*Nettavisen* Nyheter.

Dette er historiens viktigste håndtrykk

HISTORISK: I 1985 møttes Gorbatsjov og Reagan for første gang, et møte som skulle bli det første av flere som til slutt endte den kalde krigen. Nettavisens lesere mener dette er historiens viktigste håndtrykk.

- I høyeste grad en verdig vinner, mener Thorvald Stoltenberg.

13.06.14 08:13


Nettavisens lesere og en jury har kåret historiens viktigste håndtrykk, et håndtrykk som har fått stor betydning.

Vinneren er det historiske håndtrykket mellom USAs president Ronald Reagan og generalsekretær i Sovjetunionen Mikhail Gorbatsjov i Genève i Sveits i 1985.

- Det er i høyeste grad en verdig vinner, fordi det er et håndtrykk som har betydd og vil bety noe for generasjoner fremover, sier tidligere utenriksminister og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg til Nettavisen.

Stoltenberg har sammen med fem andre sittet i juryen som enstemmig støttet lesernes klare favoritt, da de torsdag ettermiddag tok beslutningen.

- Det mest fredsskapende håndtrykket
Håndtrykket markerte det første møtet mellom statsoverhodene på seks år, og ledet til enighet om å redusere atomvåpenarsenalet på hver side med hele 50 prosent.

Urolighetene statene imellom holdt stand, men dialogen som ble innledet var likevel starten på slutten: Reagans vilje til å legge press på Sovjetunionen bidro vesentlig til den kalde krigens slutt.

- Jeg må si at Reagan fikk honnør for det, men Gorbatsjov har ikke fått den honnør han fortjener, i Russland i alle fall, sier Stoltenberg, og legger tydelig til:

- For dette er det mest fredskapende håndtrykket jeg har sett.

- Synes du det var vanskelig å velge en vinner?

- Jeg synes det var mange gode kandidater, men ikke vanskelig å velge en vinner, sier han.

Les mer om håndtrykket: I mer enn 40 år hadde verden holdt pusten

Johaugs klem på andreplass
Kåringen, som Nettavisen har gjort sammen med Bundegruppen, hadde til sammen 11 kandidater, som leserne kunne stemme på.

Håndtrykket mellom Reagan og Gorbatsjov fikk 635 stemmer, men like bak med 584 stemmer, kom idrettsøyeblikket da kong Harald gratulerte Therese Johaug med gullet på tremila under VM i Oslo i 2011.

Tradisjonen tro tar kongen idrettsutøverne i hånden og gratulerer dem, men all kongelig etikette måtte vike for monarkens ektefølte idrettsglede, da Johaug ga kongen en skikkelig klem.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIKTIGE HÅNDTRYKK: Her er juryen som enstemmig valgte Reagan og Gorbatsjovs håndtrykk som historiens viktigste. Fra venstre partner i Wikborg Rein Ola Øverseth Nisja, konsernsjef i Bundegruppen Odd-Erik Bunde, deleier i Grieg-gruppen Elisabeth Grieg, Thorvald Stoltenberg og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)


På tredjeplass kom et annet historisk håndtrykk, da amerikanske og sovjetiske tropper møttes ved Elben 25. april 1945 - en markering av slutten på 2. verdenskrig.

Her kan du se alle kandidatene

- Stor historisk betydning
Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum, er også glad for at nettopp håndtrykket mellom Reagan og Gorbatsjov gikk av med seieren.

- Det er en veldig verdig vinner, siden det har veldig stor historisk betydning. i tillegg er det en morsom nummer to, siden det viser norsk entusiasme. Så er det også en viktig tredjeplass, sier Stavrum.

Han mener kåringen er viktig.

- Det som er grunnen til at Nettavisen har vært med på dette, er at det er fint å symbolisere at et håndtrykk er et håndtrykk, og en avtale er en avtale. Det er verdier som er viktig også i vår tid, sier han.

Stoltenberg: - Det var mitt viktigste
Stoltenberg, som har vært utenriksminister i to perioder og forsvarsminister i én periode, forteller at han selv har hatt mange viktige håndtrykk gjennom årene.

- Privat ja, mange. Offentlig, da jeg fikk enighet om Barentssamarbeidet i nord, mellom Russland, Finland, Sverige og Norge. Da følte jeg at det var viktige håndtrykk langt utover oss fem som utførte håndtrykkene, sier Stoltenberg.

- Hvor viktig er et håndtrykk for deg?

- Det er forskjellig, det. Hvis du kommer i en mottakelse og hilser på 150 mennesker, så er det ikke så viktig, for du husker ikke navnet på de du har trykket i hånden. Men det er klart at når du slutter en avtale som Reagan og Gorbatsjov gjorde, så er det viktig, sier han, og legger til:

- Da betyr det noe langt utover forholdet mellom de to personene.

Klikk på bildet for å forstørre.

NOE MER: - Et håndtrykk kan bety noe langt utover forholdet mellom de to personene som tar hverandre i hånden, sier Thorvald Stoltenberg. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)


Hans viktigste håndtrykk har utvilsomt vært privat.

- Jeg var ute med det som da skulle bli min kone. Vi gikk på Det norske teater, og jeg kjente henne ikke og hun kjente ikke meg noe videre heller. Så gikk vi en tur etterpå, og så merket jeg at hun tok av seg hansken og tok meg i hånden. Da skjønte jeg at det var alvor i dette. I 57 år varte det, forteller Stoltenberg til Nettavisen.

Disse satt i juryen
I tillegg til Stoltenberg og Stavrum, satt deleier i Grieg-gruppen Elisabeth Grieg, partner i Wikborg Rein Ola Øverseth Nisja og konsernsjef i Bundegruppen Odd-Erik Bunde i juryen.

Totalt 2776 personer stemte på kandidatene.

Her forteller Thorvald Stoltenberg om kåringen:

HTML EMBED


Hva synes du om vinneren? Si din mening i kommentarfeltet!

Alle er enige om at det var rett håndtrykk som gikk til topps.

- Jeg synes også det var en veldig verdig og viktig vinner. Det har vært veldig viktig for freds- og demokratiutviklingen siden det, sier deleier i Grieg-gruppen Elisabeth Grieg.

- Det er veldig bra at det ble denne vinneren, som vi kan stå bak alle sammen. Det er leserne som har kommet fram med alle forslagene, så sånn sett er det også en verdig vinner siden dette er noe som alle har bestemt. Det var uten tvil den beste kandidaten som vant, sier konsernsjef i Bundegruppen, Odd-Erik Bunde.

- Det er jo flott at når det først var det historiske håndtrykket som skulle kåres, at det var et håndtrykk fra et helt opplagt historisk og viktig øyeblikk som vant, sier partner i Wikborg Rein, Ola Øverseth Nisja.

Annonsebilag