Den kan minne om en brodert norsk bunadsskjorte, den tradisjonelle ukrainske vyshyvanka-skjorta, som lages i mange lokale varianter.

- Vår hellige amulett i denne krigen. Gratulerer med vyshyvanka-dagen, het det i en melding fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj torsdag morgen ledsaget av en video som hyller ukrainsk kultur, motstandskamp - og broderikunst.

Nyhetsstudio: Siste nytt om Ukraina

Byttet ut feltskjorta

Vi er blitt vant med å se ham i grønn feltskjorte eller t-skjorte. Da han denne dagen la ut en videohilsen var skjorta også grønn, men med fine broderier. Anledningen var altså vyshyvanka-dagen.

Hvert år, den tredje torsdagen i mai, feirer ukrainere verden rundt vyshyvanka-dagen og tar på seg sine flotte festdrakter. I år - 85 dager inn i Russlands invasjon - har tradisjonen fått sterk symbolkraft og brukes til å uttrykke støtte for ukrainernes kamp.

- Stolte av nasjonal identitet

- I dag er det vyshyvanka-dagen, dagen for Ukrainas nasjonaldrakt. Slik så det ut i Mariupol før pandemien og krigen på denne dagen, skriver den ukrainske parlamentarikeren Inna Sovsun og deler et bilde på Twitter med et folkehav av pyntede mennesker i gatene.

- Ukrainerne er stolte av sin nasjonale identitet, den identiteten det russiske imperiet, Sovjetunionen og nå Putins Russland forsøker å ødelegge, legger hun til.

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, var en av mange som tok på seg en vyshyvanka-skjorte i anledning dagen og postet bilde på sosiale medier.

- Den broderte skjorta, vyshyvanka, er et symbol på Ukraina. I dag er den et symbol på mot, frihet, tro og styrke for hele verden, skriver FN-kontoen UKR Mission to Ukraine på Twitter.

Slik markeres vyshyvanka-dagen på sosiale medier:

(Saken er skrevet om og utvidet klokka 18.30, blant annet med Zelenskyj-sitat om «vår hellige amulett» og flere Twitter-poster).