Gå til sidens hovedinnhold

Dette er helsetoppenes påskeplaner

De fleste drar på hytten - men ingen skal teste seg.

Tirsdag 23. mars stilte Bent Høie, FHI og Helsedirektoratet på pressekonferanse, og oppfordret i anledning påsken folk til å redusere antall nærkontakter, ha lav terskel for å teste seg og unngå unødvendige reiser:

«Reiser utenlands frarådes, med mindre de er strengt nødvendige. Unngå unødvendige reiser i Norge.», står det på regjeringens sider.

I forbindelse med dette kom regjeringen samtidig med et «hytteråd»:

  • Reise til (egen/lånt/leid) fritidseiendom kan likevel gjennomføres dersom du er særlig påpasselig med smittevern underveis og på feriestedet. Reis da med husstanden din, gjør helst innkjøpene før avreise og hold avstand til andre.


En av dem som drar til fjells er FHI-avdelingsdirektør Line Vold, men hun presiserer at hun ikke drar med noen utenfor egen husstand:

– Jeg har planlagt noen dager på hytta på fjellet sammen med de jeg bor med, kombinert med jobbing, skriver Vold i en e-post til Nettavisen.

Les også: FHI-leder: - Ser ut til at epidemien har snudd

At man kun overnatter med dem man bor med er i tråd med regjeringens regler:

  • Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk. De som bor alene og barn og unge under 20 år kan ha overnattingsbesøk av én til to faste venner.

Vold ser frem til turen:

– Hytta ligger et stykke inne på fjellet, og har ikke vei vinterstid. Det er derfor litt logistikk og bæring og vi må ta med oss alt vi trenger, men veldig fint når vi kommer fram, skriver hun.

På pressekonferansen tirsdag oppfordret Vold folk som dro fra steder med høye smittetall til å ha en lav terskel for å teste seg før en eventuell reise til et sted med lite smitte:

Oslo-bosatte Vold vil ikke love at hun tester seg før hytteturen, men understreker:

– Jeg har en lav terskel for å teste meg hvis jeg skulle mistenke at jeg har vært utsatt for smitte eller har symptomer.

Skal være i Oslo

Hennes overordnede, FHI-direktør Camilla Stoltenberg, kommer stort sett til å holde seg i Oslo-området:

– Jeg skal være i Oslo for å jobbe og forhåpentlig gå på ski. Det kan hende vi tar en kort tur ut av byen. I så fall vil vi ta med oss mat og drikke, og unngå kontakt med andre, skriver Stoltenberg i en e-post til Nettavisen.

Les også: Ny koronastudie kan bety lettelser for vaksinerte

Også hun opplyser at hun har lav terskel for å teste seg.

Drar på hytten

Høie gjentar beskjeden fra forrige uke om at han skal på hytten i påsken:

– Jeg er ukependler så jeg reiser hjem til Stavanger i påsken, slik jeg også gjør stort sett hver helg. Det er i samsvar med nasjonale råd som gjelder arbeidsreiser og pendlere. Dag Terje og jeg blir trolig store deler av påsken på hytten vår i Rogaland.

Heller ikke han svarer ja på spørsmål om han kommer til å teste seg før flyturen til Stavanger:

– Det er ingen generell oppfordring om at alle bør teste seg før innenlandsreiser, men vi ber folk ha lav terskel for å teste seg og være ekstra oppmerksom dersom man kommer fra et område med mye smitte. Vi ber folk om å holde seg til anbefalingene som er gitt for påsken, der det viktigste er å ha så få kontakter som mulig.

Les også: Erna Solberg: Gode vaksineprognoser for sommeren

Statsminister Erna Solberg (H) meddelte i forrige uke at hun endrer påskeplanene på grunn av de nye koronatiltakene. Turen til hjembyen Bergen ble dermed droppet.

– Mine planer er å bli i Oslo. Jeg hadde planlagt å reise til Bergen med familien, men med de nye tiltakene har vi valgt å bli i Oslo. Selv om vi har egen bolig og en hage som burde vært stelt i Bergen og kunne levd som i Oslo i Bergen, sa Solberg til Dagbladet.

Nettavisen har vært i kontakt med Helsedirektoratet for å få en kommentar til hva helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterende helsedirektør Espen Nakstad skal i påsken, men har ikke fått svar.

Espen Nakstad var dog å se på fjellet i Valdres på Dagsrevyen onsdag kveld, hvor han var med via Facetime.