RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er historien bak det kjente bildet

VERDEN RUNDT: Bildet av Giorgos Chatzifotiadis har blitt brukt av medier verden rundt som et bilde på hvordan gjeldskrisen i Hellas påvirker grekerne.
VERDEN RUNDT: Bildet av Giorgos Chatzifotiadis har blitt brukt av medier verden rundt som et bilde på hvordan gjeldskrisen i Hellas påvirker grekerne. Foto: Sakis Mitrolidis
Sist oppdatert:
Pensjonerte Giorgos Chatzifotiadis (77): - Jeg orker ikke å se landet mitt i denne situasjonen.

Bildet av den eldre mannen som gråter utenfor en minibank i Thessaloniki er blitt brukt av medier verden rundt, som en illustrasjon på lidelsene grekerne går gjennom som følge av gjeldskrisen.

Nyhetsbyrået AFP har snakket med mannen, 77 år gamle Giorgos Chatzifotiadis. Han forteller at han hadde stått i kø utenfor tre banker på fredag i håp om å ta ut pensjonen på vegne av sin kone.

Da han ved bank nummer fire fikk beskjed om at han ikke kunne ta ut summen på 120 euro ble det for mye for ham. Han forteller til AFP at han kollapset i tårer fordi han ikke orket å se landet sitt i et slikt kaos.

LES OGSÅ: BI-professor vil bruke oljefondet til å redde Hellas

LES OGSÅ: Tsipras om grekerne: – Tar skjebnen i egne hender

Uttaksgrense

Mandag 29. juni stengte bankene i det kriserammede landet, for å holde stengt i seks dager. Det ble også innført en uttaksgrense fra minibankene, slik at grekerne maksimalt kan ta ut 60 euro, eller rundt 520 kroner, om dagen. 

Bankene vil åpnes først tirsdag i neste uke, to dager etter dagens folkeavstemning om hvorvidt Hellas skal godta kravene fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Valglokalene åpnet klokken 7 søndag morgen lokal tid og stenger tolv timer senere.

Europa holder pusten i påvente av resultatet i folkeavstemningen. Et klart bilde vil først komme rundt klokken 21 lokal tid søndag kveld.

Vet ikke om han får stemme

Chatzifotiadis vet  ikke om han får stemt i i folkeavstemningen. Stemmelokalet er 80 kilometer unna.
– Jeg har ingen penger til å dra dit, med mindre jeg får sitte på med et av barna mine, sier han.

- Jeg ser mine medborgere tigge for noen få kroner til å kjøpe brød. Jeg ser flere og flere selvmord. Jeg er en følsom person. Jeg orker ikke å se landet mitt i denne situasjonen, sier han. 

Chatzifotiadis føler han kan gjøre så lite for å endre situasjonen. Han legger til at både Europa og Hellas har begått feil, og at man må finne en løsning.

LES OGSÅ: Schulz: Gresk nei betyr farvel til euroen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere