksessen fra i fjor vår – det vil si å slå smitten ned på et så lavt nivå at det faktisk går an å leve relativt normalt.

Men med en enda mer smittsom virusvariant i omløp er det ikke sikkert det går, advarer han.

– Hvis vi hele tida må ha et voldsomt tiltakstrykk uten at smitten går langt nok ned, så må vi kanskje vurdere en annen tilnærming.

Les også

Tegnell: Sør-Afrika, Brasil og Norge er risikoland


135 tilfeller av engelsk variant så langt

  • 135 tilfeller av det muterte viruset er påvist i Norge så langt – 53 flere enn i tirsdag, viser FHIs tall onsdag 27. januar klokka 09.
  • Hittil i 2021 er det påvist 87 tilfeller av det muterte viruset. Det ble påvist 37 tilfeller i uke 1, 24 tilfeller i uke 2 og 26 tilfeller i uke 3.
  • Det er Viken og Oslo som har påvist flest tilfeller av den engelske koronavirusvarianten, henholdsvis 26 og 80.
  • Både den engelske virusvarianten og varianten fra Sør-Afrika ser ut til å være mer smittsomme enn det vanlige koronaviruset, men FHI sier det så langt ikke ser ut som om disse variantene gir økt risiko for alvorlig sykdom.
  • Det er så langt bare påvist to tilfeller av den sør-afrikanske koronavirusvarianten.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant